Divat még a falunap?

2013. július 22.
Rendeznek még falunapokat manapság, vagy divatjamúlt hóbort csupán az egykor várva-várt eseménynek számító vidéki mulatozás? 


Azokon a településeken, ahol a falunapok leginkább egy búcsúhoz hasonlítottak, ezek a rendezvények szép csendben, maguktól kimúltak. A helyi közösségeket – legyenek bár zsákfaluban elzárva, amelynek poros utcáin nyaranta a madár se jár – nem vonzza a céllövölde és a slágereket bömbölő hangszóró. Ahol a lakók mégis igénylik ezeket a hagyományosan valamelyik nyári hónapban megrendezendő „saját napokat”, ott nem csak ügyelnek a programok minőségére, de tesznek is azért, hogy emlékezetesek legyenek a falu- vagy városnapok. Mint Maglódon, ahol a közelmúltban háromnapos rendezvényfolyamon hömpölyöghettek az érdeklődők helyszínről helyszínre.
A kisebb településeken, mint Bényén, Nyáregyházán vagy épp a kétezer lelkes Csévharaszton, ugyancsak nem mondanak le a falunapról. A legközelebbit épp ez utóbbi településen tartják augusztus 10-én
– bár a kezdeti három –, majd kétnapos rendezvény mára egynaposra apadt.
 A maglódi városnapoknak már a programjait átnézni is időigényes elfoglaltságnak bizonyult.
Kérésünkre Tóth István, a MagHáz igazgatója emelte ki e rendezvényfolyamból a legemlékezetesebbeket. Az első napból például azt, hogy Janicsák István – aki a veresegyházi asszonykórussal érkezett Maglódra – előzőleg öt civil közösség legkiválóbb delegáltjaiból verbuválta össze a maglódi asszonykórust. Korábban komoly próbákat is tartottak, hogy ne valljanak szégyent, s természetesen nagy sikert arattak. 
A második nap a hagyományos főzőversenyek miatt vált emlékezetessé, de a Ghymes együttesre sem kellett külön verbuválni a közönséget, és rendkívüli sikerrel dicsekedhetett a nagykátai Aszalós család a­ranyozott porcelánjainak be­mutatója is. A különleges por­celán iránt érdeklődők közt – amint halottuk- megfordult a kuvaiti nagykövet is. 
Mint kiderült, a szervezők az önkormányzat támogatása mellett rendkívül sokat köszönhetnek a baráti kapcsolatoknak. Szép számú támogatójuk ajánlja fel úgyszólván visszatérő rendszerességgel az ételt, italt, netán nem kér pénzt a fellépésért vagy beéri fizetség gyanánt „csókkal, ebéddel, focimeccsel”.
A maglódiak vendégszeretete pedig olyan vonzerővel bír – derült ki –, ami valahogy mindig visszahívja azokat, akik egyszer már itt megfordultak. 

Vásári búcsú helyett kultúra

Csévharaszt polgármesterétől, Mocsáry Balázstól tudjuk: az idei a hatodik falunapjuk lesz, augusztus 10-én tervezik megtartani. Igénylik a helyiek a rendezvényt, bár a kezdeti háromnapos programsorozat előbb kettő, majd végül egyetlen naposra zsugorodott, a költségeit pedig kilencven százalékban az önkormányzat állja.
Az egynapos rendezvények is egymillió forint körüli összegbe szoktak kerülni – tudtuk meg –, cserében viszont a kultúrát igyekszik az önkormányzat a vásári búcsú hangulata helyett meghonosítani a faluban. 
A színpadi programok közt nagy sikere volt az operaslágereknek, s a kézműves termékek is népszerűbbek lettek a bóvlinál.
A civil közösségek megmozdulásai elengedhetet­le­nek, e­zek jelentik az események lényegét, a közösségteremtést. 

Nem lankad a lelkesedés

Bényén Racskó Károly polgármester büszkén mesélte, hogy a község idén 18. alkalommal szervez falunapokat, amelyből – mint mondta – az egész település kiveszi a részét. 
A látogatottság szemernyit sem csökkent a közel két évtized alatt, ez pedig annak is köszönhető, hogy Bénye borvidéki település, ahol a szüreti sokadalmat összekötik a falunapokkal. Racskó Károly a jövőt illetően nyugodt lehet, elmondása szerint ugyanis nem veszélyezteti a „kihalás” a bényei falunapokat, hiszen a helybéli gyerekek már iskolás korukban megismerkednek a település hagyományaival, így jó eséllyel felnőtt korukra sem idegenednek el Bényétől, s a község szokásaitól.

Fiatalos lendület

Nyáregyházán az ország egyik legfiatalabb polgármestere, Mészáros Sándor mesélt a helyi falunapokról. Először 2011-ben, a település fennállásának 600. évfordulójára szervezet komolyabb programot a település vezetése. Az esemény annyira jól sikerült, hogy tavaly is megrendezték, sőt, idén sem maradnak el a nyáregyházi falunapok. Amelyre az évről évre növekvő látogatószám miatt lehet, hogy nem is illik már ez az elnevezés. Mészáros Sándor is inkább fesztiválként említi az idei rendezvényt. 
A programok sokrétűek és színesek: nyugdíjasklubok és civilszervezetek előadása épp úgy megfér a nagyszínpadon, mint  az ismert előadók koncertje.
A polgármester elárulja, hogy korábban a fiataloknak nemigen nyílt lehetősége helyben, színvonalas programokon részt venni. Tőle pedig – már csak a kora miatt is – elvárják, hogy fiatalos programokkal töltse meg a rendezvényeket.    
Úgy tűnik, hogy a falunap élt, él és élni fog, csak az igényekhez igazodva átalakul. A búcsús hangulatú, bóvlis kirakodóvásároknak talán végleg búcsút inthetünk, a helyükbe pedig a helyi szokásokra nagyobb hangsúlyt fektető, értékes, színvonalas programok léphetnek. Szervezés kérdése az egész… 

Koblencz Zsuzsa - Varga Norbert
Címkék: falu község falunap ünnep program búcsú

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció