A bényei polgárőrök boritala a kékfrankos

2013. február 23.
Idén sem maradt el a Vince-napi vesszőszedés és -hasítás Bényén. 

A faluház udvarán álló, bronz Szent Vince-szo­­bor előtt adták át a szőlőkben szedett vesszőket Czeg­­lédi György és Kiss Im­re hegybírók a körjegyzőnek, Keresztény Anikónak. Akinek a hagyomány szerint az most a dolga, hogy a vesszőcsokrokat kihajtassa, a hegyközségiek pedig ennek alapján megbizonyosodhassanak a rügyek állapotáról.
Ha csak az időjóslásra hagyatkoznának, lenne ok az optimizmusra, lévén hogy gyönyörű, derűs, napos idő köszöntötte Vincét. Amint utóbb a gazdáktól hallottuk: a vesszőhasítás ugyancsak arra mutatott, hogy szépen átvészelték a vesszők a telet ezidáig, s nagy bajuk már nem történhet, ha csak, isten ne adja, két-három napos ónos eső fojtaná meg a rügyeket.
A vesszőszedés ceremóniája után sort kerítettek az ugyancsak hagyományos Vin­­ce-napi borversenyre is, amelynek eredménye szerint a fehérbor-kategóriában Bokros István ezerjója lett az első helyezett. Berki István karátja a második, Kovács Endre rizlingszilvánija a harmadik helyet érdemelte ki.
A vörösborok közt Racs­kó Mátyás cabernet sauvignon-ja és kékfrankosa lett az első, Sztodola Mihály kékfrankosa a második, Prekopec Já­nos cabernet sauvignon-ja a harmadik. A rozékategóriában Kiss Pétert díjazta a zsűri.  A Bénye bora-címet idén Gáspár Gergely zalagyöngyéből készült nedűje nyerte el. A Polgárőrség-bora pedig Bányai Sándor kékfrankosa lett.

Koblencz Zsuzsa
Címkék: bor szőlő Vince nap

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció