A polgármester is szedte a szemetet

2009. június 15.
Az egyes emberek és a települések is lehetnek gazdagabbak és szegényebbek, de hogy a meglévő közösségi és egyéni értékeket mennyire tisztelik, gondozzák és ápolják, az mindig az egyénnek a felelőssége, és független az anyagi helyzettől.

  Mivel ezt nem érti és nem látja be mindenki, ezért van szükség olyan kezdeményezésekre, hogy a település lakossága önkéntes módon segít rendbe tenni, megtisztítani a közterületeket. Nagyon sok múlik a fiatalokon, a felnövekvő nemzedéken, hogy ők már ne a „ledobom, úgyis sok szemét van” szemlélettel lépjenek ki az életbe. De hogyan lehet őket érzékennyé tenni környezetük tisztán tartására? A példamutatáson túl leginkább úgy, hogy ők maguk is tevékenyen részt vesznek a saját vagy mások által eldobált hulladék eltakarításában.

Ezért a monorierdői Fekete István Általános Iskola tanulói és pedagógusai kivonultak Monorierdő utcáira, és a település egy részét megtisztították a hulladéktól. Minden osztály egy-egy utca tisztaságáért volt felelős. Ezzel a tapasztalattal felvértezve a jövőben talán ők maguk is kevesebbszer fogják eldobálni a szemetet.

Ami a szemetelést illeti, sajnos a felnőtteknek legalább annyi van a rovásukon, mint a fiataloknak. Nem ritka látvány, hogy cigarettacsikket, papír zsebkendőt, műanyag palackot éppen ott dobnak el, ahol az feleslegessé vált. Az iskolások szemétszedését követő napon a falu lakosságának nyílt lehetősége arra, hogy szervezett formában, csapatmunkában tisztítsa meg a falut. Sajnos kevesen jelentek meg, de a résztvevők annál lelkesebbek voltak, példát mutatva ezzel a település lakosságának. A falu legszemetesebb részét tisztították meg a megjelent képviselők, a polgármester és a lakosok.

A szemétszedést az önkormányzat környezetvédelmi bizottsága első ízben rendezte meg, folytatva a Bogárzó Egyesület által kezdeményezett akciót. A kemény munkáért cserében végül a szervezők vendégül látták a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt.
NR


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció