Az önkormányzatok átvennék a MÁV-tól a vasútállomásokat

2011. május 23.
Mintegy tucat önkormányzat venné saját kezébe a települési vasútállomás üzemeltetését a magyar Államvasúttól. A tervek szerint több a 120/A vasútvonal menti település - Gyömrőhöz hasonlóan Nagykáta, Újszász, Szolnok - vállalná a vasútállomás üzemeltetését.

„A vasútállomás sokszor az odaérkezők számára az első tapasztalat az adott városról, községről" – mondta Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere, akit nemrégiben választottak a Vasutas Települések Országos Szövetségének (VTSZ) elnökévé. Gyömrőn a közelmúltban a város és a MÁV közösen újította fel a

A Vasutas Települések Országos Szövetsége

A szövetséget (VTSZ) 1994-ben alapították, s elsődlegesen érdekképviseleti tevékenységet folytat, helyi és regionális érdekegyeztető fórumokat működtetnek. A szövetség célja, hogy erősítse azon települések egymás közötti, valamint a magyar vasutakkal való együttműködésének kialakítását, melyek nagymértékben köszönhették fejlődésüket az elmúlt 150 évben a vasútnak, s a vasút jelenleg is meghatározó tényezője a település arculatának, közlekedésének.

vasútállomást, majd az önkormányzat átvette az üzemeltetést. A polgármester lapunknak elmondta, a pályaudvar karbantartását a szolgáltató egységek bérleti díjából fedezik. Havonta így 200-250 ezer forint bevételre tesznek szert, ebből 150-180 ezer forintot tesz ki a karbantartási munka. Az önkormányzat saját forrásból egy térfigyelő rendszert is kiépített. „A gyömrői állomáson képek lógnak a falon és a mosdóba is tudunk kéztörlőt biztosítani. Ezek egy átlagos magyarországi pályaudvaron mind hiányoznak" – tette hozzá.
Gyenes Levenete szerint ez a MÁV kezdeményezése volt. A vasúttársaság a Resti Kft-vel kötött szerződéséből azonban nem folyt be annyi bevétel, amely elegendő lenne a vidéki állomások korszerűsítésére, karbantartására, de a településeken lakóknak joguk van a megfelelő színvonalú szolgáltatásokhoz.

Címkék: vasútállomás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció