A tabáni cigányok értékrendjébenkell keresni a bűnözésük valódi okát

2009. október 7.
Mit tehet a rendőrség azokkal a városrészekkel, ahol különösen rossz a közbiztonság? Monor már-már hírhedtté vált, Tabánnak nevezett cigánytelepére nem roma származású ember jóformán be se meri tenni a lábát nem csak sötétedés után, de nappal sem.

Ennek ellenére az utóbbi években tisztán láthatók az önkormányzat, valamint a különböző segélyszervezetek törekvései az ott élők életszínvonalának javítása érdekében. Mindenki abban reménykedik: ha az ott élőknek sikerülne kiemelkedni a mélyszegénységből, talán a környék közbiztonsági helyzete is javulna. Ehhez a célkitűzéshez a monori rendfenntartók újfajta módon igyekeznek hozzáállni. Március óta a cigánytelepre heti néhány alkalommal egy rendőrt vezényelnek ki azzal a céllal, hogy a romák hozzá forduljanak különböző problémákkal, kérdésekkel. Erre a feladatra találtak egy megfelelő helyismerettel, személyismerettel, empátiakészséggel rendelkező személyt, akit az ott lakók ismernek és már elfogadtak. Az ő tevékenysége elsősorban felvilágosító, megelőző jellegű. Nagyon sok tabáni gyermek és felnőtt a legalapvetőbb társadalmi, etikai szabályokkal sincs tisztában. Egész egyszerűen azért, mert senki nem tanította, nem mondta el nekik. Például a legtöbben azért nem tudják, hogy a szökőkútban nem szabad fürdeni, mert még életükben nem láttak ilyen köztéri építményt. Fogalmuk sincs arról, hogy nem szabad verni a gyereket, és sokan azt sem tudják, hogy sötétedés után lámpát kell tenni a biciklire. Ilyen és ehhez hasonló, számunkra evidensnek tűnő, ám sok cigánynak újdonságot jelentő problémát hivatott tisztázni az a rendőr, aki heti rendszerességgel közöttük tölti munkaidejének egy részét.

– A monori embereknek nem arra van szükségük, hogy megbüntessük a cigányokat, hanem, hogy eleve meg se történjenek a bűncselekmények – mondta el Borbély Pál őrnagy. Az átnevelő-megelőző program sikeresnek bizonyul, mert a rendőrt nem csak elfogadták a romák, hanem mostanra már ők kezdeményezik a vele való beszélgetést különböző ügyekben.

A rendőrség másik, hasonló célokat szolgáló kezdeményezése, hogy a cigánytelepről kiválasztanak két, akár bűnözői múlttal is rendelkező személyt, akik segély helyett közmunka keretén belül fognak segédkezni a városközpont biztonságának és rendjének fenntartásában. Ebben az utcaőrnek nevezett státuszban olyan embereket szeretnének foglalkoztatni, akik a Tabánban élnek, ott mindenkit ismernek, és a közösség tagjai hallgatnak rájuk. Tőlük a többi cigány sokkal inkább elfogadja az intéseket, mint egy járőrtől. Az utcaőrök szintén olyan alapvető emberi együttélési szabályokra fogják figyelmeztetni az embereket, mint például, hogy az utcán ne szemeteljenek, az iskolából kijőve a gyerekek ne dohányozzanak, és gyalogos közlekedésre ne a kerékpárutat használják.

NagyR
 


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció