Beteljesül egy álom

2014. április 23.
Türelem rózsát terem– tartja a közmondás. Nyáregyházán pedig szennyvízcsatornát – mondhatnánk viccesen, ugyanis csaknem 10 év várakozás után folytatódik a településen a szennyvízcsatorna építése. 

Nyáregyháza azon települések közé tartozik, ahol még nincs teljes egészében ki­épített csatornahálózat. Nyáregyházán és Dánszent­mik­ló­son, a két szomszédos településen ugyanis csak félig épült ki a csatornahálózat az ezredfordulót követő években. Igaz ez sem volt kis beruházás: 1123 darab bekötés, közel 15 kilométer gravitációs vezeték, 9 átemelő és egy napi 410 köbméteres kapacitású szennyvíztisztító-telep épült meg a beruházás első fázisában. Ennek ellenére is jelentős belterületi részek maradtak ellátatlanok.
A fejlesztés most megkezdett második szakaszának végeztével összesen 3800 lakos számára lesz elérhető a szennyvízcsatorna-hálózat, amely 1048 ingatlan szennyvízbekötését jelenti. A beruházás során meg kell építeni további 17,5 kilométer gravitációs vezetéket, 10 kilométer hosszúságú nyomóvezetéket, újabb 4 darab átemelőt, valamint napi 700 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas telepet.
A beruházás eredményeként Nyáregyháza és Dánszentmiklós szennyvízcsatornával ellátott ingatlanjainak száma 2343 darabra nő, a csatornázottság pedig több mint 94 százalékos lesz a térségben.
Nyáregyházán az első szabad választásokat követően megépült a gáz, az ivóvíz és a telefonhálózat. Ezt követően az utóbbi 20 évben három kiemelten fontos dolog foglalkoztatta Nyáregyháza lakosságát: az egyműszakos oktatás bevezetése, a szennyvízelvezető-rendszer kiépítése és az utak állapotának javítása – mondta Mészáros Sándor, Nyáregyháza polgármestere. A helyi iskola bővítésére csaknem 10 évet kellett várni, a szennyvízcsatorna építésének folytatására is közel 10 év múlva került sor, így most mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy az utak javítására ne kelljen további 10 évet várni – hangsúlyozta a polgármester és egyben utalt a jövőt illető legfontosabb fejlesztésre, amely megvalósításában Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő segítségére is számítanak a településen. A csatornahálózat fejlesztésével azonban elhárul a legnagyobb akadály, amely eddig az úthálózat fejlesztést is hátráltatta.

A csatornahálózat alapcsövét temetik be Nyáregyházán a kivitelező cég munkatársai
A csatornaépítés második ütemének kivitelezői a Penta Általános Építőipari Kft. és a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. A fejlesztés közel 1,4 milliárd forintból valósul meg, Nyáregyháza és Dánszentmiklós történelmében is az eddigi legnagyobb értékű beruházásnak számít.
A kivitelezés várhatóan 2015 tavaszán fejeződik be.
Varga Norbert
Címkék: fejlesztés beruházás csatorna szennyvíz,

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció