A kis hal megeszi a nagyot?

2009. augusztus 17.
Mottó: Nincs szabály kivétel nélkül, de jaj nekünk, ha a kivétel szabállyá válik.
(Hans Kasper)
Andy Warhol szerint tizenöt perc hírnév mindenkinek jár. Azt azonban nem tette hozzá sokat idézett gondolatához, hogy ebben a tizenöt percben általában nem valós érdemei alapján lesz híres valaki.

Valószínűleg így gondolják a Kortye-család tagjai is, akik a magyarországi Forma-1 futam előtt – egészen Felipe Massa sajnálatos balesetéig – a bulvárvilág sztárjai lettek. Pedig nem csináltak mást, mint szerették volna érvényesíteni Magyarország hatályos törvényeiben rögzített jogaikat.

Aki nem hallott volna az esetről, annak röviden a történet: Kortye Vilmos büntetőfeljelentést tett a Forma 1-es Williams csapattal szemben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán. A feljelentés alapja egy tavaly született bírói határozat volt, amely Magyarország területén eltiltotta a Forma 1-es csapatot a Williams szóvédjegy használatától a ruházati termékeken. A Kortye-család tizennyolc éve foglalkozik ruházati termékek gyártásával és forgalmazásával, azóta használják a Williams márkanevet, amit 1996-ban védettek le a Magyar Szabadalmi Hivatalnál. Két évvel később feltűnt nekik, hogy az engedélyük nélkül a Forma 1-es csapat is bejegyeztette magát, így kérték annak törlését. Az uniós csatlakozás jogi kiskapuinak köszönhetően további tíz évnek kellett eltelnie, míg a Fővárosi Bíróság eltiltotta a Williams-csapatot a szóvédjegy használatától.

A Kortye család elmondása alapján a Forma 1-es csapat a tizenkét év alatt egyszer sem tárgyalt velük érdemben a védjegy használatáról, mindig izomból, kiskapukat használva igyekeztek érvényesíteni érdekeiket. Gondolom, az ítéletet kihirdető bíróságnak is szemet szúrt a multicég hozzáállása, így olyan határozatot hozott, amelyben eltiltotta a Forma1-es csapatot a Willams szóvédjegy használatától hazánk területén. Az előbbi mondatban a kulcsszó a használaton van, ami egy átlagember értelmezésében ez azt jelentené, hogy a Nico Rosberg a saját ruháján sem viselhetné a Williams márkanevet. Másképp gondolták azonban a vámosok, akik ugyan a Williams-es termékek forgalmazását megakadályozták a Hungaroringen is, a Forma 1-es csapat mégis viselhette azokat. Tudom persze, hogy egy kicsit életszerűtlen lett volna, ha a vámosok megrohamozzák a boxutcát, és elkezdik lerángatni a csapattagokról a ruháikat, ahogy az is elképzelhetetlen, hogy bárkit megfosszanak az utcán a hamis Nike vagy Adidas ruháitól. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy mi történne akkor, ha alapítanék egy Nike vagy Adidas nevű sportegyesületet. Hiszen ezen az alapon valamennyi sportolóm viselhetné az egyesület nevével fémjelzett pólókat, amelyek persze „véletlenül” megegyeznek egy világmárka nevével is. Sőt, az én egyesületem olyan lenne, hogy bárki tag lehetne benne, sportolni pedig nem is lenne muszáj, a lényeg, hogy megvegyék tőlem a „márkás” egyenfelszerelést, persze az eredeti világmárkáknál lényegesen kedvezőbb áron. Vajon ebben az esetben hogyan járnának el a vámosok?

Persze, lehet csűrni-csavarni a történetet, azonban mégis az a legmeglepőbb, ahogyan a közvélemény nagy része fogadta a hírt. Az internetes fórumokon, rádióban, tévében ugyanis nem annak örültek az emberek, hogy végre a magyar jogrendszer egy kisvállalkozás mellett állt ki egy multinacionális céggel szemben. Ehelyett a Forma 1 fanatikusok kereszttűz alá vették a Kortye családot: mit képzelnek, hogy kikezdenek a kedvenc csapatukkal! És különben is az egészet azért találta ki ez a „sunyi (élelmes)” család, hogy lehúzzák pénzzel a Williams-istállót.

Hát így múlik ez a tizenöt perc hírnév, ami mindenkinek jár, és így marad titokban a tágabb közvélemény számára, hogy a Kortye család egyébként egy televíziót és két zenekart is működtet. S hogy az előbbiért, nem is oly régen a családfő komoly elismerésben is részesült.« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció