699 km csatorna épül

Csatornahálózat épül a Tápió-vidéken

2011. május 23.

Április 14-én az Európai Bizottság elfogadta a Tápiómenti régió szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása című projekt javaslatát, így megkezdődhet a beruházás.


Hosszú vajúdás után született döntés

A Tápió-vidék húsz települése – köztük Bénye, Káva, Kóka, Mende, Sülysáp, Tápiószecső és Úri - közel tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy közösen kívánja megoldani a térség csatornázását. E cél eléréséért, a beruházás előkészítése és lebonyolítása érdekében, együttműködési megállapodást kötöttek, és 1996-ban létrehozták a Tápiómenti Területfejlesztési Társulást. A pályázat előkészítése rendkívül hosszúra nyúlt, végül 2010 februárjában születethetett meg a támogatási szerződés a Társulás és a Magyar Kormány között. Ezt követően a pályázati anyag kikerült Brüsszelbe, ahonnan háromhavonta kérdéscsomagok érkeztek a Társuláshoz a projekt műszaki, gazdasági tartalmát illetően. Ezekre a Társulás minden esetben határidő előtt válaszolt. 2011 februárjában Czer­ván György államtitkár személyesen e­gyez­tetetett a projektről az unió illetékeseivel. Ezután április 14-én az Európai Bizottság elfogadta a „Tápiómenti régió szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása” című projekt javaslatát.
   A beruházás keretében összesen 699 km hosszú új csatornahálózatot építenek ki a térségben. A projekt megvalósulásával 27 ezer háztartás csatlakozhat a hálózathoz, tehát az öt kisebb régióban több mint 70 ezer lakos mindennapi életét érinti közvetlenül. A beruházásra azért van szükség, mert a régióban az egyedi szennyvízelhelyezést szolgáló helyi zárt szennyvízgyűjtők közel kétharmada szakszerűtlen módon létesült, így rosszul működik. A várakozások szerint a beruházás megvalósulásával az érintett településeken csökken majd a talajvíz szennyezése, és az ebből eredő megbetegedési kockázat. A Tápiómentén élők az árvíz által okozott károkkal szemben is nagyobb védettséget élveznek majd.

     A projekt részeként, a szennyvízgyűjtő-hálózat kiépítése mellett, átalakítják és kibővítik a tá­pi­ó­szentmártoni tisztítóművet, illetve kisrégiós szennyvíztisztító telep létesül Szent­lőrinckátán, Sülysápon és Tá­piószelén. Bővíteni fogják a nagykátai telepet is, az ottani regionális komposztálóba kerül majd a térségben keletkezett víztelenített szennyvíziszap.

     A beruházás összköltsége mintegy 30 milliárd forint. 84,12%-ot, azaz több mint 24 milliárd forintot az Európai Unió biztosít. A fennmaradó, 15,88%-os önrész finanszírozása a települések feladata, melyhez a lakosság anyagi szerepvállalása is szükséges. Ennek értelmében a 27 ezer háztartás egyenként 265 ezer forinttal támogatja a projektet. Az önrész előteremtése érdekében hozták létre a Tápiómenti Te­lepülések Csatornamű Víz­­­gaz­­­dál­ko­dási Társulatát, és a Fun­damenta Lakás-takarékpénztár kedvező részletfizetési konstrukcióját felhasználva, havi 3155 forint befizetésével is teljesíthető a hozzájárulás.

manna

Címkék: beruházás csatornahálózat Tápió-vidék

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció