Az éneket, a táncot, a költészetet és a muzsikát ünnepelték Üllőn

2009. június 15.
Az ének, a tánc, a költészet és a hangszeres muzsika külön is megannyi csoda, s mindez egy csokorban árasztotta felénk varázsát május 29-én. Üllő egyetlen általános iskolájának második emeleti „színháztermében” ünnepi gálaműsor szórakoztatta a nagyszámú közönséget.

Hamikus Ferencné igazgatónő kezdeményezésére először került sor erre a hagyományosnak szánt rendezvényre. Az eltelt tanévben legsikeresebben szereplő diákok – kicsik és nagyok – még egyszer bizonyíthatták: a befektetett idő és energia meghozza gyümölcsét. Különösen, ha mindehhez tehetség és szorgalom is párosul.
 
Kitüntetettek. Balról jobbra:
Oláh Jánosné, Pesti Imréné,
Hamikus Ferencné, Gergely Klára
A magyar nyelv szépségét és zeneiségét öt versmondó által élvezhettük. Ugyanezt erősítette egy népdalcsokor, ám már az igazi dallam s ritmus világából. A szólóénekes mellett feledhetetlen élményt nyújtott a felsősök énekkara. A zene szava szólt hozzánk a kicsik tisztán csengő furulyajátékával. A főszerep a mozgásnak, a táncnak jutott. Az alsó és a felső tagozatosok néptáncát – népviseletben –, a farsangi és az anyák napi táncok fergeteges sikerét még tetézte a finálé. A klasszikus Rómeó és Júlia ifjai modern feldolgozásra ropták: Lehetsz király!
Az egyórás műsor meggyőzött minket: érdemes hagyományt teremteni az Árpád-gálából. Az Árpád Fejedelem Általános Iskolának egyéb hagyományairól, sikereiről és főként a zeneoktatás eredményeiről pedig már krónika szól. Ugyancsak az igazgatónő fejéből és szívéből pattant ki az ötlet: szülessen jubileumi kiadvány az intézmény és Üllő ének-zene oktatásának 50. évfordulója alkalmából. Megszületett!
A zene szárnyán című, keményfedeleles, szép kivitelű könyv 500 példánya juthat el diákokhoz, pedagógusokhoz, szülőkhöz a kisvárosban. A kötet 168 fekete-fehér és 60 színes oldalon, négy fejezet közel ötven írásával és 79 fényképpel tárja az olvasó elé a kezdeteket, a jubileumi (20., 25., 40., 50.) eseményeket és a visszaemlékezéseket. Az iskolavezetés és a tantestület segítő munkájával összegyűjtött anyagból dr. Dobos György és Pecznyik Ibolya készítette el a könyvet.
A gálát látva, a könyvet olvasva, az iskola munkáját és Hamikus Ferencné húszéves igazgatói tevékenységét ismerve számunkra is nagy öröm a pedagógusnapi meglepetés. A negyven éve e szép, de nehéz pályán – mindig a diákok, a szülők, a kollégák és beosztottak iránti tisztelettel, szeretettel – következetes és körültekintő, sokoldalúan kezdeményező és alkotó, számos szép sikert elérő munkálkodást az Oktatási és Kulturális Minisztérium Arany Katedra Emlékplakettel jutalmazta. A régióban, de még Pest megyében is fehér hollónak számít ez a kitüntetés.
Kissné Szabó Katalin polgármester asszony felterjesztése minden szempontnak megfelelt, s így dr. Hiller István miniszter jóváhagyásával és aláírásával igazi meglepetés érte egész Üllőt. A nyugdíjba vonuló igazgatónő pedig együtt örült a többi ünnepelttel. Gergely Klára és Oláh Jánosné tanárnők, valamint Pesti Imréné igazgatóhelyettes, tanítónő boldogan vette át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.
IBI


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció