Fedák örök?

2013. január 28.

A nagyasszony emléke Nyáregyházán a mai napig nagy becsben tartott kincs.A budai Várban vendégtárlatként látható a pestlőrinciek helytörténeti gyűjteménye, azon belül is Fedák Sári, a primadonna címmel szinte egy teljes portré a színésznőről, aki még életében legendává lett. Rajongói közt tudhatta Adyt, Móricz Zsigmondot.Molnár Ferenc pedig feleségül is vette egy kis időre. 
Nyáregyházán, ahol Fe­dák életének utolsó szakaszában száműzetését töltötte, a helyi Ezredvég Múzeum egy falat szentelt a halhatatlannak tetsző primadonna emlékének. Szándékukban áll felvenni a kapcsolatot a pestszentlőrinci helytörténészekkel, hogy teljesebbé tegyék a gyűjteményüket. A nyár­egyháziakat viszont nemrégiben egy nagykőrösi Fe­dák-kutató kereste meg azzal a kéréssel, hogy segítsenek kiegészíteni az általa összegyűjtött életrajzi anyagot. 
Fedák Sári életének és pályafutásának jókora irodalma van, az érdeklődés azonban máig nem szűnik iránta: még mindig kutatják, gyűjtik a vele kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat, emlékeket. Vannak már generációk, amelyeknek tagjai számára szinte semmit sem mond a legendás színművésznő neve, mások viszont nem hagyják feledésbe merülni az izgalmas, ellentmondásos asszonyt, aki szokatlan, ám lebilincselő tehetséggel volt megáldva. Hangja alig volt, s különösebben szépnek sem volt nevezhető, mégis, lába előtt hevert rajongóinak sokasága. Pestszentlőrincen vett villát Fedák a szülei szá­mára 1917-ben, amit aztán ő maga is évekig otthonának tudhatott. Vityillónak nevezte el, ám amikor 1935 után, édesanyja halálát követően lebontatta, hogy semmi se maradjon, ami fájdalmas emlékeket hívna elő a szüleivel töltött időkről, a Vityillóból remek darabokat – egy négyszárnyas, kazettás verandaajtót például, vagy egy csodaszép, kék cserépkályhát – menthettek át a lőrinci nagypolgárok a saját lakásaikba.
Fedáknak nem kellett volna a politika közelébe kerülnie: A Tanácsköztársaság után levörösözték, egy rádióbeli nyilatkozata után nácibaráttá lett, mígnem a háború után a Népbíróság két év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte. 
A színpadtól is eltiltották. Nem voltak már illúziói, amikor Nyáregyházán vett telket, s a rajta álló házba a komornájával, Kerék Margittal beköltözött. A fel­ső­nyáregyháziak emlékei szerint nem játszotta a nagyasszonyt, kedves, közvetlen és barátságos volt mindenkivel – ám ők mégis nagyasszonynak tartották, amíg közöttük élt. Akire fel kell nézni. Hiszen világlátott, híres, rendkívüli…
Fedák Sárinak a kis házból is tovább kellett állnia, amikor kiderült, hogy az épületre a téesznek van szüksége. Kapott helyette egy egyszobást, a faluvégen. De még akkoriban is mindig akadt a fiókjában fotó, amit boldogan dedikált, ha kérték tőle a környékbeliek. Akik ezeket a képeket mind megőrizték, majd továbbadták a gyerekeiknek – s ezekből sikerült összeállítani egy „Fedák falat” a helyi múzeumban. Őriznek róla történeteket is, ha már nem is sokat. És egyre nagyobb, egyre terebélyesebb az a tölgyfa is, amit még ő ültetett.

Koblencz Zsuzsa
Címkék: Fedák Sári művésznő

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció