Apró patások parádéja

Tizenegyedszerre rendezik meg a pónifogathajtó versenyt

2009. július 14.
Júliusban talán már a fű is másképp nő a bényei Dolinában – állítják a hagyományos helyi pónifogathajtó verseny törzsvendégei.

A „kis Szilvásváradnak” is becézett csodálatos szépségű, a falu természeti és természetes ékességének tartott völgykatlanban augusztus elsején, sorrendben immár a tizenegyedik alkalommal találkoznak a lovak, a lósport és a festői szépségű vidék barátai. Protestáns – evangélikus – vallású településről lévén szó, az esemény felér egy másutt hagyományos búcsúval, mert az ország, sőt újabban a határon túli világ minden sarkából érkeznek rokonok, komák, ismerősök, s biztosan itt találkoznak és ünnepelnek az augusztusi első hétvégeken.
 
Pusztaötös pónikkal. A bényei versenyen további érdekességekkel is találkozhatnak a látogatók
 

A segítségnyújtás „nevelőeszköze”


Bénye központjába – ahol az átmenő forgalom is zajlik – egy, a községháza melletti kis szigetre egy hónappal ezelőtt két konténert helyezett ki a Vöröskereszt. Ezekbe a speciálisan kialakított fémdobozokba használt – esetleg megunt, de még jó állapotú – ruhákat helyezhetnek el a helybeliek, segítve ezzel azokon, akiknek nem hogy újra, de még régire sem telik. Amint megtudtuk, egy hónap alatt kétszer is megteltek a konténerek, amelyekről már a gyerekek is tudják, mi célt szolgálnak, s alkalmasint ők maguk helyezik bele kinőtt holmijaikat. A konténerek – úgy is, mint a segítségnyújtás nevelőeszközei – Bényén tisztességgel szolgálnak, s remélhetőleg ez így is marad.
KZS
A fű és a természet 1999 óta alkalmazkodik az immár országos hírű bényei rendezvényhez. Koczka Géza helyi kovácsmesternek az éppen akkor közösségé szerveződött Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület alapító tagjának abban az évben támadt az a kockázatos ötlete, hogy az alig több, mint ezer lelket számláló faluban is szervezzék meg a látványosnak ígérkező eseményt. Racskó Károly polgármester és a képviselő-testület ugyan bizonytalankodott: lesz itt versenyző, lesz itt néző? Bizonytalankodtak, támogatták, azután meglepődtek, mert a verseny napján már az első évben 21 fogat állt rajthoz, és többszörösére nőtt a falu lélekszáma. Azóta a szorzó is sokszorozódott. Az utóbbi tíz esztendőben a bényei pónifogathajtó verseny a térség legvonzóbb, leglátványosabb seregletei sorába lépett. Nem egyszerű sportrendezvény, hanem társadalmi és kulturális esemény – állítják a szervezők meg a résztvevők. A faluban pedig nemcsak a dolinai fű szépségére, hanem a porták, utcák csinosítására is ügyelnek, hiszen az idei első augusztusi szombaton több mint harminc póni- és „nagy” egyes-, illetve kettes fogat vonul majd fel a falu utcáin. Utána összemérik tudásukat a Vasadról érkező főbíró által kiépítendő versenypályán, és ismét lesznek kézművesek, néptáncosok, csikósbemutatók, hagyományőrző íjászok és egyéb harcosok, felnőtt, meg gyerekmulattató programok, büfé, főzőasszonyok s az ő finom ízeik…
Az idei XI. Bényei Pónifogathajtó Verseny fő patrónusai a helyi és környékbeli mecénásokon túl: Lázár Vilmos, a páratlanul sikeres fogathajtó által vezetett Magyar Lovas Szövetség, s mindenekelőtt a bényei versenysorozattal egyazon évben életre hívott Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület.
Az esemény ingyenesen látogatható, a részletekről még többet megtudhatnak érdeklődő olvasóink a térséghez kötődő internetes oldalakon, a lovas, boros honlapokon, illetve a házigazdák hivatalos önkormányzat portálján: www.benye.hu. Az elmúlt tíz esztendő pónis parádéjainak történetéről és mérlegéről pedig az alkalomra megjelenő színes, képes kiadványban is olvashatnak.
 
Vereszki János

 « vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció