Aki tűzoltó akar lenni…

2009. február 15.
Pokolraannak nem kell menni, viszont mindenképp magyar állampolgársággal kell rendelkeznie. 35 évnél fiatalabbnak kell lennie, továbbá meg kell felelnie a katonai alkalmassági, majd később egy pszichológiai vizsgán is.

A felvételnél az érettségivel rendelkezőket inkább előnyben részesítik. Szakmunkás végzettségűek közül azok pályázhatnak sikerrel, akiknek a szakmája kapcsolódik a tűzoltók mindennapi tevékenységéhez. Például egy autó-, víz-, gáz- vagy fűtésszereléshez értő szakmunkás igen nagy előnnyel indul, ugyanígy az is, akinek mondjuk több éves kamionos tapasztalata van, és éppen a gépkocsivezetői állásra pályázik. Ha megfelelt az alapkövetelményeknek, akkor egy négyhónapos alapkiképzésen vesz részt, ami két hónap elméleti és két hónap gyakorlati oktatásból áll. Ennek elvégzése után következik a vizsga, melyet sikeresen letéve szakmunkás bizonyítványt kap. A tűzoltóságon belül tényleges előrelépés csakis érettségi bizonyítvánnyal lehetséges. Akinek szakmunkás papírja van, az legfeljebb sofőr lehet vagy maximum a főtörzsőrmesteri rendfokozatig juthat. Az érettségivel rendelkezők viszont megfelelő továbbképzések és tanfolyamok elvégzésével feljuthatnak akár szerparancsnoki (aki egy gépjármű legénységéért felel), szolgálati parancsnoki tisztségig, sőt akár még feljebb is.

Székely Attila alezredes elmondása szerint a 90-es években szinte lasszóval kellett fogni az embereket tűzoltónak. Szerencsére manapság már sokkal több a jelentkező, sokkal több ember közül lehet válogatni. Az viszont biztos, hogy ez nem a fizetésük drasztikus emelésével magyarázható. Ugyanis egy kezdő tűzoltó átlagos havi fizetése 90-100 ezer forint körül mozog. Mivel magyarázható mégis, hogy sokkal népszerűbb lett ez a szakma, mint a korábbi években? Székely Attila szerint a munkavállalók észrevették, hogy tűzoltónak lenni hosszú távon biztosítja a megélhetésüket. Ha valaki el tudja fogadni azt, hogy a tűzoltóság egy rendvédelmi szerv, ahol komoly alá-fölérendeltségi viszonyok vannak, és komolyabb hibát nem vét, akkor valószínűleg nyugodtan tervezhet akár a nyugdíjas évekig is ezzel az állással. Vonzó lehet tovább a változatos munka is, hiszen nincs két ugyanolyan baleset. Nem elhanyagolható a sok (és megérdemelt) szabadidő sem, hiszen egy teljes napos szolgálat után 48 óra pihenőidő jár a tűzoltóknak.

Hétköznapi életmentők
Nem csak a test sérülhet
Nemzetközi verseny kétévente Üllőn
Idén talán könnyebb lesz a helyzet
 
TAM


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció