A helyi televízió: több mint huszonkilenc

Az unalom ellenszere: városi televízió, Plus29, Dinoszaurusz Band, Have-Rock és egy ruhabolt

2009. április 15.
A térség szinte valamennyi településén fogható Plus29 Magazint készítő Williams Televízió tulajdonosával, Kortye Vilmossal beszélgettünk, s közben kiderült a magazin címe nem csak a telefonkörzetre utal.

– Az, hogy ma a televíziózással is foglalkoznak, egy több mint huszonkilenc évvel ezelőtti elhatározásnak is köszönhető. Mi történt akkor?
– Ha Ádámtól és Évától kezdjük a történetet, akkor a hetvenes évekbe kell visszamennünk, amikor barátaimmal megalakítottuk a Dinoszaurusz Bandet. A zenekarnak akkoriban mindig gondot jelentett, hogy találjon magának egy helyet, ahol gyakorolhat. Ezért elhatároztam, ha valaha egyszer építek egy házat, abban kiépítek egy próbahelyiséget is. A házasságkötésem után a nyolcvanas években megépült a ház, és a fogadalmamhoz híven egy hangstúdiót is kialakítottam benne.
 
Fókuszban a térségi televízió.
Kortye Vilmos a kameránál
– Ez azért még messze van a televíziózástól.
– Valóban, de abban az időben a monori gelkánál dolgoztam televíziószerelőként, tehát a műszaki háttérhez már akkor is adottak voltak az alapok. Aztán a kétezres év környékén elkezdtünk videofelvételeket is csinálni, akkor még egyszerű VHS-kamerákkal. Először csak hobbiszinten, de később a vecsési önkormányzat is megkeresett bennünket, hogy készítsünk felvételeket a városi rendezvényekről. Úgy látszik, meg voltak elégedve munkánkkal a város vezetésénél, amit 2003-ban azzal viszonoztak, hogy megbíztak bennünket a városi tévéműsor, a Vecsési Magazin elkészítésével is.
 
– Elég egy televízióműsor készítéséhez egy házi videokamera?
– Természetesen nem, egy műsor elkészítéséhez már sokkal nagyobb eszközparkra van szükség. A kezdeti lépésekben a fiam segített, aki akkoriban egy rádiónál volt technikus, a fejlesztés pedig azóta is tart. Sok dolgot készítettünk el magunk, a profi és éppen ezért méregdrága termékekhez hasonló minőségben. Így készültek például el a stúdióban lévő lámpák, a statívok, a kábelek. Itt már nagyon jól jött, hogy az eredeti szakmám televízió-műszerész. Először a zenekarnak készített stúdióban forgattunk műsorokat, majd az épület fölső szintjén is építettünk egy tévéstúdiót. Azóta is ezt használjuk mindkét magazin adásaihoz.
 
– Tehát a technika lassan kiépült egy jó televízióhoz. A műsorkészítéshez azonban az operatőrön kívül legalább egy riporter vagy egy bemondó is kell.
– Szerencsére ebben a kérdésben sem maradtunk magunkra. Sok olyan lelkes profi és kezdő munkatárs vesz körül bennünket, akikre újságíró szakmai kérdésekben támaszkodhatunk. A helyi televíziózás elképzelhetetlen lenne nélkülük, hiszen egy közszolgálati műsor jelentősebb reklámbevételek nélkül csak akkor maradhat meg, ha hajtja az embert a lelkesedés. Ha a külsős kollégákat is beleszámítjuk, akkor nagyjából tíz főből áll a csapatunk. Vannak köztük operatőrök, újságírók, világosítók, egyszóval mindenki, aki egy műsorkészítéshez kell. Szükség esetén más tévétársaságoknak is bedolgozunk. Egy igazi családi vállalkozásként működünk, amelyben a feleségem, Kati, a lányom és a fiam is meghatározó szerepet vállal.
 
– Ha nincsenek jelentős reklámbevételeik, akkor miből tudják fenntartani magukat?
– Egyrészt pályázatokból, amelyekből a stúdiót fejlesztjük, másrészt három önkormányzat, a vecsési, az üllői és a gyáli is támogat bennünket. Cserébe hírt adunk műsorainkban rendezvényeikről, a településen történtekről. Vannak persze támogatóink is, bizonyos esetekben legalább a felvétel elkészítésének költségeit állják, hiszen nem várhatjuk el egyetlen külsős munkatárstól sem, hogy teljesen ingyen dolgozzon, éppen elég segítség tőlük, ha jóval a szokásos piaci ár alatt vállalják el a munkát.
 
– Milyen műsorokat készítenek?
– Alapvetően két műsorunk van, az egyik a Vecsési magazin, amely még további 15 településen is fogható, a másik a Plus29 magazin, amelyet a huszonkilences telefonkörzet szinte valamennyi településén meg lehet nézni. A Plus29 magazint a többi helyi tévédással ellentétben nem az önkormányzati, hanem a UPC saját csatornáján lehet fogni, amelyen egyébként a képújság is szokott menni. A műsor egy körzeti híradóval kezdődik, amelyben a térségben történt eseményeket, híreket ismertetjük. Ebben az összeállításban mutatjuk be a régió önkormányzatainak működését, feladatait, nehézségeit, beszámolunk az iskolák és különböző közösségek mindennapjairól. Ezután a magazinműsorunk indul, ami több 10-15 perces egységre tagolódik. Az Üzenet címmel vallási műsort is készítünk, melyben négy különböző egyházi méltóság segítségével tartunk igehirdetést. A Főzőpáros névre keresztelt blokkunkban minden hónapban két közéleti személyiség főz valamit, a kimondottan erre a célra berendezett stúdiónkban. Polgármesterek, sportolók, művelődési házak dolgozói is megfordultak már itt. Bökkenő címmel ifjúsági, Rock Time néven rockműsort készítünk. Az Egymásért rehabilitációs műsorunk lehetőséget ad arra, hogy bemutathassuk fogyatékkal élő társaink életét. Sokat forgatunk gyermekekről is, amiért az Üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola idén Árpád-díjjal ismerte el lelkiismeretes munkánkat. Természetesen adásainkban sport- és kulturális eseményekről is beszámolunk. A hamarosan induló NézőPont című élő adásunkban meghívott vendégekkel fogunk beszélgetni, a nézők pedig telefonon tehetik fel kérdéseiket. Az adás alatt van néhány reklámblokk is, de mivel alapvetően közszolgálati műsort készítünk, ezért csak korlátozott mennyiségben.
– Mekkora a jelentősége és milyen lehetőségei vannak egy helyi műsornak a nagy kereskedelmi adókkal szemben?
– Úgy gondolom, hogy egyre növekszik a jelentőségük, az emberek egyre inkább kezdenek foglalkozni a szűkebben vett lakóhelyükkel, a helyi kérdésekkel. Mi is igyekszünk mindenhová eljutni, minden fontos eseményről beszámolni. Jól példázza a helyi televíziók fontosságát az a történet, ami a Vecsés-Üllő elkerülő út átadásakor zajlott le. Az eseményre több országos televízió is érkezett, és ahogy a többiek, mi is kiraktuk az emelvényre a mikrofonunkat, amelyen természetesen szerepel az emblémánk is. Egyszer csak az egyik nagy televízió munkatársa félrerakta a mi mikrofonunkat, és az övét helyezte előtérbe, hogy a felvételeken később jól látszódjon. Mi nem szóltunk, de a rendezvény szervezőjének szemet szúrt a dolog, és visszahelyeztette a mikrofonokat az eredeti felállásba. Azt mondta, hogy amíg az országos televíziók jó esetben is másfél percben számolnak be az eseményről, addig a Plus29 legalább húsz percet fog forgatni az eseményről, így előnyt élvez a többi tévétársasággal szemben. Tudta, hogy az itt élőknek sokkal nagyobb esemény az új út átadása, mint az ország többi részén élő embereknek.
 
– Gondolom, a nézettség terén azért már nem ilyen egyszerű versenyre kelni a nagy társaságokkal, még helyi szinten sem.
– Nincs lehetőségünk arra, hogy pontosan megmérjük, mennyien nézik adásainkat, de nem is hiszek igazán az ilyen közvélemény-kutatásokban. Sokkal többet lehet leszűrni a közvetlen nézői visszajelzésekből, amikor egy-egy adás után vagy közben betelefonálnak hozzánk az emberek, és elmondják a véleményüket. A Főzőpáros című műsorunkban például lehetett szavazni a legjobb versenyzőkre, akik SMS-szavazatokból közel négyszázat gyűjtöttek be. Egy-egy jó adás híre a nézők között is gyorsan elterjed, ennél jobb reklám pedig nem is kell nekünk.
 
– Említette, hogy az egész tévézés végül is a Dinoszaurusz Banddel kezdődött.
– Igen. Az együttes még most is megvan, idén ünnepeljük 35. születésnapunkat. Rendszeresen járunk koncertezni, pár éve Erdélyben léptünk fel. Egy másik együttesben is játszom, ez a Have-Rock, amely a térség településein élő, 30-35 éves aktív zenei múltat maguk mögött tudó emberekből jött össze. Itt kizárólag saját számokat játszunk. Nemrégiben pedig egy huszonkét számot tartalmazó cédét is megjelentettünk.
 
– Mindmellett még egy ruházati üzletet is működtetnek. Hogyan van erre idejük? Mikor mennek szabadságra?
– Nem megyünk, pontosabban évente egyszer meghívnak bennünket egy három napos BMW-találkozóra, ott szoktunk egy kicsit lazítani. Persze a kamerát ekkor sem hagyjuk otthon…
Papp János
Címkék: Williams Televízió Kortye Vilmos interjú

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció