A polgárőrök akár már gázsrpay-t is használhatnak

2009. október 7.
A polgárőrsok jelenlétükkel növelik az emberek szubjektív biztonságérzetét és jelentős szerepük van abban, hogy visszaszorítsák a lakosság ellen elkövetett bűncselekmények számát. Ma már a legtöbb magyarországi településen működik szervezetük.

A polgárőröket szolgálatuk ellátása során fokozott jogi védelem illeti meg, közfeladatot ellátó személynek minősülnek, de ezen kívül mindössze állampolgári jogaik vannak, azaz például nem igazoltathatnak, nincs előállítási jogkörük. Jogosultak azonban a szabálysértés elkövetőjét felszólítani, illetve a tetten ért személyt visszatartani. Szeptember 1-jétől a jogszabályok lehetővé teszik, hogy gázspray-t tartsanak maguknál – és jogos védelmi helyzetben használják is azt. Emellett óvodák, általános iskolák közvetlen közelében, valamint közlekedési baleset helyszínén jelzőőri tevékenységet végezhetnek. A polgárőrök jelenlétükkel, a rendelkezésre álló információkkal, felvilágosító tevékenységgel és a rendőrséggel való együttműködéssel igyekeznek csökkenteni a bűnelkövetések számát.

Munkában a vecsési polgárőrök. Szeptember elsejétől jelentősen növekedett valamennyi polgárőr hatásköre
 
Működésük sikerét azonban sokszor az anyagi és tárgyi feltételek hiánya korlátozza. Nagyban függnek ezért a helyi önkormányzatoktól, hiszen a járőrözéshez legalább gépkocsira és benzinre van szükségük.

Régiónkban is több jó példát találunk arra, amikor a lakosság, a polgárőrök, a rendőrök és az önkormányzat céljai találkoznak egymással.

Egyik kiemelkedő példa erre a Vecsés Települési Polgárőr Egyesület, amely a 2007-es átszervezése óta jelentős eredményeket ért el a település közbiztonságának javulásában. Ebben sokat segített, hogy az önkormányzat igen jelentős mértékben megemelte a polgárőrségnek nyújtott támogatás összegét, melyből sikerült a gépjárműparkot lecserélni, új technikai eszközöket beszerezni, illetve minden tagot egységes formaruhával ellátni. Így elérték, hogy a legfertőzöttebb területeken folyamatosan jelen legyen a polgárőr járőr – tudtuk meg Suskovics Zoltántól, a vecsési polgárőr szervezet szakmai koordinátorától.

A 25 tagú polgárőr szervezet tagjai nem csak Vecsésről, hanem Budapestről, Gödöllőről és más Pest megyei településről érkeztek. A készenléti szolgálatot nem számolva havi szinten 4-500 munkaórát teljesítenek, melyhez hozzáadódik még az előre nem tervezhető, rendkívüli és kiemelt eseményekben való részvétel. Az önkormányzat, a rendőrség és a lakosság visszajelzései szerint nagyon komoly mértékben javult a közbiztonság a településen 2007 óta. Vecsés területén a polgárőröknek számos esetben kulcsszerepük volt garázdaság elkövetőinek ártalmatlanításában, de visszatartottak már késsel fenyegetőző férfit, több körözött gépjárművet találtak, sőt előfordult olyan is, hogy égő házból mentettek ki embert. Az életmentő polgárőrt az egyesület legmagasabb kitüntetésével jutalmazták. Budapest területén is hasonló jellegű bűncselekmények megakadályozásában könyvelhettek el jelentős sikereket.

– Mivel közösek a célok, elengedhetetlen a Vecsési Rendőrőrssel való napi szintű kapcsolattartás és együttműködés is – hangsúlyozta Suskovics Zoltán. – Heti 2-3 alkalommal kerül sor közös járőrszolgálatra. Havi 6-7 alkalommal kiemelt vagy rendkívüli eseményeknél, rendezvény- és helyszínbiztosításoknál működik együtt a két szervezet. Ezen kívül több rendőrkapitánysággal is rendszeresen együttműködnek. Vecsés stabil pénzügyi hátterének köszönhetően éves költségvetésük meghaladja a 6 millió forintot, amelyet további forrásokból is kiegészítenek.

A maglódi polgárőrök nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Az önkormányzat támogatása a szervezet éves költségvetésének negyedét sem fedezi – tájékoztatta lapunkat Juhász János, a Maglódi Bűnmegelőzési Polgárőrségtől. A 2002-ben alakult szervezet 35 önkéntese havonta körülbelül 300 órát tölt járőrözéssel, 100-110 km-t tesznek meg rendőr mellett. Juhász János szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy Maglód közbiztonsága nagymértékben javult az utóbbi időben. Akárcsak a vecsésiek, ők is jelentős sikereket tudhatnak magukénak, melyek főleg besurranó tolvajok hatástalanításában, garázdaság megakadályozásában, körözött személy előállításában, közúti baleseteknél való segédkezésben, valamint rendezvények biztosításában ölt testet. Ám az eddigi eredményeket tovább lehetne javítani még több közös járőrözéssel, közös közúti ellenőrzéssel és rendőri akciókban való részvétellel. A településen a lakosság részéről vegyes volt a polgárőrök fogadtatása. Mára már megszokták, és inkább pozitívan ítélik meg őket, sőt sokan igénylik is jelenlétüket. És hogy mi motiválja őket szabadidejük feláldozásában? Juhász János így fogalmazott: „Családunk, gyermekeink, közösségünk védelme sok mindent megér.”

Monor közbiztonsági szempontból egyik sarkalatos pontjára, a Strázsahegyre mind a rendőrség, mind a polgárőrség kiemelt figyelmet fordít. Mivel itt rendkívül sok nem lakás céljára szolgáló építmény van, így a tulajdonos sincs állandóan jelen. A tavalyi évben különösen sok pincefeltörés volt, ezért a egy állandó rendőrt helyeztek ki erre a területre. Nappal kismotorral, éjszaka pedig autóval járja a terepet, melynek köszönhetően egy év alatt jelentősen visszaszorultak a bűncselekmények, és számuk mára már elenyésző. A szeptember 15-től működő Strázsahegyi Polgárőr Egyesület létrehozásától is azt várják a pincetulajdonosok, hogy tovább csökkenjen a betörések száma. A Monor Környéki Strázsa Borrend, a Monori Borút Egyesület, a pincetulajdonosok, gazdák és a monori önkormányzat támogatásával létrejött szervezet jelenlegi 16 fős létszámát folyamatosan bővítik – mondta el Veres András, az egyesület elnöke.

Péter R
 
 


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció