A kultúra fellegvárai

Programok a régióban

2014. október 16.
A modern kulturális központoknak köszönhetően térségünk települései bővelkednek a színvonalas programokban.

A nyár végeztével a szabadtéri programok befejeződnek, ezzel együtt pedig visszatér az élet a művelődési házak és kulturális intézmények falai közé. Térségünk szerencsés helyzetben van, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a települések többségén új, a mai kor elvárásainak megfelelő kulturális központok épültek. Az intézmények vezetői jobbnál jobb programokkal örvendeztetik meg a publikumot, akik – mint megtudtuk – egyre nagyobb számban jelennek meg a helyi eseményeken. Ez részben köszönhető a programszervezőknek, akik jó érzékkel válogatnak a széles körű kínálatból, másrészt a körülmények jelentős javulásának, hiszen természetes, hogy a professzionális eszközökkel felvértezett új intézményekben minden jobbnak, szebbnek hat, mint a régi, mai szemmel nézve avítt művelődési házakban.
Színházi előadások, komoly és könnyűzenei koncertek, kabarék, kiállítások, könnyed és magas kultúrát képviselő programok sokasága közül választhatunk a települések nagy részén. A települések közti kis távolságoknak köszönhetően akár a szomszéd városok programjaira is könnyedén eljuthatunk. Költségkímélően, a fővárosi jegyárakhoz mérten olcsóbban, lehet részünk néhány kellemes, kikapcsoló, vagy épp elgondolkodtató órában.
Utánajártunk milyen prog­ramokra számíthatunk a kulturális központok.


Gyál Városi Fúvószenekar
 A gyáli Arany János Közösségi Ház a város kulturális életének központja, de a környék kulturális életére is egyre nagyobb hatással van – mesélte Gazdik István, az intézmény vezetője. A könyvtárat is magába foglaló épületet – amely korábban a gyáli mozinak adott otthont – tizenhárom évvel ezelőtt korszerűsítették, ennek köszönhetően maradéktalanul megfelel a mai elvárásoknak. A színpadtechnika nemzetközi szakemberek szerint is párját ritkítja.
Az épület egyik legszebb része a mediterrán hangulatú udvar, amely a nyári szabadtéri rendezvényeknek is otthont ad, így a közösségi ház a meleg hónapokban is nyitva tart, nincs uborkaszezon.
Az intézmény többfunkciós, falai közt jól megférnek egymással a civilszervezetek programjai, tanfolyamok, kiállítások, tánccsoportok. Még az elektromos művek kirendeltsége is kapott egy helyiséget, ahol ügyfélszolgálati irodát működtet.
Évente közel hetvenezer látogató keresi fel a közösségi ház szolgáltatásait – tudtuk meg. A vendégek naponta átlagosan hat program közül választhatnak. A nagy rendezvények mellett a helyi kulturális csoportok, alkotók is helyet és figyelmet kapnak az épület falai közt. A közösségi ház saját csoportokkal is büszkélkedhet: a Gyál Városi Fúvószenekar, a helyi musical stúdió, vagy a Kaleidoszkóp színpad mind az intézmény büszkeségei.
Gazdik István szerint a mai világban a legfontosabb feladata egy művelődésszervezőnek, hogy felismerje a közönség igényét. Ki kell deríteni, hogy a publikum honnan hova szeretne eljutni a kultúra világában, s ha megvan a cél, kellő szakmai felkészültséggel és alázattal kell a nézőket a jól megválasztott programokkal a megfelelő irányba terelni.Vecsés rendezvényeire már sokan figyelnek
A klasszikus értelemben vett uborkaszezonról Vecsésen sem lehet beszélni. Noha a nyár nem az egymás sarkát érő programok jegyében telt a Bálint Ágnes Kulturális Központban, azért a szombatonként megrendezett gasztronómiai esteknek igen nagy sikere volt – tudtuk meg Paksi Zitától, a ház kommunikációs munkatársától. Júliustól szeptemberig rendezték meg ezeket a koncertekkel színesített eseményeket, kifejezetten a helyieknek szánva, akik szívesen látogattak minden alkalommal egy-egy ilyen rendezvényre.
A színházi esték és a nagy koncertek ideje azonban most kezdődik el. Ezek valóban olyan jelentőségű események, amelyekre a régióban másutt nem nagyon van példa. Észrevehető, hogy ezeket a programokat már a környező településeken is számon tartja a közönség, és a fővárosból is kilátogatnak jó néhányan. Hiszen amellett, hogy a színházterem kiválóan alkalmas a színvonalas rendezvények megtartására is, az ár ugyancsak nézőbarát.
Amint megtudtuk, az egyre népszerűbb nagy rendezvények mellett a családok kikapcsolódásának is igyekeznek alkalmakat teremteni, s a civil egyesületek, körök, klubok, népdalkörök és néptáncosok,  képzőművészek is állandó vendégei a háznak.
Gyömrőre Budapestről is érkeznek vendégek
A gyömrői Hankó István Művészeti Központ egészen más profillal rendelkezik, mint elődje, a Petőfi Sándor Művelődési Ház. A modern felszerelésnek és az épület beltéri kialakításának köszönhetően remek az akusztikája, komoly- és könnyűzenei koncertek színvonalas rendezésére egyaránt alkalmas – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől. A művészeti központ a magas kultúrának és a szórakoztatásnak egyaránt otthont ad, de a mai világban talán a szórakoztatás az első – fűzi hozzá Krakomperger Csilla. A tapasztalatok szerint a közönség elsősorban könnyed kikapcsolódásra vágyik a gondokkal tűzdelt világban. A művészeti központ nézői nem csak Gyömrőről érkeznek, sok előadásra a fővárosból is kiutaznak, alkalomadtán pedig messzebbről is érkeznek, hogy egy-egy koncertet, színdarabot megnézzenek a gyömrői helyszínen.


A gyömrői művészeti központ esti fényei (Dombora Sándor felvétele)
Az intézmény jó kapcsolatot ápol a környező települések művelődési központjaival, több ízben előfordult, hogy egymás programjait hirdették, színi előadásokat pedig rendszeresen visznek Gyömrőről Mendére, Maglódra és Ecserre is – derült ki.
A nyári időszakban a művészeti központ termei kiürülnek, elsősorban szabadtéri programokkal várják ekkor a közönséget a közösségi tereken.
Maglód a kórusok városa?
A maglódi Magházban a nyár a táboroztatással telt, ahol a résztvevőknek bőven volt része ismeretterjesztésben és muzsikaszóban is – mesélte el Tóth István igazgató. Az őszi szezon már elkezdődött, amelynek a Vermesy-fesztivál a legjelentősebb eseménye. Ez a hagyományos rendezvénysorozat az idén egybeesik az országos könyvtári napokkal, a legcélszerűbb volt tehát összehangolni a programokat.
    Szeptembertől soha nincs üresjárat az intézményben, Tóth István kérdésünkre megállás nélkül sorolta az ígéretes rendezvényeket, a színházi esteket, bálokat. Megtudtuk azt is, hogy a Vermesy Péter Művészeti Iskolának köszönhetően több volt növendék – hegedűs, zeneszerző, koreográfus – is gyarapítja majd az itt bemutatkozó művészek táborát. Az iskolának a képzőművészeti tagozata is rendkívül sikeres, nincs olyan verseny, ahonnan ne díjjal térnének haza. Következésképpen a kiállítások is egymást követik a MagHázban.
    Amint kiderült, Maglód túlzás nélkül nevezhető a kórusok városának: kilenc csoport dalol nagy lelkesedéssel, a Nők klubjának csapatától kezdve a Roszicska együttesen át az Erdélyi Kör tagjaiig. Számukra Kodály Zoltán születésnapján rendeznek majd egy teázással csevegéssel, dalolgatással egybekötött, családiasnak szánt találkozót a MagHázban.
Minőségi előadásokkal csalogat Monor
A monori Vigadó falai közt a komolyzene dominál, ami elsősorban a díszterem a­dottságainak köszönhető – tudtuk meg Hanzelik Andrea intézményvezetőtől. Mocsári Károlynak hála, ez a vonal évről évre tovább erősödik. A városban élő zongoraművész és zenésztársai számos koncerttel kedveskedtek már a Vigadó közönségének, s a jövőben további folytatás várható. Az előadásokat a helybeli diákok is rendszeresen látogatják, ami azért is örömteli, mert így lehet kinevelni egy új, zeneértő közönséget. Mocsári Károly koncertjeit előszeretettel látogatják neves zenészek is, akik felfigyelve a terem adottságaira, később előadóként térnek vissza a Vigadó színpadára.
    Hanzelik Andrea hangsúlyozta, a Vigadóban dolgozó csapat egyik legfontosabb alapelve, hogy minőségi előadásokkal csalogassák be a közönséget. A kultúra napjára például évek óta Kossuth-díjjal kitüntetett előadóművészeket hívnak, így garantált a minőségi produktum.
    Az év hátralevő részében több nagy dobással is készülnek a Vigadó kollégái: decemberben Müller Péter látogat Monorra, ígéretesnek tűnik a Kiss Kata Zenekar gyermekkoncertje és a karácsonyi készülődés keretében meghirdetett szabadtéri rendezvények.
Gomba: kellemesen családiasan
A gombai Civil Közösségi Ház még igen fiatal, csak a második nyarat tudhatja maga mögött, ám amit vezetőjétől, Takács Brigittától hallunk róla, azt hallani is igen jó érzés.
Nyárvégi programjaik kiemelkedő eseménye volt a hagyományos nyárbúcsúztató, amelyen bár nem  vettek részt tömegek, akik ott voltak,  igen kellemes élményekben lehetett részük. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: napközben a környékbeli termelők kicsiny vására vonzotta az érdeklődőket, közülük a gyerekeket főleg a Kispárna zenekar koncertje. Este pedig  a helyi fiatalok által festett régi diákat vetítették a falakra, úgy várták a tamburazenekart, és ez egészen rendkívüli hangulatban zajlott. Nem különben a tűzzsonglőrök esti bemutatója.
Takács Brigitta azt is elmondta, hogy nem a nagy rendezvényeket, hanem a kisebb, családias és kellemes hangulatú eseményeket kínálják a helyeiknek. Akik szeretik és gyakran látogatják a Civil Házat: a pingpongkör, ők heti három-négyszer, a hímzőkör hetente, a a nyugdíjasklub is gyakran. Mindemellett már az idősek második csoportja tanulja a házban az internetezést nagy lelkesedéssel. Szerveződik a drámaklub, kicsik és nagyok számára egyaránt. A középiskolás korosztályt pedig új, izgalmas társasjátékokkal szeretnék becsalogatni és megtanítani arra, hogy a virtuális barátságnál mennyivel jobb tud lenni egy hús-vér társaság.
Molnár Anna-Varga Norbert
Címkék: kultúra művelődés közösség színház zene szórakozás kikapcsolódás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció