Az ügyelet ügy lett

Ügyeletirend-változás a gyógyszertárakban

2010. november 22.
Olvasónk hiába keresett éjszaka is nyitva tartó gyógyszertárat Monoron, nem talált, Pestre vagy Ceglédre pedig már nem volt ereje elautózni. 

Az éjszakát aggodalmak között töltötte. Eközben az is eszébe jutott – meséli – vajon miért tiltakoztak olyan hevesen a gyógyszerészek az ellen, hogy a bevásárló központokban is hozzájuthasson a vásárló legalább a vény nélkül kapható orvosságokhoz, egyebek közt fájdalomcsillapítókhoz – ha egyszer ők maguk nem képesek folyamatosan a betegek rendelkezésére állni.
Rádóczyné Kovács Zsuzsannához, az ÁNTSZ Kö zép-Magyarországi Regionális Intézete tisz ti fő­gyógy szeré széhez fordultunk a kérdéssel: valóban zárva tart-e – mint ahogyan olvasónk tapasztalta – este kilenc után a régió valamennyi gyógyszertára, és ha igen, miért. 
 A gyógyszertári ügyelet nem az alapellátás része – kaptuk a tájékoztatást. Ha az lenne, az önkormányza toknak kellene biztosítaniuk az ehhez szükséges anyagi feltételeket. Mivel azonban a patikák magánvállalkozá sok, a gyógyszerészek ezt az anyagi terhet már nem tudják felvállalni.
 – Alaposan felmértük az éjszakai betegforgalmat, mielőtt az ügyeleti rendhez hozzányúltunk volna – állítja a tisztifőgyógyszerész – Két-három betegnél több sehol nem kereste az ügyeleteket, így azokat csak jelentős ráfizetéssel lehetett volna fenntartani.
 Megtudtuk azt is: a kijelölt patikák ugyan csak este kilencig ügyelnek, azt követően azonban készenlétet tartanak. Ami azt jelenti, hogy a bejárat mellé kifüggesztett tájékoztató táblácskán szerepelnie kel egy telefonszámnak is. Ha azt felhívja a gyógyszerre szoruló jelentkező, a patikusnak húsz percen belül a helyszínre kell érnie, hogy kiszolgálja.
 Az általunk felkeresett monori éjszakai ügyeletes gyógyszertáron azon kívül, hogy este kilenckor bezár, semmilyen információt nem találtunk. Ha nagyon sürgősen kellett volna a gyógyszer, bizony mehettünk volna Pestre. 
 Noha talán ott sem lett volna szerencsénk. A tisztifő gyógyszerész szerint ugyanis a kerületekben ugyanúgy, mint a régiós településeken, mindenki azt szeretné, hogy legyen egész éjjel nyitva tartó patika – csak éppen ennek költségeit nem tudja állni senki.
 – Amikor természetesnek tartottuk, hogy éjszaka is van patikánk, az amiatt volt természetes, mert jóval kevesebb autó akadt, mint manapság, muszáj volt minden településen ügyeletet vagy készenlétet tartani – fogalmazza Rádóczyné, hozzátéve: a számítógépen a www.antsz.hu weboldalra kattintva naprakészen megtalálja minden érdeklődő a hozzá legközelebbi ügyeletes gyógyszertár címét, hogy ne kelljen vaktában útnak indulnia.
 Jómagam meg is próbáltam, s igen örültem, hogy nem sürgős gyógyszerszükségben, súlyos migrén közepette kell ezt tennem. Az említett weboldalon ugyanis legalább négyszer kellett kattintanom, mire eljutottam az ügyeleti rendet tartalmazó fájlhoz. Letölteni viszont nem sikerült, mivel egyrészt az oldalt legutóbb két és fél éve frissítették, másrészt a hivatkozott dokumentumot azóta törölték a netről. 
 Eddig jutottam, tovább nem is keresgéltem, mert fölmerült bennem két kérdés: mi van akkor, ha valakinek nincs számítógépe? Vagy mobiltelefonjuk nincsen, amiről a készenléti patika előtt álldogálva éjjel egy órakor felhívhatnák a gyógyszerészt, hogy jöjjön?
 De ezeket a kérdéseket már nem tettem fel a tisz tifőgyógyszerésznek.
 Tudtam a választ.
 Onnan tudtam, hogy a minap, amikor egy háziorvosnak elmeséltem, miszerint a kórházból elbocsátott idős férfi reggel nyolckor kiült az intézmény folyosójára, várni a betegszállítókat, akiknek az onnan negyven kilométerre lévő lakóhelyére este hétkor sikerült is vele odaérniük, a háziorvos azt felelte szomorúan:
 – Tudjuk mi ezt. Ilyenkor azt szoktuk tanácsolni, hogy oldja meg valahogy a család.
 Koblencz Zsuzsa
Címkék: gyógyszertár gyógyszertári ügyelet gyógyszer Rádóczyné Kovács Zsuzsanna

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció