Babahordozás

2016. november 10.
Szinte minden ősi kultúrában fellelhető, mégis a mai napig vitatott téma a babahordozás. Mind az orvosok, mind az anyukák megosztottak a kérdésben, ráadásul a piacon továbbra is találkozhatunk nem javallott hordozó eszközökkel. Hogy mi is a hordozás előnye és melyek a megfelelő hordozóeszközök, arról Kaszásné Veréczi Gabriella hordozási tanácsadóval beszélgettünk.

- Leggyakrabban a következő kritikákkal találkoztam babahordozás kapcsán: Nem tesz jót a mozgásfejlődésnek, össze van a baba szorítva, nem kap levegőt, túl anyás lesz. Mit mondasz ezekre a megjegyzésekre?
- Az emberek a nyugati modern világban nincsenek hozzászokva a hordozott babák látványához, és tapasztalatuk, tudásuk sincs róla. Ezek a megjegyzések általában információhiányból fakadnak. Szerencsére a hordozás népszerűsége nő, egyre kevésbé furcsa látvány egy kendőbe bugyolált baba. A hordozásnak rengeteg előnye van, mind a baba, mind az anya, mind kettejük kapcsolatának szempontjából. A babák legelemibb igénye, hogy édesanyjukkal közvetlen testkontaktusban legyenek, hordozva hamar megnyugszanak. A hordozás segíti a biztonságos kötődés kialakítását, pozitív hatással van a szoptatásra, az anyai kompetenciaérzés kialakulására. Előnyösen hat a babák idegrendszerének fejlődésére, a csípőfejlődésre és a mozgásfejlődésre is. És a praktikus előnyöket még nem is említettem.

- Mikor lehet elkezdeni a hordozást és meddig tart a hordozási időszak?
- A hordozást újszülött kortól lehet kezdeni. A hordozós kornak igazából akkor van vége, amikor már egy hosszú séta során sem kéredzkedik fel a gyerkőc. Ez mindenkinél máskor jöhet el, és lehetnek benne szünetek is.

- Melyik életkorban mivel hordozzanak az anyukák?
- Minden életkorban használható, és megfelelő hordozóeszköz a hosszú szövött kendő, vagy a karikás kendő. Újszülötteknél lehet használni rugalmas kendőt. Formázott hordozók (mei tai, csatos hordozó) használatát ülni tudó kortól szoktuk csak javasolni.

- Melyek a biztosan rossz, ártó hordozók?
- Biztosan egyikről sem állíthatjuk, hiszen nem lehet vizsgálni, bebizonyítani, hogy egy hordozóeszköz okozott-e például egy későbbi csípőproblémát. Azt elmondhatjuk, hogy nagyon fontos a hordozóeszközök minőségére (anyag, csatok, varrás) figyelni, illetve arra, hogy a korának, mozgásfejlődési állapotának megfelelő hordozóeszközbe kerüljön a baba. Az úgynevezett kenguru kényelmetlen a szülőknek és a babáknak is, a babák lába lóg benne, ami a csípőfejlődéshez optimális pozíciót sem biztosítja, túlzottan terhel az ágyéki részre és nem támasztja megfelelően a gerincet, és a fejet. Ez fokozottan érvényes kifelé hordozáskor, amit egyáltalán nem javaslunk. A babaerszényben fektetve hordozás is veszélyes lehet, mert könnyen elzáródhatnak a légutak, ami fulladást okozhat.

- Hol és kitől lehet megtanulni a helyes hordozási technikákat, például a kendőkötéseket?
- Szerencsére egyre több hordozási tanácsadó van országszerte, akik tanfolyamokat, egyéni tanácsadásokat tartanak. Rengeteg videó található az interneten. Érdemes előtte tájékozódni, melyek közülük a megbízhatóak.

- Mikor nem ajánlott?
- Nagyon kevés az a helyzet, állapot, amiben teljes mértékben ellenjavallt a hordozás. A gyógytornászok, gyerekorvosok, védőnők sokszor nem elég tájékozottak a témában, ezért nem biztos, hogy kellően megalapozott tanácsot tudnak adni a hordozással kapcsolatban. Legtöbbször annyi a teendő, hogy sokkal körültekintőbben kell hordozóeszközt választani, és mindenképpen hordozási tanácsadóval, sőt úgynevezett speciális hordozási tanácsadóval konzultálni, akik az alapképzésen felül az ilyen különleges helyzetekkel kapcsolatos tudást is szereztek. Különleges hordozási igényű család ahol koraszülött a baba, ikerbabáknál, izomtónus eltérés, csípőfejlődési rendellenesség, a különös gondoskodást igénylő babák, KISS-szindrómával, Down-szindrómával született babák, ill. a mozgásszervi problémákkal küzdő, látásukban, hallásukban vagy mozgásukban akadályozott szülők esetében.

Ignácz Tímea


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció