A Föld Napja - Április 22.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

2011. április 4.

Már 41 éve, minden év április 22-én megrendezik a Föld Napját. A Világnap elsődleges célja környezetünk védelme, a környezettudatos viselkedés megismertetése és elterjesztése.


"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" - így hangzik Föld Napja mozgalom jelmondata. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor, amelyen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk folyamatosan romló környezeti állapotára, illetve tiltakozzon a vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fajok kiirtása és a természetes élőhelyek eltűnése ellen. A Föld Napjának alapgondolata egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt, aki húsz évvel később, társaival létrehozta a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot.

Szabó Lőrinc: A föld panasza

Bőrömben férgek miriádjai laknak, mozognak.
Ki rakta belém, ki rakta rám e külön életek
viszkető őrületét? Jaj, miért
dolgozom, mért járom a végtelent,
mért kell gyűrűs évekbe osztanom
a tengerzöld űrt, - ős glecsereket
tornyozva, steppék síkjait, tömör
társadalmát az ásványoknak, és
ringatnom felhők, hegyipatakok
szüntelen táncát, ha beszennyez a
testem hámjában szörcsögő nyüvek
népe, az ember? Spórák, atomok,
a férgeim! S én, a tenyészet, én,
én, az óriás, nem bírok velük.
Az eltelt évek során a Föld Napja mozgalom világméretűvé szélesedett: 184 országból több mint 5000 szervezet regisztrált tagja van a hálózatnak. 1990-ben hazánkban is megalapították a Föld Napja Alapítványt, itthon is egyre többen érzik úgy, hogy legalább ezen a napon cselekedniük kell környezetük érdekében. A Föld napi megemlékezések, rendezvények alkalmat adnak arra, hogy az emberiség és az egyes ember mérlegelje, hogyan bánik környezetével, mit tesz a természeti értékek megóvása érdekében. Az ilyenkor szervezett programok példát mutatnak, hogy milyen a helyes és követendő életmód, valamint, hogy egyénileg mit tudunk tenni bolygónk védelméért.

A legfontosabb, hogy életvitelünkkel mutassunk példát! Gondoljunk gyermekeinkre, unokáinkra, hogy ők is szabadon lélegezhessék be a levegőt, és tanítsuk meg őket, hogyan védjék, tiszteljék környezetüket, és a Földet, amin élnek!


Címkék: Föld Napja

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció