A nyári virágözön néhány titka

2009. március 13.
Hamarosan elérkezik a virágládák beültetésének ideje. Nem mindegy azonban, hogy hogyan végezzük ezt, és milyen körülményeket teremtünk a beléjük ültetett egynyári virágoknak.

Virágláda.

A virágládák készülhetnek műanyagból, terrakottából, fából, vagy rozsdamentes fémből is. A virágládák minősége természetesen az árra is hatással van. Itt nem érdemes takarékoskodni, ha több éven keresztül szeretnék virágokat ültetni bele.

Földkeverék.

Az általános virágföldek mellett kimondottan a muskátlik és a petúniák számára kifejlesztett földkeverék is beszerezhetők. Általános virágföldbe, ami rendszerint sok tőzeget tartalmaz, érdemes egyharmad rész kerti talajt is keverni – feltéve ha az kártevőktől és kórokozóktól mentes.

Beültetés.

A nyári virágpompa alapja a jó kezdet. Az ültetés előtt nézzük át alaposan a balkonládát! Ha nincsen rajta vízelvezető nyílás, akkor alakítsunk ki 20 centiméterenként egyet. A láda aljára érdemes agyagcserepeket, vagy -granulátumot helyeznünk 3-4 centiméter vastagságban, amivel egyszerre gondoskodhatunk a jó vízelvezetésről, és megakadályozhatjuk, hogy a kifolyónyílások eltömődjenek. A drénrétegre helyezzünk néhány centiméter magasságban földkeveréket, majd helyezzük bele a növényeket! Az ültetés előtt a gyökérlabdákat óvatosan lazítsuk meg! A növényeket olyan magasra ültessük, ahogy azok a cserépben álltak! Ezután a réseket töltsük fel virágfölddel, tömörítsünk, majd öntözzük meg a beültetést! Az összeültetést úgy tervezzük meg, hogy legalább 15-20 centiméter legyen a növények között!
 

Tápanyagellátás.

Két lehetőség közül választhatunk a tápanyag utánpótlásakor. Egyrészt már az ültetéskor tartós hatású műtrágyát keverhetünk a földkeverékbe. Ebből – jellegétől függően – 3-9 hónapig fokozatosan oldódnak ki a tápanyagok a növény szükségleteinek megfelelően. A másik lehetőség, hogy tápoldatot keverünk az öntözővízhez. Ilyenkor a legjobb, ha minden öntözés alkalmával kis mennyiségben adagoljuk, ahelyett, hogy egyszerre nagyobb koncentrációban juttatnánk ki. Minden esetben tartsuk be a műtrágyagyártó adagolásra vonatkozó utasításait!
 

Öntözés.

Az egynyári virágok tökéletes fejlődésében a tápanyagellátás mellett az öntözés játssza még a legfontosabb szerepet. Gyakorisága a virágláda nagyságától függ, de nyáron általában minden második nap sort kell kerítenünk rá. Kerüljük azonban a túlöntözést, mert a pangó víz a gyökerek pusztulását okozhatja. Figyeljünk oda, mert a tünetek megegyeznek a száradás jellegzetességeivel. Az egynyári virágokat kivétel nélkül felülről öntözzük!
 

Fényviszonyok.

A egynyári virágok legtöbbje fényigényes, ezért bármilyen napos helyre ültethetjük őket. Árnyékban viszont csak néhányuk fejlődik kielégítően. Ilyen helyre érdemes nebáncsvirágot, gumós vagy mindignyíló begóniát, illetve csüngő fuksziát ültetnünk.
(péjé)
 
Hogyan töltsük meg a balkonládát?
Címkék: növények

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció