Az év koncertje az év leghosszabb napján

Soha nem látott nagyszabású szimfonikus zenekari koncertre készülődnek Monoron

2009. május 19.
A monori Fesztiválcsarnokban (a piac területén) június 21-én 18 órától fellép Mocsári Károly világhírű zongoraművész és a MÁV Szimfonikus Zenekar, akiket Kollár Imre vezényel. A nagyszabású előadás ötletadójával, Mocsári Károllyal beszélgetünk.

 Honnan jött az ötlet egy szabadtéri teljes szimfonikus zenekari koncerthez?
– A tavaly augusztus 20-i ünnepségen hallgattam a műsort a Fesztiválcsarnokban, és akkor gondoltam rá először, hogy itt talán egy nagyzenekar is megszólalhatna. Közben pedig rájöttem, hogy ilyen teljes szimfonikus zenekari koncert eddig nem hogy Monoron, de a környező településeken sem volt eddig, így egyedülálló dolog lenne egy ilyen esemény megszervezése.
 
Komolyan gondolják a zenét. Felejthetetlen, amikor egy nagyzenekar hangszerei egyszerre szólalnak meg
 

A gyerekeket is várják
a koncertre – ingyen


–Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a közönségnek igényes, de megfizethető koncerteket szervezzünk – hangsúlyozta Hanzelik Andrea, a programot szervező Vigadó Kft. ügyvezetője. – Ha Monoron, illetve a környező településeken megkérdeznénk a felnőtt lakosságot, hogy hallott-e már szimfonikus zenekari koncertet élőben, azt hiszem kevesen válaszolnának igennel. Most elhozzuk Monorra! Nem kell annyit utazni, nem kell egy egész délutánt, estét rászánni! Garantáltan jól fog szórakozni, aki ellátogat erre a koncertre. Emlékszem, a Vigadó megnyitásakor, a kamarakoncert után odajött hozzám a közönség soraiból egy úr, és azt mondta: nem is képzelte, hogy egy komolyzenei koncert ilyen jó is lehet. Erre Csajkovszkij most is garancia.
 
– Mint szülő, nem volt kérdéses, hogy támogatom Mocsári Károly kezdeményezését, miszerint két felnőtt fizető nézővel két gyermek ingyen hallgathatja a koncertet – mondta a vezető. – Úgy gondolom, gyermekeiknek kötelességünk a művészetek különböző ágait megmutatni, felhívni figyelmüket az értékeinkre, hogy felnőttként ezeknek az ismereteknek a birtokában tudjanak dönteni, mi is érdekli őket igazán.
A június 21-i rendezvény kiválóan alkalmas erre.
A két jegy ára pedig – hála a nagylelkű felajánlásoknak – igen kedvező, hiszen elővételben egységesen 800, míg a helyszínen 1200 forint. A rendezvény sikere érdekében ugyanis Mocsári Károly művész úr lemondott tiszteletdíjáról, a MÁV zenekarral pedig Monor Város Önkormányzatának van egy megállapodása, ez alapján játszik Monoron. Ezen lehetőségek nélkül nem tudnánk megfizetni ilyen elismert és híres művészeket. Ráadásul, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy belépőjegyet vásárolnak, azok között a koncert végén értékes ajándékokat is kisorsolunk. Fontos még, hogy a koncert esetleges rossz idő esetén sem marad el. Akkor a József Attila Gimnázium tornacsarnokában kerül megrendezésre.
GZ
– Mit jelent a nagyzenekar? Hány főről beszélünk?
– Egy teljes szimfonikus zenekar hatvanöt főnél kezdődik. A MÁV szimfonikusok is legalább ennyien vannak. Nem igazán tudok vidéken, Monor környékén olyan méretű termet, ahol egy ekkora zenekar koncertezni tudna. Szerencsére a monori piacot úgy alakították ki, hogy Fesztiválcsarnokként is üzemelhessen.
 
– Játszottak már együtt a MÁV szimfonikusokal?
– Persze, de az már régen volt. Talán több mint húsz éve. Kollár Imrével, a zenekar jelenlegi vezetőjével még nem volt módom együtt dolgozni, míg Gál Tamással, a zenekar előző karmesterével többször is. A mostani műsort, Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét is játszottuk már közösen.
 
– A zenekar a saját hangszereit hozza, és azon játszik. De egy zongoraművész milyen hangszeren fog játszani egy szabadtéri előadáson?
– A Vigadó Kulturális és Civil Központ mint szervező, biztosítja számomra a hangszert. Ez a közadakozásból vásárolt, a Vigadóban látható Steinway zongora lesz. Ha jól tudom, most első alkalommal kerül ki a Vigadó díszterméből az átadása óta. A hangszer is bizonyíthatja most, hogy képes betölteni egy komolyabb teret is.
 
– Ha jól tudom, akkor ön ragaszkodott a koncert kapcsán a családbarát kedvezményekhez?
– Igen, fontosnak tartom, hogy ha valaki a családjára szánt időt fordítja erre a koncertre, akkor a családot is el tudja hozni, és ez ne kerüljön neki plusz kiadásba. Most lehetőségünk van olcsóbban kínálni komolyzenét, mint egy családi mozidélután költsége akármelyik plázában. Ezt ki is kell használnunk.
 
– Mint családapa, miért jönne ki erre a koncertre?
– Egyrészt, mert szeretem a komolyzenét. Másrészt olyan lehetőség adódik itt Monoron egy kellemes vasárnap délutáni koncertre, amiért legközelebb a Művészetek Palotájáig kellene menni. Egy ilyen nagyzenekari koncert még azoknak is különleges élmény, akik egyébként nem szoktak komolyzenét hallgatni. Csajkovszkij b-moll zongoraversenye, valamint a Rómeó és Júlia nyitánya pedig olyan darabok, amelyek még egy átlagember számára sem ismeretlenek. Az év leghosszabb napján, garantáltan kellemes kora esti kikapcsolódást kínálunk valamennyi érdeklődőnek.
Makai Ádám
Címkék: Mocsári Károly zene koncert interjú

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció