72 óra kompromisszumok nélkül

Sülysápon, Nagykátán és Gyömrőn is dolgoztak a fiatalok

2010. november 22.
Október 15-17-e között rendezték meg azt az akciót, melynek keretében az ország több száz pontján önkéntes fiatalok ezrei végeztek közhasznú feladatokat. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Sülysáp is, ahol több mint hatvan tizenéves dolgozott mintegy 72 órán keresztül. 


Veres András mobiltelefonja szinte folyamatos üzemmódban van. Hol a rendőrök keresik, akik egy nyárfásban favágáson értek egy társaságot, hol neki kell sürgősen elintézni valami halaszthatatlant. Halkan meg­jegyzem: mit nem adott volna egy hajdani csősz egy telefonért és egy autóért, ezzel szemben neki csak kunyhó jutott, mire a mezőőr felnevet:

– Én meg mit nem adnék néha, ha telefon nélkül telne egy napom! De mindenkinek ismernie kell a számomat, hívnak is szorgalmasan. Esetleg valaki négyszer egymás után amiatt, mert „gyanús rendszámú” autót látott a pincéje mellett elhaladni…

Többször megállunk, e­lő­ször egy feltűnően csúnyán betakarított kukoricaföldnél, amelynek közepén böngészőket látunk jókora zsákokkal araszolni. Mint kiderül: maga a tulajdonos böngészi át a letarolt kukoricását, s mivel szeret beszélgetni – csak épp a nevét nem árulja el – hosszasan társalgunk a bérmunkára igénybe vehető kombájnosokról, akiknek némelyike pocsék munkát végez, mint ez is itt, a kukoricásban. A gazda felvilágosít arról is, hogy hiába dolgozik a gazdálkodó tizennyolc órákat naponta - télen sem tartva pihenőt, hiszen akkor javítja a gépeit – épp csak megél a munkájából. A mezőőr pedig hiába igyekszik, nem képes megakadályozni, hogy mire beérik a termés, addigra egyharmadát ellopják. Veres András tapasztalatai mást mutatnak, bár, mint mondja, az idén először már az is megesett, hogy zölden lopták a kukoricát. Nem eladni. Vacsorára.

Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda által szervezett, fiatalokat megmozgató szociális akció Németországból, Svájcból és Ausztriából indult, ahol számos sikeres projekt valósult már meg 2002 óta. Magyarország 2006-ban csatlakozott első ízben a kétévente megrendezésre kerülő programsorozathoz. Ennek sikeréről az is tanúskodik, hogy 2008-ban országos szinten már mintegy kétszáz projekt került megrendezésre, több mint kétezer fiatal bevonásával – tájékoztatta lapunkat az Ökumenikus Ifjúsági Iroda.

A 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű esemény lényege, hogy önkéntes fiatalok öt-huszonöt fős csoportjai három napon keresztül teljesítenek olyan közhasznú feladatokat, mint például szociális intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, ételosztás hajléktalanoknak valamint kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.). Az idei projektek különlegessége az volt, hogy Magyarország öt európai állammal együttműködve valósította meg a rendezvényeket. Szlovákia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Ausztria és Svájc ifjúságának részvételével nemzetközivé duzzadt alkalom a testvériséget és szolidaritást hangsúlyozta, mely értékek egyben az Európai Unió alapkövei. Ez évben az eddigiekhez képest nagyobb hangsúlyt kapott a környezetvédelem is.
Sülysápon az önkéntesek a Wass Albert Művelődési Központban alakították ki bázisukat. Az esemény megnyitóján részt vett Cseri Péter alpolgármester valamint Farkas László atya, a Váci egyházmegye ifjúsági lelkésze is.
A településen az első nap folyamán négy csapat hat különböző munkát végzett el. Voltak, akik a szőlőstelepi kápolna környékét és a patakot tisztították meg az eldobált hulladéktól, mások pedig rendbe tették a központi óvoda négy udvarrészét, utcafrontját. Az egyik csapat a Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény kerítését és a hősi emlékmű korlátját festette le, míg egy másik csoport Mendén egy felújított kereszt környékét szépítette meg, hogy az felszentelésre alkalmas legyen. Délután a fiatalok az Estikék Idősek Otthonának lakóit örvendeztették meg, valamint meglátogatták a Bárka közösség tagjait, ahol fogyatékos gyerekekkel együtt kézműveskedtek. Akadtak olyan fiatalok is, akik néhány idős sápi néni kertjében segítettek rendet tenni.
Az első nap végén Sülysápra látogatott a nagykátai és gyömrői önkéntes fiatalok csapata, hogy tapasztalatokat cseréljenek egymással. A vasárnapi záró ünnepségre a Kapás-udvarban került sor, ahol Horinka László polgármester mondott köszönetet a fiataloknak. A gémeskút lábához végül minden résztvevő virágot ültetett, mely a közösségért végzett munkát szimbolizálta.


Nagy Renáta


 

 

Címkék: Veres András Ökumenikus Ifjúsági Iroda önkéntesek

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció