A parfüm elillan, a szenvedély marad

Ezernyi ceruzahegyező az utazóbőröndökben, és a monori könyvtár kiállításán

2010. április 12.
Lenyűgöző látvány az üveglappal fedett tárlókban bemutatott hegyezők ármádiája, amely különben eredeti hivatását nem teljesíthette soha: hegyezni velük nem szabad.

Aki soha nem gyűjtött semmit, nem őrizgetett dobozban, fiókban, szekrénye mélyén, netán külön szobában egyre gyarapodó számú gyufacímkét, szalvétát, kagylót, bárminő csecsebecsét, nincs lemez-, bélyeg-, könyv-, cipő-, boroscímke-, ásvány- vagy kaktuszgyűjteménye, de még csak egy pezsgősdugókból álló aprócska kollekciója sem – az olyan ember a gyűjtők szenvedélyét nem értheti.

Magam sem értem. Csak bámulom. Valahányszor gyűjtővel hoz össze a sors, megpróbálok rájönni: ha a sörös palack felbontásához mindössze egyetlen sörnyitóra van szükség, miért tesz boldoggá valakit, hogy neki 3287 sörnyitója van?

Hegyezőseregek. Bevetésen még nem jártak
 
Miután az okot Rácz Elekné minikönyv- és ceruzahegyező gyűjteményének a monori könyvtárban április végéig még látható kiállításán sem sikerült kiderítenem, úgy gondolom, egyetlen logikusnak tetsző válasz kínálkozik: csak.
Meglehet, Rácz Elekné Irénkéből – aki annyira nem szeret szerepelni, hogy a fotózásra sem vállalkozott - nem lett volna szenvedélyes gyűjtő, ha a családja nem az. De a famíliában mindenki gyűjtött valamit: a férje például bélyeget, s minden sorozatból mindjárt kettőt vett, hogy legyen belőle a fiának is. A lánya a ceruzahegyezőkkel kezdte, majd a népművészeti tárgyaknál kötött ki. Az odahagyott ceruzahegyezőket vette pártfogásába Irénke, aki addig a miniatűr könyveket és a parfümöket pártolta inkább, ám végül a ceruzahegyezők győzedelmeskedtek. Ki tudja, miért, de ezek változatos formavilágának és mennyiségének kiteljesítése lett végül Irénke mindmáig tartó szenvedélye.
Harmincöt éve kezdődött, ma már két óriási utazóbőröndöt, két nagy kenyértartót és lakás szerte számos táskát tölt meg a gyűjtemény.
A népművészeti tárgyak kollekcióját egy költözés szórta szét, sok-sok festett tányér, kancsó, köcsög került akkor elajándékozásra. Ezek már végképp nem fértek el a kis lakásban, ahol a még megmaradt parfümök – melyek tartalma az idők során lassan elillan – miniatűr könyvek és a ceruzahegyezők napról napra gyarapodó hadának elhelyezése is komoly fejtörést okoz. Néha már azon gondolkodik, jó lenne valamely intézményben állandó tároló helyet találni a gyűjteménynek - meséli Irénke – mégis olyan érzésem támad, nem lehet ez még kiforrott elhatározás. Hiszen annyira a szívéhez nőtt minden darab, hogy az eltörötteket is megsiratja, s annak a hatnak is őrzi a szilánkjait, amelyek a könyvtárba való átszállításkor hullottak szét, összerakhatatlanul.
Lenyűgöző látvány az üveglappal fedett tárlókban bemutatott hegyezők ármádiája, amely különben eredeti hivatását nem teljesíthette soha: hegyezni velük nem szabad. Csak nézni lehet őket, a katicabogarastól a londoni piros buszig, a szélmalomtól a petróleumlámpáig, az írógéptől az óriás ceruzáig tartó, a létező legkülönbözőbb formákba öntött hegyezőket. Melyek között a sztár az a Brüsszelben szerzett, a Maneken Pis-t formázó darab, amely nyakba kötve is hordható, s több diaképet is tartalmaz. Nem volt olcsó, az utazó csoport több tagja adta össze kölcsönképpen a rávalót, csak hogy Irénke hozzájuthasson a vágyott különlegességhez. Viszont annyira hatott rájuk e kisugárzó szenvedély, hogy maguk is elkezdtek hegyezőket nézegetni és vásárolgatni.
Más ismerősök is be vannak már oltva: aki utazik, ajándékba hozott hegyezőkülönlegesség nélkül nemigen tér haza. Amíg tehette, Irénke maga is járta a világot, s amíg mások Londonban, Párizsban praktikus javakat vásárolgattak, ő célirányosan az írószerboltokat kereste. Ma már, hogy nyugdíjas, meg kell elégednie a hazai ceruzahegyező kínálattal, de amint tapasztalja, ez is tartogat még meglepetéseket.
A fából, fémből, műanyagból, plüssből és szőrméből gyártott gyűjtemény ezernél több darabból áll. Értéke meghatározhatatlan. Érzelmi értéke pláne. Ráczné Irénke így foglalja össze: számára ez nem befektetés, nem is hobbi - neki ez maga a csoda.
Aki pedig ezt nem képes megérteni, jobb, ha maga is gyűjtögetni kezd
Kovács Zsuzsa
 
Címkék: Rácz Elekné kiállítás érdekes emberek

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció