Életet mentett az igazgató

2012. október 12.
Nem mindennapi tettet hajtott végre az üllői sportcsarnok igazgatója az amatőr teremlabdarúgó-torna utolsó fordulójá­ban. A vezető lélekjelenlétén múlt, hogy a játék hevében bekö­vetkezett baleset nem fullasztotta tragédiába a mérkőzést.

Az üllői sportcsarnokban évek óta megrendezik az amatőr baráti társa­ságok teremlabdarúgó tornáját, de a záró mérkőzésén történt vészhelyzethez ha­sonló esettel eddig még nem találkoztak a szervezők.
A bajnokság utolsó összecsapásán egy előreívelt labdáért két játékos is felugrott fe­jelni, de szerencsétlenségükre a nagy len­dület következtében összefejeltek. Az ütkö­zést követően mindketten a földre zuhantak. Egyikük a földet éréskor beverte a fejét, míg a másik játékos vérben úszó arccal esett a csarnok padlójára.
– Emlékeim szerint még a levegőben voltak a játékosok, amikor én már ugrottam át a korlátot és szaladtam, hogy segítsek a fi­úknak – mesélte Dienes András, a sportcsar­nok igazgatója. – Minden a pillanat tört része alatt történt, ezért nehéz pontosan felidéz­ni az esetet. Mivel az egyik játékos fején egy ujjnyi vastag sebből ömlött a vér, ösztönö­sen vele kezdtem foglalkozni. Éppen próbál­tam elszorítani a vérző sebet, amikor a sze­mem sarkából észrevettem a másik fiút, aki néhány lépéssel odébb feküdt, a teste pe­dig hirtelen, heves rángatódzásba kezdett. Rögvest kiáltottam segítőmnek, Lőczi Imré­nének, hogy vegye át tőlem a vérző fiút és szorítsa erősen a se­bét. Katalin azonnal ott termett én pedig átugrottam a másik sérülthez, akinek a teste addigra szabá­lyosan pattogni kez­dett a csarnok pad­lóján. Először arra gondoltam, hogy epilepsziás rohama van, de mint utólag kiderült az oxigénhiá­nyos állapot váltotta ki a testéből ezt a fajta mozgást. Automatikusan a szájához kaptam és megpróbáltam kifeszíteni, ami segítség­gel sikerült is. Ekkor észrevettem, hogy a fiú lenyelte a nyelvét. A pólómat csavartam az ujjaim köré, azzal nyúltam a fiatal férfi szá­jába, hogy kihúzzam a nyelvét. Szerencsé­re ez hamar sikerült is, de arra figyeltünk fel, hogy a férfi nem lélegzik. Lőczi Imréné azon­nal szaladt az újraélesztő defibrillátor készü­lékért, miközben én az elsősegélynyújtó-tanfolyamon tanultak szerint elkezdtem az újraélesztést. Hála Istennek, az első próbál­kozást siker koronázta, a férfi egy hatalmas levegővétellel tért vissza közénk.
Ezután az igazgató és Lőczi Imréné a vér­ző férfi segítségére sietett, akinek – mint ki­derült – a feje oldalsó részéről tenyérnyi da­rabon leszakadt a bőr, sérülése ugyan súlyos volt, mégsem volt életveszélyben.
A sérülteket végül a helyszínre érkező rohammentő szállította kórházba. Dienes András elmondta, magabiztosságot jelen­tett számára az a tudat, hogy van a csar­nokban egy újraélesztő készülék, amellyel tovább próbálkozhattak volna, ha a sérült nem reagál az újraélesztésre.
Dienes Andrást életmentő segítségnyúj­tásáért a Magyar Vöröskereszt Monor Terü­leti Szervezete augusztus 20-án elismerés­ben részesítette.

Varga Norbert
Címkék: élet mentés sport igazgató

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció