A csontéjasokban is pusztított az aszály

2009. június 15.
A földművelésügyi miniszter június 5-én Magyarország teljes területét katasztrófa-sújtotta övezetté nyilvánította.

A mostanihoz hasonlóan aszályos tavasz utoljára hat évvel ezelőtt volt, akkor is nagyjából százmilliárd forintra becsülték a kárt az egész országban. A mezőgazdasági termelők az aszály által okozott kár esetében a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer szerinti kárenyhítő juttatás iránti igényüket 2009. október 20-ig nyújthatják be a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz.

Felperzselt szántóföld.
Országosan százmilliárdos a kár
– A térségben számos szántóföldi növénykultúra teljesen kiégett – mondta Czeglédi György a Kerbor Kft. egyik tulajdonosa. – Nálunk a zab szenvedte a legnagyobb kárt, gyakorlatilag semmit sem tudunk betakarítani belőle, a tritikáléban még bízunk. A szőlőnek szerencsére időben jött a csapadék, itt semmilyen aszálykárral nem számolunk.
– Bár a térség talajszerkezete rendkívül változatos, a legtöbb helyen van egy nem túl mélyen lévő agyagos vízzáró réteg, amiből a szőlő a szárazság alatt is elég vízhez jutott – erősítette meg Kiss Attila, a Kincsem Pince tulajdonosa. – A szőlő mellett ötven hektár csonthéjas gyümölcsösünk is van a térségben, itt már nagyobb a kár. Éppen most kezdjük a meggy szüretelését, a gyümölcsök mérete azonban az aszály miatt a vártnál kisebb lett. Így nehezen tudjuk vállalni a felvásárlókkal kötött megállapodásunkat. A szilva még jobban megsínylette a szárazságot, mivel éppen a virágzáskor volt kánikula, így a virágok néhány nap alatt elnyíltak. Arra sem volt időnk, hogy az ilyenkor szükséges permetezési munkákat elvégezzük. A nagy légszárazság miatt a bibéken sem tudott megtapadni a virágpor, így sok mag nélküli szilva született, amelyek most potyognak a fáról. Összességében nagyjából a termés felét vesztettük el. A kajszi esetében az esők időben érkeztek, itt nem számítunk terméskiesésre.
PPP


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció