Csökkenthetők a fűtési költségek

A kazánok hatásfoka akár harminc százalékkal is eltérhet egymástól

2009. január 1.
A fűtésrendszerünk kialakításánál, átalakításánál érdemes alaposan mérlegelni a lehetőségeket.


Az energiahordozók számbavétele során egyértelmű képet kapunk, ha csupán az energiatartalmukat vesszük figyelembe: a legjobban akkor járunk, ha a fával vagy szénnel fűtjük otthonunkat. A fa, a földgáz és a villanyáram azonban eltérő hatásfokkal hasznosíthatók. Ha a számításnál ezt is figyelembe vesszük, akkor az eredmény már árnyaltabb képet mutat. Míg a hagyományos fatüzelésű kazánok hatásfoka 75-85 százalék körül alakul, addig a legmodernebb kondenzációs kazánok elérhetik a 108 százalékos hatásfokot is. Ez persze első hallásra furán hangzik, hiszen hogyan is lehet 100 százaléknál nagyobb hatásfokot elérni? A titok nyitja földgáz elégetése során keletkező vízben keresendő. Ha ugyanis az égés során keletkező füstgázban lévő vizet még a kazánban lehűtjük, akkor a gáz fűtőértékéhez képest további 11 százaléknyi égéshőt nyerünk. Míg a hagyományos gázkazánok ezt a rejtett hőt kiengedik a kéményen keresztül, addig a kondenzációs kazánok ezt a párolgáshőt átadják a kazánban keringő víznek. A hatásfok-különbség a fa- és a gáztüzelésű kazánok között tehát akár több mint harminc százalékkal is eltérhet. Így lehet, hogy a végén úgy döntünk, jobban megéri megmaradni a már jól bevált, kényelmes gázfűtés mellett, főként, ha még a támogatásokra is jogosultak vagyunk.
Egymillió felett
Régiónkban a közüzemi gázszolgáltatás és elosztás feladatait az egyik legnagyobb gázszolgáltató, a Tigáz Zrt. látja el. Nyolc megyében van jelen mint közüzemi szolgáltató, s megközelítőleg az ország területének egyharmadát szolgálja ki gázzal. A társaság több mint 32 ezer km hosszú elosztóhálózaton és csatlakozóvezetéken keresztül végez gázszolgáltatást. Fogyasztóinak száma nagyjából 1 millió 200 ezerre tehető. A lakosság évente 1,8 milliárd köbméter gázt vásárol a Tigáztól.
    A társaságnak a régióban nincs ügyfélszolgálati irodája. Vecséstől Monorierdőig a lakók kénytelenek Diósdra utazni, Pilisről pedig Ceglédre, ha valamit személyesen szeretnének elintézni. Az ügyintézés azonban postán, interneten és telefonon keresztül viszonylag zökkenőmentesen történik.
8% kedvezménnyel
Tavaly új szereplő jelent meg a földgázpiacon, ez a gas.hu. A gázt 8 százalék garantált árkedvezménnyel kínálják a fogyasztóknak a közüzemi szolgáltatókkal szemben. Bár a kedvezmény igen jelentős (a gyakorlatban egy hónap gázszámlája), a társaság várakozásait mégis jelentősen alulmúlta a hozzájuk csatlakozó ügyfelek száma.
    – Eddig 12 ezer egyéni ügyféllel rendelkezünk, ami nem túl magas szám ahhoz képest, hogy Magyarországon 3 millió 232 ezer család van rácsatlakoztatva a gázvezeték-hálózatra – mondta el lapunknak Biczók András, a gas.hu-t üzemeltető Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató (EMFESZ) Kft. kereskedelmi igazgatója.
– Jelenleg naponta több száz megkeresésünk van, főleg mióta bejöttek a téli hidegek és a velük együtt a nagy gázszámlák. A szolgáltatóváltás is igen egyszerű nálunk, csak a www.gas.hu internetes portálunkon kell bejelenteni a lakosoknak az igényüket, s szerződéskötés után minden egyéb feladatot mi végzünk el. Az ügyfeleinknek csak annyi a dolguk ezután, hogy várják az olcsóbb gázszámlát. A régi gázszolgáltatóval a szerződések felbontását is mi végezzük, így nincs több sorban állás. A gázszolgáltató-váltás egyszerű folyamat, az átállás semmilyen műszaki átalakítással nem jár, nem kell csöveket vagy gázmérőt cserélni, és a gáz minősége sem változik. Nincs mennyiségi korlát, se hűségnyilatkozat. Tudjuk, hogy a 3–4 hónapos átállási időt nehéz kivárni, de sajnos erre törvényi jogszabály kötelez minket. Jó hír viszont, hogy közbenjárásunknak is köszönhetően ez az idő két hónapra csökken jövőre, bár ez még mindig elmarad a nyugat-európai egyhónapos gyakorlattól.
Megérkezett a „TESCO-gáz”
Biczók András még azt is elújságolta, hogy már idén elindították a lakossági papíralapú szerződéskötéseket is, hisz sok olyan család él Magyarországon, akik még nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Ehhez nem nyitottak új ügyfélszolgálati irodákat, hanem a TESCO áruházlánccal kötöttek megállapodást. A szerződéskötéshez nem kell más, mint személyi igazolvány, lakcímet igazoló kártya, bankszámlaszám, valamint gázszámla.
    Idén ősszel az önkormányzatoknak is meghirdették kedvezményes szolgáltatásaikat. Az önkormányzatoknál a közbeszerzési adminisztráció nehezíti az ügymenetet, de így is már két partnerrel – Ráckeresztúrral és Nagyecseddel – sikerült szerződniük.
    A 2003-ban Budapesten bejegyzett EMFESZ Kft. a bécsi székhelyű Group DF nemzetközi vállalatcsoport tagja. A Group DF – az ukrán üzletember, Dmitry Firtash – tulajdonában álló energetikai, energetikai-infrastruktúra fejlesztési, vegyipari és ingatlanfejlesztő nemzetkö­zi vállalatcsoport, melynek jelentős érdekeltségei és befektetései vannak számos európai országban, köztük hazánkban is. A társaság évente hárommilliárd köbméter közép-ázsiai eredetű földgázt szállít Magyarországra, mellyel a földgáz belföldi szabadpiaci forgalmának több mint 70 százalékát, a teljes belföldi gázpiac 20 százalékát biztosítja.   
    Trnavecz Adrienne
« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció