A térség fiatal vállalkozóin segít a kormány

2014. április 10.
Segítünk indítani! – ezzel a címmel vette kezdetét a fiatalok vállalkozóvá válását segítő és támogató program a közép-magyarországi régióban.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló program eddig négy régióban indulhatott el, azonban az unió csak az úgynevezett konvergencia régiókat támogatja, s mivel a Közép-magyarországi Régió nem tartozik ezek közé, a kormány úgy döntött, hogy hazai finanszírozásból, mintegy 830 millió forinttal segíti az ország középső részén élő, vállalkozni vágyó fiatalokat.
A programot a Magyar Vállalkozásfejlesztési A­lapítvány vezényletével hajtják vég­re, részleteiről ügyfél­ta­lálkozó keretében tá­jékoz-
tatták az illetékesek az ér­deklődőket Vecsésen, a Bá­lint Ágnes Kulturális Központban.
Az egyéves program két fő részből áll: az első félévben oktatáson vehetnek részt a vállalkozójelöltek, ahol olyan alapvető, a vállalkozáshoz elengedhetetlen ismeretekkel gazdagodhatnak, amelyeket az iskolában nem, vagy nem teljes egészében lehetett megtanulni.
Az első félév végeztével egy üzleti tervet kell a programban résztvevőknek elkészíteniük, amelyek sorsáról egy szakmai szempontok szerint bíráló bizottság dönt. Azok a tervek, amelyek megfeleltek a támasztott elvárásoknak 3-6 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.
A pályázatra olyan közép-magyarországi 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik lakcímkártyával, igazolt állandó lakcímmel rendelkeznek, életvitelszerűen a régióban tartózkodnak, mik­rovállalkozást kívánnak indítani (más vállalkozás­ban többségi tulajdonnal nem rendelkezhetnek!) eltökéltséggel, megvalósítható elképzeléssel, kitartással és nem utolsósorban a projekthez szükséges önerővel is rendelkeznek.
Jelentkezni kitöltött jelentkezési adatlappal lehetséges, majd ezt követi egy személyes találkozó, amelyen kompetenciaméréssel választják ki azokat, akik a program részesei lehetnek. Következő lépésben egy 68 tanórából álló, a vállalkozóvá válást segítő képzésen vesznek részt a program résztvevői. Ezt követően kerül sor az üzleti tervek elkészítésére, majd megalapítják a vállalkozásokat. A program 6. fázisában pályázhatnak a résztvevők a vissza nem térítendő támogatásokra.
A hazai vállalkozók segítése azért is kiemelten fontos, mert csupán a fiatalok töredéke, mintegy 4 százalékuk képzeli el vállalkozóként a jövőjét, pedig 10–15 év múlva ezek a fiatalok adhatnák a hazai vállalkozások gerincét – mondta a programhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A programról további információkat olvashatnak a www.mva.hu weboldalon.
Varga NorbertKonvergencia régiók
Az ország azon régiói, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az Európai Unió átlagának 75 százalékát. Ezek a területek a legelmaradottabb régióknak számítanak, amelyek fejlesztése és támogatása az EU regionális politikájának az egyik leghangsúlyosabb célkitű­zése. Magyarországon a Közép-magyarországi Régió kivételével az összes régió e kategóriába tartozik. 

Címkék: vállalkozás fejlesztés oktatás vállalkozó fiatal üzlet termék áru pályázat program

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció