Európai uniós program a Tabánban

2009. július 14.
2009-ben immáron ötödik éve, hogy civil kezdeményezésre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elindította Monoron a Tabán Integrációs Programot. A program szervesen illeszkedik a szolgálat modellprogramjai közé.

A monori romatelep a rendszerváltás óta egyre mélyebbre csúszott, a beavatkozás elkerülhetetlenné vált. A Tabán egy jellemzően fiatal felnőttek által lakott szegénytelep, ahol rengeteg gyermek él. A telepen csak minden hatodik háztartás rendelkezik vezetékes vízellátással, a többi a telep sarkán lévő egyetlen közkutat veszi igénybe. Elektromos áram felükben, vezetékes gáz kevesebb mint tíz százalékukban, csatorna még annyi helyen sincsen.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – együttműködésben a monori és a kisebbségi önkormányzattal – a telep területén egy közösségi fürdőt működtet, amely kialakításában az Európai Unió pályázata nyújtott segítséget. A fürdőben, a város közmunkaprogramjának keretében öt alkalmazott dolgozik. Két mosógép egész napos szolgálatban áll, illetve a négy fürdőhelyiség és a két WC is a telepen élők tisztálkodási lehetőségeit biztosítja. Naponta átlagosan 130 fő veszi igénybe. Az uniós pénzből megépült komplexumhoz tartozik egy kosárlabda-pálya is, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt sportolhatnak.
2009 áprilisától az Európai Unió segítségével, a Társadalmi Megújulás Operatív Program 5.2.5 pályázatának részeként a telepen információs pontot kezdett el működtetni a szeretetszolgálat.
– A „Jelenlét” Ifjúsági Információs Pont elsődleges feladata a monori Tabán cigánytelepen élő fiatalok információs szükségleteinek kielégítése és a várható problémáinak csökkentse információs szolgáltatás működtetésével – mondta Kiss Dávid programkoordinátor. – Célja továbbá a telepen élő, társadalmi akadályokkal küzdő 12 és 29 év közötti gyerekek és fiatalok társadalmi integrációjának, elsősorban iskolai előmenetelüknek, pályaválasztásuknak, munkaerő-piacra való belépésüknek elősegítése, társas kapcsolataiknak bővítése. Az információs ponttal szeretnénk fejleszteni a fiatalok közösségi, közéleti részvételét, felkészíteni őket a családi életre is. Sokat jelenthet a sorsuk alakulásában, ha életpályájukat tudatosan szervezik meg, amiben mi is a segítségükre vagyunk.
A pályázatban nyert forrásból játszóház is üzemel, ahol megfelelő szakemberek bevonásával lehetőséget nyújtanak arra a máltaiak, hogy a telepi gyerekek, fiatalok fejleszthessék készségeiket. Játszóházukat önkéntes munkában a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség nővérei is segítik, illetve a monori rendőrséggel együttműködve, jelenleg egy bűnmegelőzési program kidolgozását is végzik.
A szeretetszolgálat információs irodája a Bercsényi utcában található, ahol a munkatársak hétköznapokon 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket.

nfo« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció