Fal nem épül ember nélkül

Vecsés történetét feldolgozó rockopera született. Bemutató június 18-án és 19-én

2011. május 16.

Idén ünneplik Vecsés újratelepítésének 225. évfordulóját.  1786. június 14-én Grassalkovich Antal herceg telepítési szerződést tett közzé, amelyet 49 család írt alá.  Az újratelepítés évfordulójáról nagyszabású műsorral emlékezik meg a város.


A külön erre az alkalomra alakult Vecsési Amatőr Színtársulat előadását június 18-án és 19-én láthatja a közönség. A darab Vecsés történetét dolgozza fel 1318-tól – amikor Vecsés már templomos településként létezett – napjainkig. A történelem viharai során többször is elnéptelenedett város életének főbb eseményeit, jelentősebb fordulópontjait foglalja össze. Tíz részből épül fel, mindegyik szakasz a helység történetének egy-egy korszakát öleli fel. A műben a rövid prózai részek mellett, három vecsési költő által szerzett vers, és tizenkét zeneszám hangzik majd el.
            A Fal nem épül ember nélkül című rockopera alapjául szolgáló anyagot, történelmi adatok nyomán, Gál István állította össze. Ennek alapján Görög Béla írta meg a dalszöveget, melyhez Kortye Vilmos szerezett zenét. Az ő munkáját a Metzker Péter zenei rendezőként és Gom­bár Mónika a dallamvilág szerzőjeként segítette.
            – Minden esetben igyekeztem a korszakhoz illő, annak jellegét leginkább visszaadó zenét választani, egy kicsit rockosítva visszaadni – mondta Kortye Vilmos, a rockopera zeneszerzője. – Korábban is írtam zenét együtteseim számára, az évforduló adta az ötletet, hogy zenés darabot írjunk Vecsésről. Az István, a királyhoz hasonló rockopera megalkotását tűztük ki célul tavaly decemberben, amikor a színpadi műsor javaslata először felmerült.
            – Az volt a célunk, hogy ez a darab mindenkié legyen. Vecsés vegyes kultúrájú település, és ezt a műben is igyekeztük visszaadni. A fal nem épül ember nélkül cím az összefogásra utal, közös munka eredményeként értük el, hogy elkészültek házunk falai, felépült otthonunk, Vecsés – fogalmazott a darab ötletgazdája.
            A szervezők a darab szereplőinek összeválogatásánál is szem előtt tartották Vecsés lakosságának vegyes összetételét. Ahogy Vecsés történelme  során oly sokszor volt példa az összefogásra, a rockopera is magyarok és svábok közös munkája révén valósul meg. Összesen több mint ötven ember dolgozik önzetlenül azért, hogy a város méltó módon emlékezhessen az újratelepítésre. Két tánccsoport segíti a színtársulat munkáját. A hagyományos magyar és sváb táncokat Doróné Zemmel Katalin vezette csoport adja majd elő, a modern táncokat Vértessi Adrienn tanítja be. Az élő zenét Kortye Vilmos, Erdei Zoltán, Metzker Péter, Nyulász László valamint Fazekas József, ifj. Fazekas József és Fazekas Gábor alkotta zenekar szolgáltatja majd a színpadon.
            – Egyedülálló dologra készülünk, még egyszer sem fordult elő az országban, hogy rockopera készült volna egy település történetéről – hangsúlyozta Kortye Vilmos. – Érdemes lesz eljönni június 18-án vagy 19-én 21 órakor a Jókai Szabadtéri Színpadra, ahol közel másfél órás, látványos, jelmezes showt láthat majd a közönség.
Veress Flóra
Címkék: bemutató rockopera színház zene

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció