A bűnügyi középmezőnyben

2011. augusztus 18.
Délkelet-Pest megye települései közül – az Egységes Nyomozóhatóság és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) alapján – tavaly Monoron zárták le a legtöbb, bűncselekmény miatt indított nyomozást ezer lakosra vetítve, míg ugyanezen statisztika alapján a legbékésebb település Pécel volt, amely az országos listában is a bűnügyileg legkevésbé fertőzött húsz település közé tartozik.

A statisztika a tavaly lezárt nyomozások adatait tartalmazza, nem az adott évben elkövetett bűncselekmények számáról tájékoztat. Emiatt sokkal többet elárul az adott település közbiztonságának változásáról, helyzetéről, ha a 2010-es évet összehasonlítjuk a 2008-assal. Az adatokat elemezve kiderül, a térségben található városok bűnügyi fertőzöttsége rendkívül változó, de leginkább a lista közepén és vége felé találunk környékbeli településeket.  A statisztika alapján nincs összefüggés a városok bűnügyi fertőzöttsége, valamint lélekszáma és a fővárostól való távolsága között.
            Míg a 304 hazai város bűnügyi statisztikájában 2008-ban Üllő a 20. és Monor a 21. volt, addig 2010-re már nem szerepel térségbeli település az első hatvan között. A statisztika szerint szintén jelentősen javult a közbiztonság Gyálon és Gyömrőn. Továbbra is nyugodt város maradt a térségben Maglód és Pécel, korábbi helyezésükhöz képest nem történt nagy változás, ezer főre körülbelül 20 bűncselekmény jut ezeken a településeken. Kevésbé örömteli a helyzet Pilisen vagy Cegléden, ahol tavaly kétszer ennyi nyomozást zártak le a hatóságok, ráadásul a két évvel korábbihoz képest még hátrébb sorolódtak az országos listán. A legnagyobb hátralépést mégis Nagykáta könyvelhette el. Míg 2008-ban 192. volt a listán, addig tavaly 99 helyet rontva a 93. helyet ért el abban a „versenyben”, amelyben nem jelent dicsőséget az elsők között végezni.
            Tavaly országosan Szend­­rőn zárták le a legtöbb nyo­mozást, bár itt 2315 bűn­cse­­lekményt a szend­­rői ok­­mány­­iroda felgyújtásakor kö­vettek el, ugyanis hivatalosan ennyi visszaélés történt a közokiratokkal. A lista folytatásában ezután főképp üdülővárosok következnek, ezeken a településeken a lakosságszámhoz viszonyítva rendkívül sokan megfordulnak, így nagy a bűnelkövetések száma is. A legbékésebb településen, Rákóczifal­ván ezer lakosra vetítve mindössze 8 bűncselekmény vált ismertté.
Címkék: rendőrség közbiztonság bűnügy

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció