A sportág reménye

2012. december 11.
Tóth Balázs sportolóként sikert sikerre halmozott a magyar taekwondo berkeiben, nevét a nemzetközi küzdőtéren is a legjobbak közt jegyzik. A nagy álom beteljesülése azonban még várat magára.  


Tóth Balázs, az Üllői Diáksport Egyesület taekwondoszakosztályának edzője. Elismerésre méltó munkát végez az üllői sportolókkal, hiszen az edzésekről alig két év alatt több gyermek is a magyar bajnoki címig jutott. De Tóth Balázs nem csak a gyerekekkel ér el sikereket. Több fórumon is a magyar taekwando kiemelkedő alakjaként említik az üllői nebulók edzőjét, sőt a nemzetközi küzdőtéren is meghatározó egyéniséggé nőtte ki magát. Nem túlzás azt állítani, hogy a férfiak közt évek óta ő a sportág legjobb hazai versenyzője. Erről tanúskodnak elért eredményei – többek között egy világbajnoki bronzérem –, és ezt támasztja alá, hogy ettől az évtől már Balázs edzi a magyar taekwondoválogatottat, pedig még be sem töltötte a 30. évét. Nagy feladatot vállalt magára, amikor igent mondott a felkérésre, hiszen aktív élsportolóként a saját eredményeiért is meg kell dolgoznia, emellett pedig elvárják tőle, hogy a sportág magyar válogatottját is a sikerek felé kormányozza. Már világversenyen is megmérette magát edzőként, szeptemberben pedig Bécsben lépett pástra a magyar csapat, ahol a Duna-kupa nemzetközi csapatbajnokságon a dobogó második fokára állhatott az általa vezetett válogatott. Ebből is látszik, hogy edzőként is megállja a helyét a taekwondoban.   
A közelmúltban pedig egy nem mindennapi kérésnek tett eleget Tóth Balázs. Brazíliából, a Club in Sao Bernardo do Campo egyesületétől kapott meghívást azzal a céllal, hogy ő képviselje a klubot az Open Games of the Interior elnevezésű versenyen. A Sao Paolo térség városai között zajló eseményen Balázs az abszolút kategóriában indult, és egészen a döntőig menetelt. Az utolsó mérkőzésen a brazilok kiváló versenyzőjével, Douglas Marcellinoval került össze. Az összecsapás Balázs győzelmével ért véget, így aranyéremmel a tarsolyában utazott haza a dél-amerikai versenyről. A siker értékét fokozza, hogy Balázst egy vírus fertőzte meg a Brazíliába vezető 27 órás úton, és a mérlegelés napján – a 39 fokos láz és hasi  panaszai miatt – még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán indulhat-e a versenyen? Azonban a gyors és hatékony orvosi közbenjárásnak köszönhetően, a mérkőzések napjára elhárult a betegség okozta akadály.
Tóth Balázs győzelemtől feltöltődve tért haza Brazíliából, és megújult erővel vetheti bele magát a reá várakozó feladatok sokaságába, hiszen edzeni kell az üllői gyerekeket, a magyar válogatottat és kezdődik a felkészülés a további versenyekre, melyek között szerepel egy beteljesülésre váró álom is: kijutni az olimpiára. A teendőket elnézve nem lesz sétagalopp az elkövetkezendő időszak. Persze Balázs tisztában van vele, hogy a sikerhez vezető ösvény kemény munkával és küzdelemmel van kikövezve, hiszen hosszú évek óta ezt az utat járja. Igaz, hogy legutóbb nem jött össze a londoni kvóta, a magyar taekwondosportnak azonban még mindig ő az elsőszámú – ha nem az egyetlen – olimpiai reménysége a férfiak között. Ha pedig a képességeit és sportba fektetett munkáját vesszük alapul, akkor ő az, aki nem csak az olimpiai kvóta megszerzésére, hanem az éremre is eséllyel pályázhat. Hogy arany, ezüst vagy bronz lesz az az érem, talán már részletkérdés. Bár egy ízig-vérig élsportoló esetében mindig a lehető legjobb eredmény elérése a cél. Balázst ismerve mégis úgy vélem – álljon a dobogó bármely fokán – boldog lesz, mikor neki csendül fel a himnusz, és az általa elért siker tiszteletére emelkedik magasba a magyar zászló a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpián. Persze melyikünk ne lenne boldog abban a pillanatban, mikor beteljesül élete nagy álma. 

Varga Norbert
Címkék: taekwondo sport edzés magyar válogatott olimpia Rio de Janeiro

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció