A rockzene olimpikonjai

Tehetség

2014. december 9.
Két éve alapították zenekarukat az üllői fiatalok, idén nyáron pedig megnyerték a műfaj egyik legrangosabb hazai tehetségkutatóját.

Hirtelen fellángolás után általában gyorsan elhamvadó hullócsillagokká válhatnak a zenészvilág égboltján, akik csak a külsőségek miatt fognak hangszert a kezükbe. Sokkal inkább egy belülről fakadó késztetés – ami lehet a zene szeretete, az önkifejezés, az örömszerzés élménye – miatt ragad hangszert, alapít zenekart és ír dalokat, aki komolyan gondolja a zenélést. A Natour Grouppen is az utóbbi gondolatok mentén jött létre valamivel több mint két évvel ezelőtt. Az üllői és budapesti tagokból álló banda pályafutása elején máris bezsebelt egy komoly szakmai elismerést: a fiúk megnyerték az egyik legrangosabb hazai rockzenei tehetségkutatót, a Zorall Sörolimpia keretében megrendezett Pulzust.
A zenekar két alapítójával, Meixner Gáborral és Pál Andrással üllőn találkoztunk. Gábor a basszusgitárból, Bandi a dobfelszerelésből hívja elő a hangokat. Mindketten régi motorosok a környék rockzenei életében. A Peter Parker Társulatban kezdtek közösen zenélni a ‛90-es években. András megjárta az országszerte ismert és elismert The Doors feldolgozásokat előadó Open Doors zenekart is. Egyszer a Sziget Fesztiválon is felléptek és kétezer ember előtt adtak örök emlékű koncertet.
Mielőtt a lényegre térnénk a rockzene történelméről folytattunk rövid eszmecserét, amit végül azzal zárunk le, hogy az ötvenes évek közepén rock and roll néven hódító hangzás ugyan már a múlté, de a rockzene, ahogy a mondás is tartja örök, de folyamatosan változik. Az marad a felszínen, aki halad a korral és tud, illetve mer újítani – mondja Meixner Gábor, majd hozzáteszi: új zenekaruk is az újítás szellemében jött létre.
A Natour Grouppen egyelőre amatőr zenekar, pénz még nem ütötte a tagok markát a fellépésekért, jobb esetben néhány korsó sörrel köszönték meg a produkciójukat. A nyáron megrendezett Pulzus rockzenei tehetségkutatón elért siker viszont elhozhatja a kiugrás lehetőségét a bandának. A Sörolimpia keretében megrendezett eseményen a közönség mellett a szakma is felfigyelt a srácokban rejlő tehetségre, amit az első helyezettnek járó díjjal ismert el zsűri. A nyeremény nem is lehetne praktikusabb egy kezdő rockbanda számára: a műfaj hazai berkeiben elismert Zorall zenekar turnéján előzenekarként léphet fel a Natour Grouppen.
Iványi Mózes gitáros és Fenevad – polgári nevén Balázs György – az együttes két másik tagja. Mózes a korábbi gitáros helyére érkezett, Fenevadra pedig egy zenészfórumon talált rá Pál András. Zenekart kereső zenészek, énekesek bevett szokása, hogy különböző fórumokon hirdetik magukat, de sokan csak a külsőségekre adnak, a lényeg hiányzik – meséli András. – Ehhez a műfajhoz torok kell, nem pedig szép arc – folytatja, majd elárulja, több énekest is meghallgatott, mire rátalált a megfelelő emberre Balázs György személyében.


Natour Grouppen. Pál András (lent), Balázs György, Iványi Mózes és Meixner Gábor
A korábban elsősorban Audioslave feldolgozásokat játszó zenekar ma már saját dalokat készít. A srácok mostanában végeztek első albumfelvételükkel, beszélgetésünk idején épp a lemez utómunkáit végezték. Tervük, hogy az új felvételeknek köszönhetően még jobban megismerheti őket a közönség és a szakma, így talán több fellépésük is lehet. Dalaikat hallgatva semmi kétségünk nem fér hozzá: értik, amit csinálnak. Bátran ajánljuk őket, nem csak a rockzenét kedvelőknek.
Varga Norbert
Címkék: zene rock tehetségkutató

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció