Ahol a finom ízek versenyeznek

Szeptember 21-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a Vecsési Káposztafesztet

2008. szeptember 15.
Az Vecsési Káposztafeszten színes programokkal, kulturális rendezvényekkel várják a vendégeket. No meg persze több mint félszáz rotyogó bográccsal, amelyekben kizárólag káposztás ételek készülnek – köztük igazi különlegességek is.


Káposzta-fejek. Idén is színes
programok várják a látogatókat.


Vecsés Ha valaki ellátogat a Káposztafeszt honlapjára (www.vecsesikaposztafeszt.hu), és egy kicsit elmélyed a részleteiben, örömmel állapíthatja meg, hogy nem holmi falunapról, vurstliról szól a fáma, hanem a hagyományok és az ízek szeretetéről. Ezt jelzi többek között az is, hogy a rendezőség csak olyan kiállítókat fogad, akik a fesztivál filozófiájához illeszkedő termékeket kínálnak. Itt bizony csak hagyományos alapanyagokból, hagyományőrző technikával készült, hagyományos gazdálkodók által készített termékeket lehet kapni. Meg persze jóféle étkeket testnek és szellemnek.
– A vecsési káposzta története 1786-ra nyúlik vissza, amikor II. Grassal­ko­vich Antal az török dúlás után elnéptelenedett térséget ötven – jobbára sváb – jobbágycsaláddal telepítette be – mesélte a Doróné Zemmel Katalin, a Káposztafeszt Információs Iroda vezetője. – Az elmúlt kétszáz évben a vecsési káposzta országos hírnevet szerzett magának, hagyományt teremtett a városban, amit a rendezvénnyel is erősíteni kívánunk. Ma nagyjából hetven – jórészt családi – vállalkozás és százötven kisebb-nagyobb savanyítóüzem él a káposztatermelésből, feldolgozásból és kereskedelemből.

– A Káposztafeszt középpontjában a főzőverseny áll, ahol tavaly már ötvenheten készítették káposztás ételeiket – mondta a vezető, aki egyúttal a Róder Imre Városi Könyvtárat is igazgatja. – Pedig először még csak az egyik helyi nyugdíjasklub tagjai főztek néhány bográcsban. Az első rendezvény sikere aztán felkeltette a káposztából élők figyelmét is, ezért úgy határoztunk, hogy felvesszük egy rendezvényszervező irodával a kapcsolatot, hogy a következő évben még színvonalasabb legyen az esemény. Kellett azonban helyben is valaki, aki folyamatosan elérhető, ismeri az itteni embereket és a hagyományokat – ez lettem én. Kialakult a főző- és a savanyítóverseny, és egy színvonalas konferenciát is tartottunk neves előadók részvételével. Közben pedig kiderült, hogy a munka dandárját magunk végeztük, így rá egy évre már nem vettük igénybe a rendezvényszervező iroda segítségét, néhány lokálpatrióta támogatásával magunk láttunk hozzá a szervezéshez.
Doróné Zemmel Katalin már a kezdetektől részt vesz a Vecsési Káposztafeszt szervezésében. Elmondása szerint a főzőverseny egyik eredménye az, hogy az évek során sokféle, különleges káposztás ételreceptet sikerült összegyűjteniük. Ez leginkább annak a tükrében érdekes, ha valakitől megkérdezik, milyen káposztás ételeket ismer.
A székely, a töltött, a rakottkáposztán és a káposztástésztán kívül bizony nem sok ételt tudnak felsorolni az emberek. S hogy ne csak maguknak tartogassák a különféle káposztás ízeket, tervezik, hogy idővel könyv formájában is megjelentetik őket.
– Az elmúlt hét évben kinőtte a városi kereteket a Káposztafeszt, ma már a környező településekről és az ország számos pontjáról is jönnek kiállítók és látogatók egyaránt. A rendezvény középpontjában azonban továbbra is a káposzta áll. A főzőversenyen is az ízek versenyeznek egymással, hiszen valamennyi főző egységesen ötszáz forintért kínálja a saját receptje szerint készült káposztás étket. Kicsit át is estünk a ló túloldalára, mert az utóbbi években annyian jöttek a rendezvényre, hogy már kereskedelmi szinten is megérte főzni a káposztát. Ez persze nem baj, hiszen a káposzta és a belőlük készült ételek miatt jönnek ide az emberek, de idén már a kereskedelmi főzőhelyektől ennek megfelelően kérjük el a helydíjat. A főzőversenyen részt vevők természetesen nem csak a nagyközönség, hanem a szakavatott zsűri előtt is megmérettetnek, amelynek elnöke a hagyományokhoz híven idén is Benke Laci bácsi mesterszakács és cukrász lesz.
– Tavaly rendeztünk először felvonulást, amit idén sem hagyunk el. A program a Falusi Óplébánia Templomban szentmisével kezdődik, majd terményáldással folytatódik a templom előtt. Ezután a gyönyörűen feldíszített lovaskocsik – tavaly például hat fúvószenekar is – átvonult az Epresbe, a Káposztafeszt helyszínére. Hogy ne csak a főzőtudomány, hanem a káposzta elkészítésének gyakorlata is előtérbe kerüljön, káposztapuculásban is megmérettetnek a feldolgozó cégek. A zsűri a ráfordított idő, a keletkezett súlyveszteség és az esztétikum alapján bírálja el a versenyzők munkáját. Természetesen versenyeznek egymással a savanyúságok is, savanyított káposzta, sós-vizes uborka, káposztával töltött paprika és vágott vegyes savanyúság kategóriákban. A programok sorát gazdagítja a népművészeti kirakodóvásár és különféle gyerekrendezvények is.
A rendezők felkészülten várják az érkezőket. A színpadon délután egy órától Hans Sachs két farsangi játékát, fél háromtól az Operett Voices énekegyüttes műsorát, három órától a Hajósi Hagyományőrző Néptánccsoport előadását láthatják az érdeklődők. Délután négy órától fellép a bécsi Brassissimo Vienna Rézfúvós Quintett, majd az eredményhirdetések után, fél hétkor a Wetschescher Nachtigallen Kórus, utánuk pedig a Rosmarein Tánccsoport. Balássy Betty és Varga Ferenc műsora után a Brunner Zenekar zenés-táncos előadása zárja a programok sorát.
Papp János

Címkék: káposztafeszt

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció