Ésszel dobálják a nyilakat

Darts

2015. április 1.
Látszólag egyszerű játéknak tűnik a darts, pedig tehetség, erőnlét és agy nélkül lehetetlen kiugró eredményeket elérni. A vecsési szakosztály játékosainak sikerült megtalálniuk a helyes arányokat – országos és Európa-bajnoki aranyak jelzik a megtett utat.

A Massza név jól cseng Vecsésen, hiszen nem­zedékeken át a kőfaragó mesterséget művelték a leszármazottak. Kevesen voltak, akik más pályát választottak. Mindenesetre Sándor is letette a mestervizsgát, dolgozott is a szakmájában, azonban családi okok miatt változtatásra kényszerült, megnyitotta sörözőjét, népszerű hellyé vált a Talicskás.
Egyszer aztán betért egy kereskedő a vendéglátó-ipari egységbe s felvetette, hogy hozna egy darts-gépet. A tulajdonos azt sem tudta, mi fán terem ez a fajta gép, ezért máshol alaposan szemügyre vette a szerkentyűt, de egy ideig hajthatatlan maradt, csak később adta be derekát. A vendégek megkedvelték a dobálást, a főnök sem tudott ellenállni a kísértésnek. Idővel több gép is érkezett. Egyre többen éltek a kínálkozó lehetőséggel, az emberek ügyesen dobálták célba a nyilakat, kialakult egy lelkes közösség. Egyszer felvetődött, hogy induljanak el egy amatőrversenyen, amelyet meg is nyertek. Ez követően alakult meg hivatalosan a Vecsési Sportkör Darts Szakosztálya. Ennek már tizennégy éve. Sok versenyen elindultak, már a második évben feljutottak az élvonalba, nemzetközi versenyekről érmekkel tértek haza a versenyzők. Ezek az eredmények különösen értékesek, ha figyelembe vesszük azt, hogy sok első osztályú klub erős anyagi háttérrel rendelkezik. A vecsésiek némi támogatást kapnak, de az utazások költségeit többnyire saját zsebből fedezik. Igaz, a pénzdíjas versenyek olykor szépen hoznak a konyhára.

Puskás Erzsébet, Massza Sándor, Törő Zsuzsanna
Látható, szó nincs arról, hogy ez kocsmai sport lenne. Jelenleg 23 igazolt játékossal rendelkezik a szakosztály, ám a baráti körben ennél jóval többen darts-oznak. Létezik egyéni, páros és csapatverseny. A női versenyzők is igazi profik. Puskás Erzsébet úgy szerette meg a sportágat, hogy a sörözőben pultosként dolgozott és kipróbálta, sikerül-e célba találnia? Jóformán semmit nem tudott a játékról, ám a rendszeres gyakorlás meghozta az eredményeket. Csakhogy akkoriban még Vecsésen nem volt női csapat, így más klubok színeiben játszott. Később aztán itt is megalakult a női ág Ecser-Vecsés néven. Törő Zsuzsanna Maglódon, egy helyi kis klubban bontogatta a szárnyait, később csatlakozott az itteni csapathoz. A család támogatja a fiatalasszonyt és ma már büszkék is rá, hogy ilyen magas szintre jutott.
Ádám Tamás


Kiskocsmából az EB győzelemig
A vecsési darts szakosztály hölgytagjai imponáló eredményeket értek el: magyar bajnokok, csapat Európa bajnokok, megnyerték a mesterek tornáját. Puskás Erzsébet triplamixben (egy nő és két férfi) a közelmúltban lett Európa bajnok.« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció