Erdei illemhely és fürdőszoba

2013. május 10.
A körülöttünk lévő erdőkben újra és újra felbukkannak az illegális szemétlerakatok. A problémára még mindig nincs hatékony megoldás. 

Évek óta bevett szokás Üllőn, hogy a tavasz beálltával kivonulnak a helyi vadászok a település körüli erdőkbe és összegyűjtik az előző év során felgyülemlett szemetet. Pénzt, időt, energiát nem sajnálva szedik konténerekbe mások mocskát. Ezek a mások pedig eközben valahol röhögnek a markukba – főleg akkor, ha még látják is, ahogyan az a sok „szerencsétlen” takarítja a piszkukat. 
Évről évre egy helyi vállalkozó, Ficsúr Béla fogja össze az erdőtakarítást. Elmondása szerint az előző évekhez képest idén valamelyest javult a helyzet, talán egy hangyányival kevesebb hulladékot kellett a kihelyezett gyűjtőkbe lapátolni. Konténerből pedig akadt bőven: 2 darab 11 köbméteres és 8 darab kisebb gyűjtőn kívül még több utánfutó is megtelt szeméttel.
Erdőtakarításkor pedig a legkülönfélébb dolgokra lelhetünk a fák között,  hűtőszekrények, porszívók vagy mosógépek láttán már nem is lepődik meg az ember. Sitt, pelenkák, ágyak, fotelek, gyerekjátékok, ruházati cikkek, video- és magnókazetták, sőt még Máté Péter Éjszakák és nappalok című bakelitalbumára is rábukkantunk. Kár, hogy kicsorbult már a széle…
– Egy komplett fürdőszoba is kikerült, valószínűleg a fővárosból – mondja Ficsúr Béla, aki úgy véli, hogy a Budapesti lakásfelújításokból származó építési törmeléket előszeretettel rakják le a munkát végző vállalkozók a főváros körüli erdőkben. 
Még egy összetákolt budit is találtunk, ahol nagyra hízott legyek dongása jelzi: bőven hagytak maguk után táplálékot a rovaroknak, akik egykor a területen éltek. 
– Egy család lakott itt egy lakókocsiban, amit a költözés után valószínűleg leadtak a MÉH-ben, a wc-t és a szemetet pedig itt hagyták – meséli az önkormányzat egyik dolgozója a helyszínen. 
Teljesen abnormális dolog, ahogyan egyesek a természettel bánnak. Persze egy abnormális világban ezen már nem csodálkozunk. Nem gondoljuk helyén valónak, hogy vadászok és civilek gyűjtik össze mások szemetét, de egyelőre úgy fest nincs egyéb járható út. Be kellene vezetni a mezőőri szolgálatot – mondják a legtöbben. Talán egy olyan ember valamelyest rendet tartana, aki nem ijed meg a saját árnyékától. De addig is, amíg nem születik megnyugtató megoldás az ügyben, legalább a vadászokra és egy maroknyi természetszerető civilre számíthatunk. 

Varga Norbert

Címkék: Üllő erdő vadászok illegális szemét lerakat

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció