Az őszi káposztarepce növényvédelme

Az egészséges repce titkai: Galera, Ikarus, Paladin, Nurelle D

2010. szeptember 21.
A mezőgazdasági termelés nehéz időket él át. Bár a terményárak éppen emelkednek, az időjárási szélsőségek okozta károk szinte minden ágazatot negatívan befolyásoltak 2010-ben.
A nehézségek ellenére az idő nem áll meg, és a növekvő kereslet miatt sokan szeretnének repcét vetni. A vetésterület becslések szerint az idei őszön elérheti, sőt meghaladhatja országosan a 300 000 hektárt.

 Miért a posztemergens gyomirtás?
A jó repcegyomirtás már az előveteményben elkezdődik. A gabona elővetemény átlagos körülmények között jól gyomirtható, azonban a szokatlanul sok csapadék hatására, illetve az elmaradt gyomirtások következtében jelentősen nőtt a szántók gyomfertőzöttsége, ezért az idei őszön különös figyelmet érdemel a gyomirtás az őszi káposztarepce állományokban!

A Galera gyorsan és látványosan a hat mezei acat ellen

Számos érv szól amellett, hogy az őszi káposztarepce gyomirtását állományban végezzük. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a preemergens kezelésekkel ellentétben a hatékonyság kifejtéséhez nem szükséges bemosó csapadék. Az őszi posztemergens gyomirtás elvégzésére hosszabb idő áll rendelkezésre: a preemergens kezeléseket a fitotoxicitás elkerülése miatt közvetlenül a vetés után néhány nappal feltétlenül el kell végezni. Hasonló okokból az 1 százalék alatti szervesanyag-tartalommal rendelkező laza talajokon is inkább állományban célszerű védekezni. A mezei acat ellen – amely idén meghatározó gyomnövénye lesz a repcetábláknak – pedig csakis a posztemergens gyomirtás eredményes.
Őszi állománykezelésekre alkalmazhatjuk a Galera SL* készítményt. Kiválóan irtja a repcében előforduló legfontosabb gyomokat: pl. mezei acat, ebszékfű, orvosi székfű, pipitér fajok, napraforgó árvakelés, parlagfű, keserűfű fajok, keszegsaláta, szerbtövis és csorbóka fajok, a közönséges aggófű és a kék búzavirág. A Galera* ezek mellett hatékonyan alkalmazható a fiatal ragadós galaj (3 levélörvös korig), a pipacs, a szőrös disznóparéj, a fehér és a pokolvar libatop és a csattanó maszlag ellen is. Amennyiben fejlettebb pipacs, vagy galaj az ellenfél, az Ikarus* (0,3 l/ha) használata javasolt. A Galera* és az Ikarus* egyaránt kiemelkedő hatásúak az évelő mezei acat ellen, hiszen hatóanyagaik nem csak a hajtáscsúcs irányába szállítódnak, hanem a gyökérrendszerbe is eljutnak.
A Galera gyorsan és látványosan a hat mezei acat ellen.
A Galera kiváló, rugalmasan felhasználható levélherbicid. A repce két valódi leveles állapotától használható ősszel, illetve tavasszal egészen a virágbimbók megjelenéséig. A Galera használatakor a hőmérsékleti viszonyokra érdemes odafigyelnünk, 10 ºC felett permetezzünk. A legjobb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, ha a kezelést követően az idő melegszik, hiszen a fejlődő gyomnövények a készítmény hatóanyagait ekkor veszik fel a leggyorsabban.
Árvakelésű gabona esetében használhatjuk a Paladin* (0,5 l/ha) szelektív egyszikű irtót.
A posztemergens gyomirtás mellett pedig szóljon még egy érv: a preemergens kombinációk átlagos költsége 17-20 ezer Ft/ha. Egy Galera*–Paladin*, vagy Ikarus*–Paladin* állománykezelés pedig 13-15 ezer Ft/ha költséggel megoldható...

Kártevők elleni védekezések
A repce védelmének sarkallatos pontja még a kártevők elleni védelem. A sokféle kártevő különböző fejlődésmenete és életmódja megköveteli a különböző hatásmódú rovarölő szerek használatát. Ezt nehezíti, hogy a különböző életmódú kártevők egyszerre vannak jelen a repceállományban. A legtöbb rovarölő készítmény egyféle hatásmóddal rendelkezik. A Dow AgroSciences ajánlata a Nurelle* D, ami két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga – klórpirifosz és cipermetrin – révén hármas biztonságot nyújt: taglózó-, gázhatás- és tartamhatást, azaz a tökéletes biztonságot! A cipermetrin, mint piretroid, taglózó hatásával a repcén éppen károsító rovarokat azonnal elöli. A klórpirifosz, mint szerves foszforsavészter hűvös időjárásban is működik, gázhatásával eléri a talajrögök között és alatt rejtőzködő földibolhákat, mocskos pajor lárvákat, illetve a levelek fonákán fejlődő repcedarázs álhernyókat. Ami nagyon fontos: kelés után 3-4 hétig napi rendszerességgel szemlézzük repcéinket, mert a kártevők akár 2-3 nap alatt is súlyos pusztítást okoznak!
Amióta a repcetermesztés intenzívvé vált, a hatékony és gazdaságos technológia kulcselemévé vált a Galera* és az Ikarus* a gyomirtásban, a rovarok elleni védelemben pedig a Nurelle* D!
*A Dow AgroSciences LLC védjegye.
A leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékek címkéjén található utasításokat!

Címkék: növények növényvédelem

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció