Árvalányhaj, Citura

2010. október 20.
Kistérségünk egyik legnagyobb szabású kulturális eseményére került sor szeptember 18-án Monoron. Az ötödik alkalommal megrendezett Kistérségi Népzenei és Néptáctalálkozó – a Borzsák Endre Hagyományőrző Egyesület szervezésében – immár biztos pontnak tűnik Monor éves rendezvénynaptárában.

Bizonyítja ezt az is, hogy mintegy nyolc hazai és erdélyi település néptáncosai tisztelték meg a monori rendezvényt, akik igen magas színvonalú előadással örvendeztették meg a helyi és a távolabbról érkező közönséget. Már koradélután térzene csalogatta a járókelőket a Petőfi Sándor utcában, majd a több száz résztvevő zenés-táncos menetben vonult fel a Kálvin térről Monor városközpontján át a Fesztiválcsarnokba. Közben utcatánccal adtak ízelítőt a rendezvény hangulatából a szépen felújított sétálóutca körpihenőjében.

A piaccsarnok színpadán, Pogácsás Tibor polgármester köszöntőjét követően, a zenekarok és a tánccsoportok műsorát láthatta a népes közönség. Felléptek a Monori Strázsák Néptánc Egyesület és a Kis Strázsák, a Kenderes és Kenderkócok Üllőről, a Kacamajka és Szederice Maglódról, a Gólyafiak Gyömrőről, a Citura Nagykátáról, a Szent Márton néptáncegyüttes Szentmártonkátáról, a Mende Táncegyüttes, valamint az Árvalányhaj Bálvá­nyosváraljáról. A táncosok színvonalas műsorához illő zenét Mózes Csaba Monorról, Nguyen Thi Nga Vietnámból, Pék Zsuzsa és dudásai, a Kalapos és a Csereforgó zenekar, valamint Székely Veronika együttese biztosította. – A Kistérségi Népzenei és Néptánctalálkozó a hagyományoknak megfelelően idén is táncházzal zárult – mondta el Laza István, a Borzsák Endre Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A közönség soraiból is jó volt látni, hogy ez a monori rendezvény ilyen sok zenekedvelő, magyar hagyományokat ápoló embert összehoz. Reméljük, a jövőben még sokszor alkalma nyílik közelebbi s távolabbi régiónk népzenészeinek a monori találkozásra.

 

N.R.« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció