Borvidékek hétvégéje Monoron

2012. május 20.

Borvidékek hétvégéje néven háromnapos borászati és gasztronómiai fesztivált szervez a Monor Környéki Strázsa Borrend június 8-tól 10-ig. A kezdeményezés egyedülálló a térségben. A szervezők minőségi rendezvényt álmodtak meg, amelynek hírét vitték szerte az országban az április 18-án megtartott sajtótájékoztatón megjelent újságírók.


A sajtótájékoztatót Pogácsás Tibor, Monor polgármestere nyitotta meg. Beszédében méltatta a monori szőlőtermesztés régmúlt időkre visszanyúló gyökereit és kiemelte, hogy bár a monori területet leginkább a hobbi borászkodás és szőlészetek jellemzik, az utóbbi időben sokat fejlődtek a borászatok. Pogácsás Tibor kitért a Monori Pincefalu örökségére, melyet a város a borrenddel karöltve kíván megőrizni az utókor számára. Elmondása szerint a terület és az itt található borászatok is megérettek a nagyobb nyilvánosságra. Most megteremthető egy gasztronómiai, borászati, falusi turizmusra is alkalmas helyszín, a borrend, más civil szervezetek és Monor város összefogásával.
     A polgármester szerint a pincefalu megérett az országos figyelemre, ahogy fogalmazott: – Kialakult egy autentikus kulturált környezet, ahol most az ország felé nyitás időszakát éljük. Vendégeinket elsősorban Közép-Magyarországról várjuk. Érdemesek vagyunk a figyelemre.
     A város polgármestere után Kugel György, a borrend aktív tagja, a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Cimbora borház tulajdonosa szólalt fel. Beszédében elmondta, hogy a Borvidékek hétvégéje rendezvény hosszú munka és a munkát kísérő fejlődés eredménye, mint mondta: – Sokat tettünk azért, hogy a pincefalu kiemelkedjen az ismeretlenségből és létrehozzunk egy olyan békés helyet, ahol jó érzés együtt lenni és közösen kvaterkázni. Ahhoz hogy a Monori Pincefalu hosszútávon fenntartható és működőképes legyen, üzleti tevékenységre is szükség van. Egyes monori borok megütik azt a mércét, amely már igényli, hogy nagyobb közönség előtt is megmutassuk. Egyik zweigelt borunk abszolút csúcs aranyérmet nyert egy nemzetközi versenyen Versecen, ebből is látszik, hogy nincs szégyellni valónk. Köreinkben nincsenek sztárborászok, csak csendes, szőlőből bort készítő gazdák – hangsúlyozta Kugel György.
     A Borvidékek hétvégéje az Európai Uniós Leader vidékfejlesztési program részeként jöhet létre – tudtuk meg Hégely Péter projektmenedzsertől. Egy 2009-ben benyújtott pályázatról van szó, amely idén valósul meg. A pályázat keretében 17,5 millió forintot nyert a pincefalu a rendezvény lebonyolítására. A program részeként teljes körű ingatlankataszter készült, amelyből kiderült, hogy 180 hektár területen 2500 ingatlanon közel 900 valóban értékes pince található. Innen ered az „1000 pince városa” elnevezés is.
     A szervezők kiemelték: a Monori Pincefalu és a monori borok népszerűsítésén kívül küldetésüknek tekintik, hogy a Kunsági borvidéket is megismertessék a látogatókkal.
    A sajtótájékoztatón Han­zelik Andrea rendezvény lebonyolítását végző Vigadó Kft. ügyvezetője ismertette a tervezet programokat is. A Borvidékek hétvégéje a péntek délutáni órákban szakmai konferenciával veszi kezdetét a monori Vigadóban, ahol a neves meghívott előadók a hazai borkultúra jelenéről, a pincefalvak turisztikai lehetőségeiről, illetve a hazai borvidékek és borrendek együttműködésének új távlatairól értekeznek.
     A szombati nap a hazai és néhány határon túli társult borrend felvonulásával kezdődik. A mintegy 40-50 borrend tagjainak látványos menetére a Petőfi utcában kerül sor, az ünnepi díszöltözetben pompázó mintegy 150-200 fős borrendi menetet fúvószenekar kíséri. A belvárosból kiérve lovas kocsikra szállnak, majd a zenekar és az érdeklődő közönség kíséretében felvonulnak a Szent Orbán térre, ahol 11 órától térzene, a rendezvény ünnepélyes megnyitása, majd borrendi avatás következik.
     A színpadon fellépnek a helyi és környékbeli néptáncegyüttesek. A Monori Pincefaluban 10 órától lehet megkóstolni a 22 borvidék legjobb nedűit. A finom borokhoz társítható ételsorokról a térség legjobb éttermei gondoskodnak.
A rendezvényt vetélkedők, kirakodóvásár, állatsimogató, ugrálóvár, lufihajtogatás és persze autentikus zenei programok, színpadi előadások, vidám, családias forgatag kíséri. Eközben a Strázsahegy másik felén, a Bacchus téren immár második alkalommal tartják meg a monori meghívásos fogathajtóversenyt. Az estét a Ghymes együttes koncertje és tűzijáték zárja.
     Vasárnap a vendégváró pincészetek továbbra is jó hangulattal és kiváló borokkal, finom ételekkel várják a borbarátokat. Folytatódnak a kulturális és zenei programok, kirakodóvásár. A programmal kapcsolatosan további információk a www.borvidekekhetvegeje.hu honlapon olvashatók.
     Akik még június előtt szeretnének ellátogatni a Monori Pincefaluba, hogy finom borokat kóstolhassanak, azoknak ajánljuk a vendéglátó pincészeteket, amelyek nyitva tartásáról a közvetkező internetcímen tájékozódhatnak: http://www.strazsaborrend.hu/dynamic/vendegvarok.pdf.
Varga Norbert
 
Címkék: Borvidékek hétvégéje Monor Környéki Strázsa Borrend

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció