A pilisi Klímabarát Üzletek mozgalma

2011. március 24.

Pilis boltjai egyszerű, de hatásos eszközökkel vívják a maguk zöld forradalmát. Tavaly januártól decemberig tizennégy üzletnek ítélték oda a Klímabarát címet, ez a szám mostanra megduplázódott.


A Klímabarát Üzletek mozgalmához való csatlakozás alapkövetelménye, hogy a használt műanyag csomagolóanyagot fokozatosan papírra, de legalábbis lebomló műanyagra cseréljék. A boltoknak huszonegy elvárásból, legalább tíz szabadon választható, és egy kötelező elemet kell teljesíteniük. A választható feltételek között szerepel a szelektív hulladékgyűjtés, a hazai és a régióban előállított termékek előnyben részesítése, a környezet szépítése, kerékpártároló létesítése, biotermékek forgalmazása, takarékos vagy megújuló energiaforrások használata és az autóhasználat csökkentése legalább az alkalmazottak körében. A mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése a szemléletformálás: azt szeretnék, ha a településen létrejönne egy tudatos, a környezetére, egészségére odafigyelő vásárlóréteg. Az üzlettulajdonosok szerint nem egyszerű megváltoztatni a vásárlói magatartást, de nem is reménytelen; csak türelem és elhatározás kérdése.

Klímabarátságok

A Pilisi Klímabarát Kör jó kapcsolatot ápol a helyi önkormányzattal, így számos célkitűzésük városi szinten is megvalósulhat. Pilis városa az elsők között csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, amelynek jelenleg tizenkét város és falu, valamint két fővárosi kerület is a tagja. Itt alakult meg az első hazai Klímabarát Körzet, Gerje-Tápió néven. A civilek a Nagy-Britanniából indult Transition Towns közösségi klímabarát mozgalom mintáját követik. Az együttműködés egyik legfontosabb eredménye a Klímabarát Iskola program létrehozása.

Tanyasi bolthálózatot terveznek

A klímabarát üzletek tulajdonosai és a mozgalom szervezői a bolthálózaton túl számos rendezvénnyel, eseménnyel próbálják felkelteni az emberek érdeklődését. Évente Klímabarát Napot szerveznek, és a maguk módján minden fórumon igyekeznek a helyieket megismertetni a mindennapokat érintő környezeti problémákkal és megoldási lehetőségekkel.
A Pilisi Klímabarát Kör a legkülönbözőbb szinteken próbálja meghonosítani a fenntartható fejlődés eszméjét. A város három óvodájában például már hosszú ideje komoly környezeti nevelés folyik: a gyerekek külön foglalkozáson tanulnak a hulladékgazdálkodás fontosságáról, és az új szemléletet otthon átadják szüleiknek is. Pintér Sándor, a Klímabarát Kör koordinátora a jövőbeni tervekről elmondta: szeretnék létrehozni a tanyasi üzletek hálózatát, illetve az új törvényi lehetőséget kihasználva a helyi kistermelőket be akarják vonni az iskolai étkeztetésbe. Emellett szeretnének egy egységes törzsvásárlói-, illetve egészségkártya-programot is elindítani.
 
Forrás: www.tudatosvasarlo.hu


Címkék: környezetvédelem

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció