Drágább az idei karácsony

Tavalyhoz képest 30 százalékkal drágult „karácsonyi kosarunk”

2010. december 14.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Régió újság idén is utánajárt, hogy mit és hol érdemes beszerezni a térségben a karácsonyi sütés-főzéshez. Míg tavaly a 2008-as évhez képest az összes fölkeresett helyen csökkentek az árak, addig idén jelentősen nőtt „karácsonyi kosarunk” összeállításához szükséges termékek ára.

Ez főképp az idei csapadékos időjárásnak, és ennek következtében a rossz terméseredményeknek volt köszönhető, hiszen míg tavaly például egy kilogramm dióbél átlagára 1900 Ft volt, addig idén már 2400 forintot kell fizetni érte. Még jobban megszenvedték az időjárást a méhészek és rajtuk keresztül a mézfogyasztók, hiszen 2009-hez képest idén több mint 800 forinttal többet, átlagosan 2300 forintot kell fizetni egy kilogramm akácmézért.
    Az emelkedő élelmiszerárak mellett a gazdasági válság is tovább érezteti hatását. A novemberben végzett kutatások alapján az emberek fele idén is 20 ezer forintnál kevesebbet áldoz a karácsonyi ajándékokra, és csupán hazai lakosság egyharmada gondolja úgy, hogy 30 ezer forintnál többet költ az év végi ünnepen. Ismét megdőlt az a közkeletű vélekedés, amely szerint a magyarok tömegével rohannak az áruházakba, hogy hitelből vásároljanak. Az Ipsos-Kirakat.hu karácsonyi kutatás résztvevőinek tavalyelőtt 96 százaléka, tavaly 97 százaléka, idén pedig 98 százaléka nem tervez hitelt fölvenni a karácsonyi vásárláshoz. A hitelfelvétel mellett idén azonban a pénzügyi válságnak más jelei is markánsabban mutatkoznak. Nőtt ugyanis azoknak a száma, akik egyáltalán nem vettek karácsonyi ajándékot: 2008-ben még csak 22 százalék, 2009-ben 19 százalék, 2010-ben viszont már 25 százalék mondta azt, hogy nem költött pénzt a szeretet ünnepére az előző évben.
Címkék: karácsony árak vásárlás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció