A játszóház a szülőknek is kikapcsolódás

Gyömrőn létrejött egy olyan hely, amit az egymásra figyelés, az egymástól tanulás légköre hat át

2009. február 15.
Azt mondják, a kicsi gyerek munkája a játszás, ő ezáltal tanul, fejlődik, készül a nagybetűs életre.
A játszóházakban gyermekek fejleszthetik társas kapcsolataikat, emellett játékos formában kreatív foglalkozásokon vehetnek részt.

Játékos készségfejlesztés Monoron is


Novembertől a monori Vigadó tehetséggondozással kapcsolatos foglalkozásainak keretében, heti rendszerességgel Monoron is elindult a baba-mama klub.
 
A klub programjában zenebölcsi foglalkozás is helyet kapott az egyéves kort betöltött gyermekek részére – mondta Röszke Andrea, a klub vezetője. – A foglalkozásokon a gyerekek szüleikkel közösen vesznek részt, mert számukra az együttlét nagyobb biztonságot nyújt. Az együttjátszás hatására az anya-gyermek kapcsolat elmélyül, és felhőtlen kikapcsolódást biztosít mindkét fél számára. A kicsik zenehallgatás közben érzelmileg kiegyensúlyozottá válnak.
A pozitív hangzású dalok, versikék, játékok oldják a belső feszültséget.
A magyar népi mondókák segítik az anyanyelv elsajátítását, bővítik a szókincset, fejlesztik a ritmusérzéket, valamint a beszédhibák javításában is nagy szerepet játszanak. Minden mondókát és dalt játékos mozdulatok kísérnek, ezáltal a mozgáskoordináció is javul, a figyelem időtartama pedig fokozatosan növekszik. A megtanultak hatására a memória, és a képzelőerő egyaránt fejlődik.
De mivel nem csak a gyerekek képességfejlesztése az egyedüli cél, szeretnénk a szülőknek is valami pluszt adni! Heti rendszerességgel, igény szerint váltakozva, gyermek-egészségügyi, nevelési, és mentális kérdésekben tartunk nyílt vitafórumokat. Ezekre időközönként szakembereket, így védőnőt, gyermekpszichológust is vendégül látunk.
 

Baba-mama klubok
a térség településein


Nyáregyházán a Bóbita Kézműves Játszóházba várják a kismamákat és a babákat. Játszóházban rendszeresen tartanak kézműves foglalkozásokat, ahol a régi népi mesterségek alapjait és a mai modern kézműves technikákat is elsajátíthatják a gyerekek. Ezen kívül gyermekfelügyeletet biztosítanak és baba-mama klubot tartanak.
Maglódon kéthetente rendeznek baba-mama klubot, de tervezik, hogy nagyobb érdeklődés esetén hetente rendezik meg. A foglalkozásokat a családsegítő (volt könyvtár) épületében tartják.
Vecsésen általában havonta találkoznak a kismamák a József Attila Művelődési Házban. A programra rendszerint szakembereket is meghívnak, akik a kismamáknak tartanak előadást különböző témákban.
Hasonló baba-mama klubbok Monorierdőn és Ecseren is működnek.

Eközben a gyermeket gondozó szülő végre kimozdulhat a megszokott környezetéből és megismerkedhet mások gyermekneveléssel kapcsolatos örömeivel, tapasztalataival. A három év alattiaknak és szüleiknek a régióban erre leginkább Gyömrőn adódik lehetősége. A gyömrői Mikkamakka Játéktár vezetőjével beszélgettünk a játszóházról.

Játék és odafigyelés

 

– Annak idején Úriban létezett egy hálózat, amelyhez a Mikkamakka is tartozott – meséli Bolgár Zsuzsa logopédus, gyógypedagógus, a játéktár vezetője. – Logopédusként dolgoztam ott is, a helyi önkormányzat azonban nem tudta tovább támogatni, ezért bezártunk, és átköltöztünk Gyömrőre. A játéktári hálózat tagjaként 2005. augusztus 16-án nyitottuk meg kapunkat a helyi önkormányzat támogatásával. Játéktárunk színvonalas családi programot nyújt mind az egészséges, mind az eltérően fejlődő gyermekeknek. Azon felül, hogy játszóházi létesítményként működünk, érdemes tudni, hogy itt tapasztalt szakemberek dolgoznak, gyógytornász, óvónő, gyógypedagógus, drámapedagógus, egészségügyi szakember. Ők a tanácstalan helyzetek kezelésében is segíteni tudnak. Mintegy védőhálóként működünk. Akár úgy, hogy miközben a szülő ügyes-bajos dolgait intézi, mi azalatt játszunk a gyerekével, vagy úgy, hogy észrevesszük, hogy mi az, amiben ügyesebb a gyerek, vagy kicsit le van maradva kortársaitól. Akkor is segítünk, ha gyerek beszédfejlődésével kapcsolatos gondot látunk.

Városi támogatással

 

– A gyömrői önkormányzat bölcsődéjében kaptunk termet és teret elképzelésünk megvalósításához – folytatta a vezető. – A játéktár szintén az önkormányzat tulajdona, nem magánvállalkozásként működünk. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ilyen létesítmény is legyen a településen, ezért anyagilag is támogat bennünket, így a belépő töredéke annak, mint a magánvállalkozásban működő játszóháznál. Nekünk is jobb így, hiszen nagyobb számban látogatnak minket. Ezért nem csak a jobb módú szülők gyerekei vehetik igénybe szolgáltatásainkat.

Foglalkozások, programok

– Hétfőn és szerdán délelőtt bejelentkezés nélkül lehet jönni a játszóházba – hangsúlyozta Bolgár Zsuzsa. – Hétfőn babatornát tartunk a már járni tudó gyermekeknek három éves korig, hiszen a mozgás fejlődése mindennek az alapja. Szerdánként, amolyan mondókázással egybekötött babusgatós foglalkozást tartunk hat-kilenc hónapos kortól. Nagyon fontos a közös élmény, a zene megismerése már a kicsi gyermekeknek is, miközben az anyanyelv elsajátítására is hangsúlyt fektetünk.

Minden hónap utolsó szombatja az óvodásoké és a kisiskolásoké. Nekik két foglalkozásunk van ezen kívül, iskolára felkészítő és beszédhibák javítására specializálódott. Fontos mindkettő, mert az óvodából az iskolába kerülés nagy változás egy gyermek életében. Többet adunk, mint amit az óvodai foglalkozásokon kaphatnak a gyerekek, mert egyénre szabott, szakpedagógusok által összeállított tanmenettel együtt készülünk az év nagy eseményére. Itt a gyerek tét nélkül magát adhatja, hiszen itt még nem ismerik, egy idegennek pedig sokszor bátrabban mutatja meg valódi tudását, s eközben az ismerkedésben, új kapcsolatok kialakításában is rutint szerez.

Van gyerek pszichodráma foglalkozás is ovisoknak és sulisoknak is, ilyenkor helyszínen létrehozott történetek szereplőivé válhatnak a résztvevők. Arra jó, hogy a gyerek szorongásait, feszültségeit kijátssza magából, amely jelentős oldás a mindennapokra. A Manómaradó csoport, hetente egyszer szülők nélküli három órás kiscsoportos foglalkozás, ahol a gyerek mindenféle kreatív foglalkozáson vesz részt, miközben figyelnek rá, és így az is kiderül, hogy miben ügyesebb, miben kevésbé. A csoportos, családnak szóló programok mellett, egyéni fejlesztő is működik.

Farkas – Sallak

 

 

 

 

Címkék: gyerekek

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció