Bor, egészség, életöröm

Franciaországban díjat kapott a monori borászatról szóló film

2014. december 2.
Amikor Péterffy András Gyöngyöt az embernek című dokumentumfilmjét levetítették a strázsahegyi Kult Pincében június 7-én a Borvidékek Hétvégéjén, kevesen gondolhatták, hogy ez a monoriakról szóló alkotás nem csak a helybelieket érinti és érdekelheti. Azóta kiderült, hogy a 21. franciaországi Bor-Egészség-Életöröm fesztivál zsűrije két díjjal is jutalmazta.

A 125 pályázatra beküldött filmből 25-öt vetítettek le Valencey borcentrumában. A párizsi Luxembourg Palotában történt díjkiosztás után az ottani sajtó így írt a filmről: „Mélyen érintette a zsűrit. Ez a lebilincselő film megkapta a Coup de coeur (magyarosan: a szívem csücske, vagyis a zsűri kedvence) és a VSPV (Bor-Egészség-Életöröm) díjat is. A büszke, de szerény és alázatos magyar szőlősgazdák tanúságtételének ereje igazi emberi tudást közvetít és megvilágítja a bor társadalmi kapcsolatokban betöltött szerepét”.
E film Vigadó-beli díszbemutatóján sokakat megérintett szőlősgazdáink életfilozófiája, a természetközeli embernek az ősi bölcsessége – kár, hogy néhányan már nincsenek közöttünk. Az itteniek évszázadok óta mindig a szőlőkarókba kapaszkodva álltak talpra, munkájuk gyümölcsével saját és mások szívét is megvidámítva. Ez a derű, jövőbe vetett hit adja ennek az alkotásnak a művészi hitelességét – mondta megnyitójában Zsombok László, Monor polgármestere.
Amikor a filmben Csúzi László arról beszél, hogy minden január elsején hálát adnak a teremtőnek szőlőterületükön, minden fajtájuk parcelláját egy-egy kortynyi borral megszentelve, az talán a legmaradandóbb hatású jelenet. Az pedig, hogy már nem csak gyermeküket, de unokáikat is kiviszik erre a szertartásra, azt hiszem, a hagyománytisztelet és átadás egyik legszebb példája.
– A szőlő és a bor az ember hármas misztériuma szerint él. Születik, meghal, feltámad. A bor is élő anyag: fejlődik, érik, öregszik, átalakul – mondta Csúzi László a vetítést követő beszélgetésen. - És mindig megújul – tette hozzá Tóth István borosgazda, aki mint mondta, sokat kell dolgozni azért, hogy örömünk lehessen benne.


Kugel György, a Strázsahegy egyik legismertebb pincéjének tulajdonosa azt vallja, aki akar, itt tehet a közösségért. Ő személy szerint is nagyon sokat tett azért számos népszerűsítő új rendezvény szervezésével, e film megszületését is elősegítve, hogy egyre többen fedezzék fel a Strázsa megújult lehetőségeit. Hozzájárulhat ehhez a film tervezett DVD-kiadása is.
Péterffy András felkérésre sem mondott vetítés előtti rendezői véleményt. Csak annyit, hogy szeretettel jött Monorra, és munkatársaival együtt szeretetet kívánt adni alkotásával. A Bor– Egészség–Életöröm oklevelet is felajánlotta a film főszereplőjének a Strázsahegynek és szorgos gazdáinak, méltó helyére, a KultPincébe való elhelyezésre.
Bolcsó Gusztáv
Címkék: bor termelő Strázsahegy borosgazda szőlő film dokumentum díj kitüntetés

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció