Csodák márpedig vannak!

Szavazással dönthetnek a régió hét csodájáról

2014. április 25.
Az otthontól távol eső hely jut legtöbbször az eszünkbe, mikor felmerül a kérdés: hova menjen a család vagy a baráti társaság egy hétvégi kiruccanás, túrázás, kirándulás alkalmával? Bele sem gondolunk, hogy a szomszédos település is rejt kulturális, természeti, építészeti értékeket, amelyeket látni kell. A legtöbben nem is sejtik, hogy annak idején a lakóhelyüktől mindössze néhány kilométerre mondott beszédet II. Rákóczi Ferenc, és megtalálható itt egy ezer pincét számláló pincefalu, amely európai szinten is egyedülálló a maga nemében. Pedig ha ismernék e „csodákat” lehet, hogy sokkal szívesebben fedeznék fel a környékbeli tájakat, s többen választanák a régióban található településeket kirándulásuk célállomásaként. Persze vannak helyszínek és események, olyannyira beépültek a köztudatba, hogy napjainkban egész tömegeket vonzanak. Ilyen például a gyömrői tó és környéke, vagy a vecsési káposztafesztivál a teljesség igénye nélkül. Döntsék el önök, hogy térségünkben melyek azok az épített vagy természeti értékek, tömegeket megmozgató események, amelyek akár a régiónk csodáinak is beillenek.

Az ókori világ hét csodájáról a legtöbben már hallhattak. Azok kedvéért, akik előtt ismeretlen ez a kifejezés: az ókor hét legismertebb – és talán legfigyelem­re­méltóbb – építményét szo­kás illetni ezzel az elneve­zéssel. Időszámításunk előtt a második században egy makedón politikus említette először egy epigrammában a halikarnasszoszi mauzóleumot, az olümpiai Zeusz-szobrot, az alexandriai világítótoronyot, Artemisz templomát, Szemiramisz függőkertjét, a rodoszi kolosszust és a gízai piramisokat. Az utóbbit szerencsére még nem ette meg az idő vasfoga, így a felsoroltak közül az egyetlenként még napjaikban is látogathatók Egyiptomban. A többinek már csak az emlékét őrzik a feljegyzések és az azok alapján készült rajzok.
A csodák listája az idők során többször is módosult, minden korban létrejött valami új és grandiózus építmény, amely egyesek szerint helyet követelt magának a legek között.
A modern kor is megalkotta a maga listáját, amelyre olyan építmények kerültek fel, mint az Angliát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút, az 553 méter magas kanadai CN Torony – amely sokáig a világ legmagasabb építménye volt –, New York egyik emblematikus épülete az Empire State Building, San Fransisco szim­bóluma, a Golden Gate híd, a Dél-Amerikai Paraná folyóhoz épített Itaipu gát, amely a világ legnagyobb teljesítményű vízerőmű gátja, hollandia óriási gátrendszere, a Delta Works, illetve a Csendes-, valamint az Atlanti-óceánt összekötő mesterséges csatorna, a Panama.
A csodák felsorolása ezzel nem ér véget, külön listán szerepelnek a természet csodái, a vízalatti csodák, az alternatív csodák és sorolhatnánk napestig a megannyi elismerésre méltó természeti és emberi alkotásokat. S ha már ennyiféle lista született, akkor miért ne íródhatna egy olyan is, amely lakóhelyünk, a Dél-Pest megyei régió „csodáit” tartalmazza?
Közvetlen környezetünk is rejt megannyi érdekességet, a szívünknek kedves szépséget, amely érdemes arra, hogy lejegyezzük, s egyúttal szélesebb körben is megismertessük őket a lakossággal. Mert lehet, hogy egy gyömrői tudja milyen felemelő sétálni a Teleki-kastély körül – ahol annak ellenére is könnyedén magával ragad bennünket a múltat felidéző hangulat, hogy a kastélykertet és környékét az emberöltők már rég megfosztották korabeli szépségétől –, de egy gyáli számára ez nem biztos, hogy ismert érzés. Főként ha még soha nem járt a gyömrői kastély kertjében. Ahogyan egy tápiószecsői számára sem biztos, hogy sokat jelent az Árpád-házi királyok idejében épült csévharaszti Pusztatemplom, vagy Bálint Ágnes egykori vecsési otthona. Talán több alkalommal választanánk a régió településeit kirándulásaink helyszínéül, ha tudnánk milyen értékek maradtak ránk a múltból és miféle alkotásokkal gyarapodtunk a közelmúlt során, amelyeket érdemes lehet felkeresni egy napsütötte hétvégi délután során.
Szerkesztőségünk éppen ezért úgy döntött, hogy egy játékos vetélkedő keretében kísérli meg összegyűjteni azokat az emberi és természeti alkotásokat, amelyekre méltán lehetnek büszkék a helyi lakosok, s ha arról van szó szívesen mutogatnák a messziről érkező vándoroknak is e látnivalókat. S mert térségünkben egyre több színvonalas rendezvénynek is örvendhet a lakosság, ezért úgy döntöttünk, hogy a hagyománnyá vált, tömegeket megmozgató fesztiválokat is bevonjuk a versenybe. Biztosan sokan vannak, akik a csodával egyenlő élményeket éltek már át, egy-egy környékbeli fesztiválon...
Önöknek nincs más teendőjük, minthogy szavazzanak arra a „csodára”, amely a legközelebb áll a szívükhöz, amelyet a legszebbnek, legértékesebbnek gondolnak valamilyen oknál fogva. A leadott szavazatok alapján azt a hét építményt, természeti értéket, vagy eseményt tesszük közzé, amelyre a legtöbb voks érkezett, ezeket nevezzük majd a Dél-Pest-megyei régió hét csodájának.
Szavazataikat május 12-ig adhatják le a Régió lapok Facebook-oldalán, vagy e-mailen az info@regiolapok.hu címre A csodák sorszámát küldjék el a megadott címek egyikére.


A csodák amelyekre szavazhatnak
1. Bálint Ágnes Emlékház (Vecsés)
2. Beleznay-Nyáry-kastély (Pilis)
3. Borvidékek hétvégéje (Monor)
4. Búsuló géniusz – carrarai márványból faragott dombormű, a XVIII.–XIX. századi klasszicista művészet       római mestere, Antonio Canova alkotása. (Gyömrő, református templom)
5. Díszkút (Gyömrő)
6. Dolina-völgy (Bénye)
7. Ecseri lakodalmas – nemzeti táncjáték (Ecser)
8. Falunapok (Nyáregyháza)
9. Fáy kúria (Gomba)
10. Fáy kúria (Káva)
11. Földváry-Boér kúria (Péteri)
12. Gerje patak forrás-vidéke – különleges látványosság, az elég ritka síkvidéki források egyike. (Pilis)
13. Gyömrői tófürdő, (Gyömrő)
14. Hegyeki pincesor (Pilis)
15. Hevessy kastély díszkapuja (Sülysáp)
16. Kegyeleti emlékpark Nyári Pál és Schodelné emlékére (Nyáregyháza)
17. Kilátó (Monor)
18. Löszfal – a gyurgyalagok fészkelőhelye (Sülysáp)
19. Lecsófőző fesztivál (Gyömrő)
20. Máriássy-kastély (Gomba)
21. Monori Pincefalu – ezer pince, amely európai mércével is egyedülálló (Monor)
22. Monori városközpont
23. Ősborókás – a Nemzetközi Biológiai Program egyik hazai mintaterülete (Csévharaszt)
24. Patay-kastély (Gomba)
25. Puky-kúria (Káva)
26. Puky-Perczel-kúria (Gomba)
27. Pusztatemplom – 15. századi templomrom (Csévharaszt)
28. Pünkösdi templomdíszítés (Mende)
29. Sőtér-kastély (Sülysáp)
30. Szemző-kastély (Vasad)
31. Tanítók fája – minden tanítónak emléket állít, aki valaha a településen dolgozott (Káva)
32. Teleki-kastély (Gyömrő),
33. Török híd – eredetileg fahíd, melyet a 17 században váltott fel a ma is álló kétlyukú híd (Káva)
34. Üllői Csülökfesztivál
35. Üllői Városközpont
36. Vargha Gyula szülőháza (Káva)
37. Várhegy – a település legrégibb emlékeit őrzi (Gomba)
38. Vecsési Káposztafeszt – idén 14. alkalommal rendezik meg, a térség egyik legnagyobb rendezvénye.
39. Világító térkövek (Monor)
40. Wodianer-kastély (Maglód)
Címkék: csodák esemény rendezvény kastély épület választás szavazás megye város község település

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció