Egységesített foci-utánpótlás

Az őszi iskolakezdéstől az Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség szervezésében

2008. szeptember 15.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Közgyűlése 2008. május 14-én alapszabály-módosítással elfogadta, hogy a tagozataként megalakuljon a Magyar Gyermeklabdarúgó Szövetség.

Nem pályázat!


Az OLLÉ-programegy hosszú lejáratú hitel, melyben az önkormányzatok megbízzák az igényeik szerinti pályatípus teljes közbeszerzési, kivitelezési és hitelszerződési feladatainak lebonyolításával a programirodát. Az iroda közvetítésével az önkormányzat építteti pályáit saját tulajdonú területein.

Várható volt ez a változás, hiszen Kisteleki István, az MLSZ elnöke már hivatalba lépésekor megígérte, azon lesz, hogy végre a labdarúgó utánpótlás helyzete is rendeződjön Magyarországon. Első lépésként 2007-ben a szövetség elindította az OLLÉ pályaépítő programot, melyre a települési önkormányzatok, egyesületek és intézmények (iskolák) jelentkezhettek. Az első osztályú, harmadikgenerációs műfű burkolatú, világítással és kerítéssel ellátott pályák közül négyféle típus építéséhez lehet segítséget kérni: a nemzetközi mérkőzések rendezésére is alkalmas nagypályára, a 20x40 méteres kispályára (futsal-pálya), a 12x24 méteres grundpályára és az iskolai betonalapú pályák kiváltására egyedi méret alapján az úgynevezett iskolaudvarra. A program sikere már az első évben olyan nagy volt – a tervezett 50-100 pálya helyett 536 igény érkezett -, hogy a feladatok koordinálására megalakult egy közhasznú társasági formában működő programiroda is, mely a jelentkezők helyett intézi a közbeszerzéseket, s tárgyal a hitelező bankokkal. Az első 225 darab pályára kiírt közbeszerzési eljárás eredményhirdetésére 2007. októberében került sor. Ezt követően kezdődhettek az építések, melyek közül már számosat átadtak, például Zamárdiban, Csömörön, Hatvanban, Jászberényben, Gyermelyen és Nagytarcsán.
 


Nemzetközi szövetségek

Az UEFA és a FIFA is üdvözlik a programot. Az európai szövetség (UEFA) a projekt sikere esetén példaként terjesztené a konstrukciót a többi kelet-európai tagországa elé, míg Joseph S. Blatter, a FIFA elnöke még fel is hívta az MLSZ-elnök figyelmét 3 gól nevű projektjükre, mely elnyerése esetén újabb 400 ezer dollár kerülhet a magyar labdarúgó utánpótlás kasszájába. Az OLLÉ-program honlapján megtekinthető levél fordítása így szól: „Tisztelt elnök úr, kedves barátom! A Gól Iroda 2008/02/04-i ülésén létrehozott egy új listát azokról az országokról, akik a 3 Gól projektből részesülni fognak a következő hónapokban. A labdarúgás egyetemességéhez és a világ futballcsaládján belüli szolidaritáshoz való hosszú távú elkötelezettségem fényében örömmel tájékoztatom Önt arról, hogy tagszövetségük egyike a kiválasztott országoknak (OLLÉ program 400 ezer USD). Ez lehetővé teszi Önöknek, hogy megvalósítsák országukban szövetségük harmadik, prioritást élvező projektjét a labdarúgás fejlesztésének keretén belül.
A Gól folyamat következő lépéseire vonatkozó összes hasznos információt a közeljövőben megküldjük.
Meg vagyok győződve arról, hogy Önök mindent telhetőt megtesznek ennek a projektnek az elérésre, és fáradozásukat előre köszönjük.
Tisztelettel: FIFA, Joseph S. Blatter Elnök.”
 

A sikereken felbuzdulva

A szövetség már az előző évben belefogott Kisteleki egyik álmának megvalósításába, a fociutánpótlás megreformálásába. Sokan támadták terveit, nem értették, miért kell egybevonni az évek óta működő programokat? (Góliát, Bozsik-program stb.) Kisteleki szerint egységesíteni kell az országban párhuzamosan futó többféle utánpótlás-nevelő programot, mert rivalizálásuk csak hátráltatja a magyar labdarúgás szervezett képzését. Arról nem is beszélve, hogy a diákokkal foglalkozók szakmai képzésével sem volt elégedett.
A már működő szervezet alapja az MLSZ-be betagozódott Góliát McDonald’s FC, s az általa foglalkoztatott 400 intézmény közel 20 ezer gyermeke, akiknek ezután a Magyar Gyermeklabdarúgó Szövetség biztosít erős hátteret. Ez azzal is jár, hogy a szponzori pénzek is növekednek az iskolai labdarúgást segítve, az eddigi 347 milliós támogatás akár évi 500 milliósra is nőhet 2008-ban, aminek egy része az OMV-től és a Szerencsejáték Zrt.-től, a két legnagyobb szponzortól érkezik a szövetséghez. A Szerencsejáték Zrt. eddig 50 millió forint plusz ÁFA-val, míg az OMV évi 100 millió plusz ÁFA-val támogatja az OLLÉ-programot. Az osztrák cég kettő plusz egy évre szólóló szerződéséért így névadója lett az OLLÉ pályalétesítési programnak és valamennyi 5-12 éves korosztálynak kiírt bajnokságnak.

Változás szeptembertől

Az őszi iskolakezdéstől az MGYLSZ bonyolítja majd le azt a programot, amelyhez az MLSZ és a NUSI-UPI (Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet=NUSI) által irányított egyesületi program szervesen kapcsolódik. Ez azt jelenti, a magyarországi labdarúgó utánpótlásképzés – egy túlzás nélkül forradalminak nevezhető váltás következtében – alapjaiban megújhodik, s egységes irányítás alá kerül. A Magyar Gyermeklabdarúgó Szövetség létrehozását új célok indukálták, úgymint a sportág tömegbázisának további szélesítése, az egységes gyermeklabdarúgó-rendszer kiépítése, a minőségi sport szilárd kiválasztási alapjainak lerakása – olvashatjuk az MLSZ honlapján.
Az MLSZ álláspontja szerint: ezek a célok találkoztak az állami sportvezetés által megalkotott Nemzeti Sportstratégia elveivel, valamint a gyermeklabdarúgás területén régóta - McDonald’s, NIKE, Chevrolet - és újjonan elkötelezett - OLLÉ, OMV, Szerencsejáték Zrt. - szponzorok elvárásaival és céljaival.
Trnavecz Adrienne


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció