Bűnmegelőzési program indul a régióban

Az idősek védelmében elsőnek Gyömrőn nyílik lehetőség a segélyhívó rendszer használatára

2009. május 19.
A Kékfény című televíziós műsorból értesülhettünk nemrégen egy tragikusan végződött monori bűncselekményről.

Egy idős asszonyt támadtak meg a saját háza udvarán rablási szándékkal, s a három elkövető olyan súlyosan bántalmazta a hölgyet, hogy sajnos nem élhette túl a keletkezett sérüléseket.
A bűnügyi statisztikák is azt mutatják, hogy az idős embereket egyre több támadás éri. Az egyik legkiszolgáltatottabb réteg, hiszen megvédeni magukat kevésbé képesek, s anyagi eszközök sem állnak úgy a rendelkezésükre, hogy egy komolyabb riasztórendszert telepíthetnének a lakásukba, házukba.
Gyömrőn felvették a kesztyűt.
Az önkormányzatok támogatásával az idős emberek is megvédhetik magukat, ha baj van
Az önkormányzatok, a vállalkozói szféra és a civil szervezetek összefoghatnak a bűncselekmények megakadályozására, a tragikus esetek számának visszaszorítására. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rendőrség munkájába kívánna bárki is beavatkozni. Látni kell, hogy nem lehet minden sarkon rendőr, ahogy azt is, hogy sokan vannak olyan helyzetben, melyben szívesen elfogadják a segítő kezet.
– Évekkel ezelőtt kezdeményeztünk egy olyan non-profit, azaz anyagi haszon nélküli programot, melyet kimondottan az idősek védelmére alakítottunk ki – mondta Lőrincz Ferenc, a MON-DA Kft. ügyvezetője. – Egy kisebb borsodi településen, Arlón kezdtük el a polgármesteri hivatallal és a helyi polgárőr szervezettel összefogva kiépíteni azt a biztonsági rendszert, mely talán már életet is mentett. Kisebb riasztórendszereket vásárolt az önkormányzat, s meghirdette a faluban, hogy az egyedül élők, vagy idős korú házaspárok igényelhetik a beszerelést. A mai napig előjegyzésben várakoznak a jelentkezők, s az önkormányzat – az anyagi erejétől függően – minden évben újabb és újabb beszereléseket biztosít. Cégünk vállalta, hogy a riasztó-berendezéseket díjmentesen felszereli a házakban, s egy kedvezményes, nettó 1000 forintos díjért távfelügyeli a készülékeket. Amennyiben riasztás érkezik be hozzánk, az ügyeletes arlói polgárőr csapatot azonnal a helyszínre indítjuk. Néhány hete történt éppen, hogy a védelmi rendszerbe bevont idős hölgyet vascsövekkel felfegyverkezve támadták meg a házában. A segélykérő pánikgomb nála volt, s megnyomta azt a támadáskor. A házon elhelyezett kültéri sziréna működésbe lépett, s így a támadók elálltak a szándékuktól, elmenekültek a helyszínről.
– A monori eset után határoztuk el, hogy elindítjuk a térség mintegy ötven településén a rendszer kiépítését – hangsúlyozta Lőrincz Ferenc. – Elsőnek Kelemen Józsefet, a Monori Rendőrkapitányság vezetőjét, valamint dr. Farkas Lászlót, a Dabasi Rendőrkapitányság vezetőjét kerestem meg a tervezetemmel. Mind a ketten biztosítottak arról, hogy a programban tevőlegesen is részt vállalnak, azaz a riasztásokra bevonhatók lesznek a gépkocsizó járőrök a térség valamennyi településén. Ezt követően több polgármestert, alpolgármestert is megkerestem az ajánlatommal és jelenleg is folyik a tájékoztató leveleink kipostázása az önkormányzatokhoz.
– Elsőnek Gyömrő vállalta fel azt, hogy részt vesz ebben az új bűnmegelőzési programban – tájékoztatta lapunkat az ügyvezető. – Hodruszky Lajos alpolgármester, és a helyi rendőri vezetéssel alakítottuk ki az együttműködés formáját. A közeljövőben 15 segélyhívó riasztórendszert telepít ki díjmentesen a MON-DA Kft. azokhoz, akik a hivatal szociális ügyekért felelős előadójánál jelentkeznek, de ez a darabszám valószínűleg módosulhat majd az igényektől függően. Gyömrőn – és minden bizonnyal más településeken is – jelentkeztek már korábban többen is az államilag támogatott egészségügyi jelzőrendszeres szolgáltatásra. Abba a rendszerbe azonban csak a törvény által meghatározott rászorultsági alapon lehet bekerülni. Nem jár a szolgáltatás annak, aki „csupán” idős, vagy egyedül álló nő.
Nem kell feltétlenül az önkormányzatok anyagi támogatásától függeniük a kezdeményezésnek. Egy teljes segélykérő riasztórendszer-csomag mindössze nettó 28 ezer forintba kerül. Amennyiben a térségben működő vállalkozások úgy gondolják, hogy segítő kezet nyújtanak abban, hogy minél több idős embert, idős házaspárt el tudjanak látni ilyen eszközökkel, jelentkezzenek. Már egy készülék támogatása is életet menthet!
A rendszer szervezését a Mon-Da Kft., illetve annak ügyvezetője, Lőrincz Ferenc végzi.
 

Elérhetőségek:
Vecsési ügyfélszolgálati iroda: 2220 Vecsés, Fő út 180.; Tel.: 29/355-886; E-mail: technika@mon-da.hu
 
Távfelügyeleti központ: Tel.: 29/413-111, 06-1/204-5878; e-mail: biztonsag@mon-da.hu
 
Budapesti ügyfélszolgálati iroda: 1149 Budapest, Angol u. 77.; tel.: 06-1/688-0192; www.mon-da.hu
Címkék: bűnügy idősek

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció