A jövő zenéje

2013. március 19.
A maglódi művészeti iskolából tehetséges fiatalok kerülnek ki. Akárcsak Bérces Máté, aki most a zeneművészeti egyetem egyik hétköznapinak épp nem nevezhető szakán tanulja a zenekészítés fortélyait.  


A Maglódi Általános és Vermesy Péter Művészeti Iskolában végzettek szárnyra bocsátása nem azt jelenti, hogy végleg elbúcsúznak a növendékektől. Nagyon is számon tartják őket az iskolában, de ők maguk sem szakadnak el régi közösségüktől, szívesen vissza-visszalátogatnak oda. Karácsonykor például a mazsorettek halasztották el szokásos év végi közös ünnepségüket amiatt, hogy a már Abu Dzabiban tanuló társuk, Tóth Aliz is hazaérhessen a találkozóra. Nemrégiben pedig felhívták a figyelmünket egy, ugyancsak a „Vermesyben” végzett fiatalemberre, akire érdemes odafigyelni, mert már az általánosban kitűnt a sokoldalúságával. Kiválóan sportol, gyönyörűen rajzol, ügyes néptáncos, gitározik, s most már a Zeneművészeti Egyetemen tanul.
Bérces Mátét nem volt könnyű elérni, de végül sikerült megszólítanunk.
Sosem érezte magát kiemelkedő tehetségnek – szabadkozott –, bár jó tanuló volt, de kitűnő azért nem. Viszont sok minden érdekelte. A sportolási lehetőségek közül például mindent kipróbált, amire az általános iskolában lehetősége adódott. Egyiket több, másikat kevesebb sikerrel, mindenesetre valamennyit nagyon élvezte. A néptáncot is, de az nem ragadta magával annyira, mint a zene, amelybe az iskola zene tagozatán, remek tanárok irányításával sikerült belemerülnie – vallja most.
A rajz csupán szórakozás az életében, mégis a legkedvesebb kikapcsolódása – derült ki. Ma már ritkán van erre ideje, az egyetem nagyon sok energiát, erőt kivesz belőle, de ha „megszállja az ihlet”, akkor minden mást kikapcsol, és csak az alkotásra figyel.
Ám a zene a mindene.
E tekintetben ő a „zászlóvivő” a családban – meséli, ugyanis előtte még senki nem választott zenei pályát. Noha a nagyszülei nagy zeneszeretők és műértők, ő, az unoka már hivatásul választotta a muzsikával való foglalatosságot.
Az általánosban derült ki, hogy ehhez van leginkább kedve és tehetsége. Felkészítő tanárainak köszönhetően sikeresen felvételizett a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola gitár és hangkultúra tanszakára. 
Az ott eltöltött négy év tette bizonyossá, hogy a zene a hivatása – állítja Bérces Máté, aki ma már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zeneszerzés szakán tanul.
Emellett heti rendszerességgel sportol, az nagyon fontos a jó közérzethez. Szereti a barátait, élvezi a velük öltött időt, ő nem afféle „elvont zenész típus”, mint a komolyzenei szakmában oly sokan – tudtuk meg. 
Még sok minden történhet – válaszolta arra a kérdésünkre, miképpen képzeli el a jövőjét. Szívesen dolgozna a filmiparban zenei rendezőként, különleges zenei betéteket, effekteket készítve. De mindenképpen jó lenne olyan önálló elektronikus zenét írni – vallja – amely által a szakma nagyjainak elismerését is sikerülne kivívnia.

Koblencz Zsuzsa
Címkék: zene egyetem zeneírás Bérces Máté

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció