A harmonika virtuóza

Orosz Zoltán a világ számos pontján fellépett már

2011. május 16.
Május 6-án a gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sportcsarnokában adott koncertet Orosz Zoltán Emerton- és Artisjus-díjas harmonikaművész.

A nemzetközi hírű virtuóz rendkívül izgalmas zenei világba vezette be a gyömrői közönséget. Ebben a világban megfér egymás mellett a délszláv népzene, a latin-amerikai dallamok és a magyar zene, de helyet kapnak a francia sanzonok és a török muzsikák is.  A fellépés anyagát nagyrészt a művész legújabb, 2010 decemberében megjelent Kontrasztok című lemezén található dalok alkották.

Orosz Zoltánról

Négyévesen kapta első harmonikáját. Korkedvezménnyel felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol a harmonika mellett orgonálni tanult. Háromszor nyerte meg az Országos Harmonikaversenyt felnőtt kategóriában. Jelenleg számtalan különböző formációban zenél, többek között a Pódium duóban játszik Ursu Gáborral. A duó Szingapúrtól Párizsig a világ több pontján koncertezett már. Orosz Zoltán együtt muzsikált Presser Gáborral, Gerendás Péterrel, Balázs Fecóval, a Republic zenekarral, illetve tagja Zorán együttesének is.
        A teltházas koncerten az idősebb korosztály mellett a fiatalság is képviseltette magát, bizonyítva, hogy az utóbbi években egyre szélesebb körben kezdik ismét felismerni a tangóharmonika szépségét. A televízióban most látható tehetségkutató műsorban szereplő fiatal harmonikás is nagyon népszerű a közönség körében.  De nem csak a harmonika vált divatossá mostanában, hanem minden akusztikus hangszer. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az emberek egyre jobban vágyódnak a klasszikusabb, érzelmesebb hangzás után.
            – Rendkívül sokoldalú hangszer a harmonika. Évtizedek óta ismerkedem vele, de még mindig csak sejtem, hogy mennyi mindenre képes. Igyekszem felderíteni, mit rejteget még magában – fogalmazott Orosz Zoltán. – Édesapám azt mondta nekem, a hangszerben sokféle hang lakik, jó és rossz egyaránt, a zenész felelőssége, hogy csak a jó hangokat engedje ki. Azt játszom a hangszeremen, amit megéltem, és úgy, amilyen én vagyok. Igyekszem az átélt pillanatokat, élményeket és érzéseket dallamként megfogalmazni és átadni az embereknek.
            Az olykor szenvedélyes, játékos, máskor melankolikus dallamok varázslatos légkört teremtettek a csarnokban. Felemelő volt látni, ahogy a művész átadva magát a zenének, behunyt szemmel, teljes átéléssel játszott. Az este során tapasztalt lélekemelő élményt a közönség állva tapsolva köszönte meg.
            – Nagyon sok mindent tanultam édesapámtól, nagy hatással volt rám. Gyermekkoromban ő tanított harmonikázni, nagyon szeretett játszani, sokszor hallottam tőle délszláv zenét. Bácsalmási ember volt, én is nagyon kötődöm ahhoz a vidékhez és Magyarországhoz. Legszívesebben mindig itthon koncertezem – tette hozzá a zenész.
Már Anna
Címkék: koncert zene harmonika

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció