Columbo beépült a Maffiába

2013. március 22.
Kéri András, vagy ahogyan a magyar könnyű- és elektronikus zene berkeiben ismerik: Co­lumbo, a monori zeneiskolában szerezte első zenei élményeit, mára pedig külföldet megjárt előadó vált belőle. A Brains és az Irie Maffia zenekarok énekese sikerei ellenére megmaradt sztárallűröktől mentes, szerény monori fiúnak.  

– Az elmúlt néhány év alatt az egész ország megismerhette a nevedet, a televízió és a rádió is játssza a dalaitokat, és számtalan koncertfellépésen is túl vagy már. Azt azonban kevesebben tudják hogyan kerültél kapcsolatba a zenével, honnan indult a karriered?   
– A kezdetek kezdetén, 8 éves koromban, a szüleim írattak be a monori zeneiskolába. Az első évben előképzőre, furulyaoktatásra jártam, a második évtől pedig klarinétra. Gallai Attila, aki neves előadó és zeneszerző, hosszú éveken keresztül tanított, közben még az albertirsai Gerje-Party Fúvósegyletben is játszottam. A középiskolát már a fővárosban jártam, így kissé elszakadtam Monortól. A zeneiskolában pedig már túlkorosnak számítottam, ezért nem folytattam tovább a képzést. Pesten később újrakezdtem, igaz ekkor már klarinét helyett szaxofonon tanultam. Időközben pedig megismerkedtem az elektronikus zenével és a rappel, ami a könnyűzene felé terelte az életemet. Ettől függetlenül mind a mai napig előfordul, hogy előveszem a hangszert és játszom rajta. Olyan Irie Maffia koncert is volt, ahol besegítettem a fúvós szekciónak, és szaxofonon eljátszottam pár számot. 

– Mikor vetted észre, hogy van érzéked az mc-zéshez? 
– Ma már inkább énekesnek mondanám magamat, mint mc-nek. Az mc-zés a korábbi időkre illett, amikor dj-k mellett szövegeltem. Ma már az Irie Maffiában és a Brainsben is énekesként működök. Egyébként a rappel indult minden. Egy monori barátommal, Szőke Gáspárral csináltunk egy formációt, együtt rappeltünk, ebből nőtte ki magát az mc-zés. Gáspár ma már más utakon jár, a képzőművészeti egyetemen tanít, mellette pedig festészettel foglalkozik. Később a bátyám révén, aki akkoriban a Tilos rádió munkatársa volt, elkezdtem drum and bass bulikra járni. Ő volt az, aki forszírozta, ha már rappel foglalkozom, akkor próbáljam ki magam mc-ként is. A dj-k, akikkel eztán felléptem, Isu, Tégla, és a Tilos rádiósok bíztattak, hogy jó amit csinálok, ezért erősítettem tovább ezt a vonalat. Az első nagy lehetőséget a Palotaival és Cadikkal kötött ismeretségem hozta. Teljesen váratlanul megkérdezték, hogy szeretnék-e velük dolgozni? Igent mondtam, hiszen nagyon jó lehetőségnek ígérkezett a felkérés, mert az általuk szervezett Rewind bulikon sok dj és zenész megfordult. Ennek köszönhettem a Gimmeshot-os bulikat a Kultiplexben. Nagy dolog volt, hogy akkoriban az egyik legismertebb hip-hopsorozaton léphettem fel Budapesten. He­tente 1000-1200 főt mozgatott meg a rendezvénysorozat. Innen vezetett az út az Irie Maffiába, amit néhány Gimme­shot-os társammal közösen alapítottunk. Később aztán egyre jobban elmélyedtem a reggae zenében, ami az előadásaimon is érezhető volt.

– Akikkel ma már élőzenével a hátad mögött, énekesként adsz elő. Mellettük egy másik zenekarnak, a Brainsnek is tagja vagy. Hogyan egyezteted össze az életedben a két csapatot, hiszen a zenekarok egymástól eltérő műfajt képviselnek?
– A két zenekarban valóban csak én vagyok a közös. Bár emiatt van némi hangzásbéli hasonlóság, mégis teljesen más együttesekről beszélünk. A zenekarok tagjai egyenként is különféle stílusjegyeket hoznak magukkal. A Brainsben előttem nem volt ennyire jellemző a reggae-s hangzás, azóta lett meghatározó elem, mióta csatlakoztam. Az Irie Maffiában több reggae-hez kö­zelálló személy van, ezért ott erősebb ez a hangzás. Szerencsére nem kell idomulnunk kiadók elvárásaihoz, mert ezek a zenekarok nem általuk kreált csapatok. Mindannyian a saját utunkat járhatjuk, a saját stílusunkat képviselhetjük.

– Vannak, akik fehér bőrű jamaikainak hívnak az énekhangod miatt. Ez adott­ság vagy különleges kép­zésnek köszönhető?
– Nem kellett hozzá különösebb képzés, idővel magától kialakult. Amikor elkezdtem énekelni, akkor csak a reggae-t erőltettem, igaz ekkor még viszonylag szűk tartományban mozgott a hangom, a stílusom és a nyelvi tudásom is. Ezeket mostanára már próbálom szélesíteni. A számokat a jamaikai illetve a karib-szigeteki patwa dialektusban adom elő. Ezt is próbálom inkább hagyományos angol nyelvbe átültetni, hogy minél többen értsék a dalainkat.

 Nemrég ért véget A Dal című műsor, ahonnan a sokakból ellenérzést kiváltó ByeAlex jutott ki az Eurovíziós Dalfesztiválra. Mi a véleményed, megérdemelte a győzelmet?
– Annak szerintem örülni kell, hogy végre nem egy egynyári sláger, egy futószalagon készült produkció nyert. ByAlex egy független kiadó független előadója, többnyire önmagukat adhatják, szemben a tehetségkutatók felfedezettjeivel, akiknek gyártják a slágereket. Talán az egyediség az oka, hogy jobban tetszett a közönségnek a ByAlex produkciója.  

– Mit várhat 2013-ban a közönség a Brainstől és az Irie Maffiától? 
– Április 5-én a Petőfi Csar­nokban mutatjuk be a Brains új nagylemezét, április 25-én pedig az Irie Maffia lemezbemutató koncertje lesz a budapesti Park nevű szórakozóhely nyitó buliján. Ezek a közeljövő fontos dátumai. Nyáron a fesztiválokon találkozhat velünk a közönség. 

– Monorról vagy a térségből eddig még nem érkezett koncertfelkérés?
– Voltak felkérések, tervek monori koncerttel kapcsolatban, de ezek sajnos mindeddig meghiúsultak. Ter­mészetesen örömmel teszünk eleget mindkét zenekarral a felkérésnek, szívesen lépnék fel a szülővárosomban, Monoron is.

Varga Norbert


Kéri András

Művészneve:  
Mc Columbo
Zenekarai:
Irie Maffia, Brains
A Budapesti Műszaki Főiskolán végzett 2010-ben.
Kedvenc filmek: A tanu, Legényanya, Indul a Bakterház és a 70-es évek ifjúsági filmjei, Keresztapa, Nagymenők, Sherlock Holmes, Columbo, Csengetett Mylord.
Kedvenc ételek: halászlé, juhtúrós sztrapacska, inkább a magyaros vonal.
Hobby: zenekészítés, képregények.
Sport: futás. „A nyári szezonhoz elengedhetetlen a jó kondi.” 
Filozófia: „Próbálom úgy alakítani az életem, hogy boldog legyek én is és lehetőleg a körülöttem lévők is”.

Címkék: Kéri András Mc Columbo Brains Irie Maffia zene énekes

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció