Ellenszolgáltatás nélkül

2013. április 22.
Öröm hallani, hogy léteznek még úgynevezett jótevők. Ők azok, akik „jósorsukban” nem csupán magukra gondolnak, hanem a többi „kevésbé szerencsésre”. Akik adott esetben egyéneket, vagy akár egy-egy csoportot is támogatnak. 

Ez visszaadja a reményt, hogy az emberiség nem olyan rosszakaratú, mint amilyennek a híradások lefestik. Ilyen pozitív példa, ahol minden egyes szakosztályvezető társadalmi munkában, ellenszolgáltatás nélkül végzi a dolgát – nem is akárhogy –, a Monori SE. A sportklubból is kitűnik egy szakág elvitathatatlan eredményességével. Számtalan érmük és kupájuk bizonyíték rá, amit nem csak országos szinten szereztek, hanem Európa-kupákon, Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon. Ez a szakosztály a teakwon-do. Természetesen ezt is, akár a többit, társadalmi munkában irányítják a sikerek felé. Interjúnkkal Lódi István vezetővel és rajta keresztül a teakwon-dosok sikereivel szeretnénk önöket megismertetni. 

– Mesélne nekünk kicsit a magánéletéről és arról, miként került kapcsolatba a monori teakwon-doval?
– Monoron születtem, de Péteriben nevelkedtem. A házasságkötésem után kerültem vissza Monorra. A sportággal a kislányom, Vivien ismertetett össze még általános iskolás korában. Harmadikos volt, amikor a barátnője invitálására elkezdett teakwon-dozni. Én, mint minden szülő, rendszeresen hordtam az edzésekre, elkísértem a versenyekre, és végül 2006-ban felkértek, hogy legyek a sportklub vezetője.

– Sok szülő hordja sportolni a gyerekét, ez kevésnek tűnik ahhoz, hogy felkérjék vezetőnek. 
– Igaz. Sok mindenben már előtte is kivettem a részem. Aktívan tevékenykedtem az utazások és versenyeztetések lebonyolításában, vagyis a sportélet szervezésében segédkeztem. 

– Úgy tudom, mindkét gyermeke rendkívül tehetséges ebben a sportágban, a lánya és a fia egyaránt megállja a helyét nemzetközi porondon is. Hogyan telik egy napjuk? 
– Leszögezném, hogy úgy sportvezetőként, mint édesapaként a gyerekeknél legfontosabbnak a tanulást tartom. Minden egyéb csak utána következhet. A gyerekek hazajönnek az iskolából, elkészítik a leckéjüket, majd ha minden rendben telt, hetente háromszor délután fél hatkor irány az edzés este nyolcig. Igaz, Vivien lányom már nem edz velünk, mert ő most Esztergomban tanul a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, és a tanulmányai mellett csak hetente kétszer tud ott edzeni. De ami a tanulás elsődlegességét mutatja nálunk, hogy nem csak Vivien jár a teakwon-dosok közül felsőfokú iskolába, hanem az egykor kiemelkedő tehetségeink zöme, hisz elvárom a jó tanulmányi eredményt is a sportolóinktól, nem elegendő a kiváló sportteljesítmény.

– Milyen eredményekre a leg­büszkébb?
– Folyamatosan ott vagyunk Monor színeiben és a dobogón is a nemzetközi versenyeken. Szakosztályunk életében, és úgy gondolom a Monori Sportegyesületében is, kiemelkedő nemzetközi sikerekkel büszkélkedhetnek a versenyzőink, nem csupán én. Név szerint Bíró Márk két világbajnoki ezüstérme, amelyet egyéni és csapat erőtörésben szerzett 2004-ben a junior világbajnokságon. Nem kisebb meglepetéssel szolgált az Európa-bajnokság 2005-ben, ahol Jávorszki Veronika csapat erőtörésben Eb-arannyal tért haza. Az ifjúsági és felnőtt Európa-bajnokságon 2008 májusában a lányom, Lódi Vivien Eb-ezüstöt, míg Leichter Lilla bronzérmet szerzett. Svédországban 2010-ben országos szenzáció volt, hogy Vivien és a fiúk, Rigó Pál és Bokros Tamás öt Eb-éremmel gyarapodtak, amiből négy volt arany. Idén Bokros Tamás és a fiam, Lódi levente is kvalifikálta már magát a spanyolországi vb-re. Az eredmények hűen tükrözik a Taekwon-do szakosztálynál végzett munka minőségét, a gyerekek lelkesedését. De az eredményeket, valamint magasabb célkitűzéseink megvalósítását elsősorban az edzőknek, név szerint is kiemelném itt Fülpesi Tibor VI dan nemzetközi mestert, továbbá a sportegyesület és az önkormányzat anyagi támogatásának és nem utolsó sorban a szülők önzetlen segítségnyújtásának köszönhetjük 

Trnavecz Adrienne
Címkék: taekwon-do Monor SE sport sportklub küzdősport

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció