Alma – jóval több, mint egy gyümölcs

A felnőtteknek még mindig jó a „kiss me, love me, tuch me”, a gyerekek viszont sokkal kritikusabbak

2009. május 19.
Az alma szó 1996 óta sokaknak már nem csak egy finom gyümölcsöt jelent. Ezen a néven vált ismertté ugyanis a Buda Gábor által vezetett együttes, melynek repertoárján kezdetben főleg saját maguk által megzenésített klasszikus és kortárs versek szerepeltek.

A zenekar később több színházi és irodalmi produkció zenei megformálója is volt egyben, jó néhány éve azonban főleg gyermekeknek szóló előadásaikkal varázsolják el ifjabb közönségüket.

A négy alma. Először felnőtteknek játszottak, később a gyerekek választották maguknak a zenéjüket

Az Alma együttes dalai olyan ismert költők verseit veszik alapul, mint Gazdag Erzsi, Kányádi Sándor, Romhányi József, Weöres Sándor vagy éppen Zelk Zoltán, de saját szerzeményekkel is büszkélkedhetnek.

A zenekar több alkalommal is koncertezik májusban a régióban. Május 16-án a városi gyermek- és sportnap keretében a monori sportpályán, május 21-én pedig a vecsési József Attila Művelődési Házban lépnek fel. Ezen alkalmak apropóján kerestem meg az együttes énekesét és gitárosát, Buda Gábort, aki a tőle megszokott, közvetlen, humoros stílusában válaszolt kérdéseimre.

– Az együttes első CD-je Alma elnevezéssel jelent meg egy körte képének kíséretében. Ez lett az együttes neve is. De mért pont Alma?

– Az igazából egy alma a lemezborítón, csak körte ruhát visel. A viccet félretéve, nem tudom. Több verzió is volt a zenekar névválasztásánál, még a Gombóc név is felvetődött, ahogy viccelődtünk a nevekkel. Mivel több, mint 13 éve esett meg, így a dolog már balladai homályba vész, de úgy emlékszem, hogy az akkori alapító tagok közül barátom, Zeke Szilárd ógörög-latin szakos hallgató lévén rácsapott az erősen közhelyesnek tűnő „alma” ötletemre, mondván, hogy az „alma” latinul „táplálót” jelent. Ez nekünk nagyon megtetszett, mivel akkoriban még csak versmegzenésítéseink voltak, nem írtunk saját dalszövegeket. Ezért úgy gondoltuk, hogy a költészeten keresztül mi is tápláljuk a zenénkkel, az irodalommal közönségünket. Így lettünk almák.
 
– Hogyan lehet meghatározni az Alma együttes zenei stílusát?
 Leginkább, mint gyermekpopzene. Elég nehéz beskatulyázni a játékunkat, ami annak köszönhető, hogy folyamatosan kísérletezgetünk, mindig próbálunk megújulni. Modern groove alapokat használunk, gazdagon fűszerezve akusztikus és etno hangszerekkel. A hangszerek között megtalálható a tamburától, a buzukin, gitáron és brácsán át, a furulya, tilinkó, kaval, sőt még a szaxofon, vagy a cimbalom is.
 
– Kiknek jobb játszani? A gyerekeknek vagy a felnőtteknek?
– Annak idején, a megalakulásunkkor, az Alma még csak a felnőtt közönségnek játszott, csupa „érfelvágós” József Attila, Kosztolányi, Ady verssel. Aztán kaptunk egy felkérést egy gyerekkoncertre, amelynek akkora sikere volt, hogy egy idő múlva azon vettük észre magunkat, szinte csak gyerekbulijaink vannak. A gyerekek választottak minket, nem mi őket. Ők már csak tudják mi a jó nekik. És hogy melyik közönség az egyszerűbb? A felnőttek. Nekik még mindig jó a „kiss me, love me, tuch me”, a gyerekek viszont sokkal kritikusabbak. Nekik az is fontos, hogy szóljon valamiről a dal.
 
– Az Alma zenekar nem csak szórakoztatja a gyerekeket, de akarva-akaratlanul tanítja is őket a dalok segítségével, hiszen így játékos formában megismerkednek a költészettel és a zenével. Mennyire tudatos az együttes részéről, hogy a szórakoztatáson kívül neveljen is?
– Annyi tudatosság van benne, amennyi természetes egy felelősségteljes felnőttben. Se több, se kevesebb.
– Miből adódik az Alma együttes népszerűsége? Miért szeretnek a gyerekek és a szülők is ellátogatni a koncertekre?
– Talán mert itt nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is jól szórakoznak, mindenki jól érzi magát. És remélhetőleg az őszinteségünk is „átjön”, hogy szeretjük, amit csinálunk.
 
– Minden hónap harmadik vasárnapján ingyenes klubkoncertet adnak a Művészetek Palotájában. Miben tér el az Alma klub egy hagyományos koncerttől?
– Sajnos, a családias hangulatot kinőttük. Volt, hogy a Millenárison több mint ezren jöttek el egy klubba. Egyebekben pedig annyiban más, mint egy normál koncert, hogy ide vendégeket is hívunk. Járt már nálunk Böszörményi Gyula író, Nagy Bandó András humorista, Kálloy Molnár Péter színművész, Bartos Erika író, Tárnok Mariann bábművész és sokan mások is. Abban is különbözik egy hagyományos koncerttől, hogy a gyerekek elküldhetik az interneten a kívánságaikat,
így sok olyan dalt is előadunk, amit máskor nem hallhatnak tőlünk.
 
– Min dolgoznak most, mik a terveik a jövővel kapcsolatban?
 
– A napokban jelenik meg a Minimax-gyermekcsatornával egy közös maxilemezünk, melynek két videoklipjét is vetíti majd a Minimax. Ezen kívül jó pár felkérést kaptunk az utóbbi időben rajzfilmkészítő cégektől, de ezek egyelőre még nem publikusak. Természetesen az ősszel megjelenő nagylemezünkre is koncentrálnunk kell. Nemrég környezetvédelmi nagykövetek lettünk, ezzel kapcsolatosan is bőven van tennivalónk. Immáron két éve indítottuk útjára az Ökoriadó elnevezésű, gyerekeknek szóló ,környezettudatos tudatformáló programot, közösen a legnagyobb szelektív hulladékgyűjtő társaságokkal és a Minimax-szal. Megszületett három „szelektíves” dal és egy videoklip is, roadshow-kra járunk a környezetvédelmi műsorunkkal. Nem unatkozunk. És el ne felejtsem, egy koncert DVD-t is szeretnénk a közeljövőben megjelentetni azon rajongóink kedvéért, akik haza akarják vinni az Almát audio-vizuális formában. Ja, és a kutyáimat is meg kell még ma etetnem…

Péter Renáta

Címkék: zene koncert Alma zenekar Buda Gábor interjú

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció