Felfűtött hangulat Úriban

2010. augusztus 16.
A Pest Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Pest Megyei Bírósághoz az Úri Község Önkormányzata által végeztetett fűtéskorszerűsítés körülményeivel kapcsolatban. A település általános iskolájában és polgármesteri hivatalában történt beruházás visszáságaira a helyi újság, az Úri Szó munkatársai hívták föl először a település vezetőinek, később az őket felügyelő hivatalok figyelmét. A főügyészség – a rendelkezésére bocsátott adatok alapján – megalapozottnak látta, hogy a Haraszti Imre polgármester vezette képviselő-testület olyan, közbeszerzési eljárást kikerülő szerződést kötött egy vállalkozóval, amely feltűnően értékaránytalan, ezért a főügyészség peres eljárásban kezdeményezi a szerződés megsemmisítését.

A történet még 2006-ban kezdődött, amikor a képviselő-testület úgy döntött, hogy lecseréli a település intézményeinek korszerűtlen fűtésrendszerét. A kivitelezési munkákat az Impala-Inox Kft. végezte bruttó 18 millió 255 ezer forintért, amelyből a gázkazán ára 4 millió forint volt, míg 5 millió 825 ezer forintba kerültek a fixen beépített eszközök. A beépítési munkáért – amelyet a helyi lakosok szerint öt ember egy hét alatt elvégzett – 5 millió 400 ezer forintot számlázott a vállalkozó. Az ügyészség azonban nem csak ezért – a közbeszerzési eljárást szintén mellőző, ezért valószínűsíthetően túlértékelt áron végzett munka miatt – kezdte vizsgálni az ügyet. Mivel a településnek nem állt rendelkezésére ekkora összeg, ezért a vállalkozói díjat a beruházást finanszírozó Kistérségi Beruházó és Hasznosító Kft. fizette ki az önkormányzat helyett. A polgármester pedig olyan szerződést kötött a kft-vel, hogy havi 314 ezer forintért tíz éves időtartamra bérbe veszi a kazánt és annak működtetéséhez szükséges fixen beépített eszközöket. Így Úrinak tíz év alatt 18 millió 255 ezer forint helyett több mint 47 millió forintot kell kifizetnie, amelyet tovább növel, hogy a vállalkozó minden évben a fogyasztói árindex változásának megfelelően alakítja – tehát a gyakorlatban növeli – a bérleti díj összegét.
A polgármester azzal igyekezete meggyőzni a képviselő-testület tagjait a beruházás szükségességéről, hogy az új gázkazán jobb hatásfoka miatt az bőven megtérül a falunak. A döntő testületi ülés jegyzőkönyve alapján így nyilatkozott a polgármester: „Megnézettem a szerződést egy ügyvéddel, aki mindenben a jogszabá­lyoknak megfelelőnek találta. Sőt, szerinte kifogástalan az irat, maximálisan az önkormányzat érdekei érvényesülnek benne, tehát mindenki nyugodtan megszavazhatja”.
A szerződés felülvizsgálatát a képviselő-testület még annak ellenére sem kérte bíróságtól, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egyszer már 1 millió forintos pénzbírság megfizetésére kötelezte az önkormányzatot, mivel a bérleti szerződés árubeszerzésnek minősül, amelynek nemzeti értékhatára a szerződés megkötésekor, 2007-ben nettó 30 millió forint volt, a bérleti szerződés értéke pedig jócskán meghaladta ezt.
Ugyan bírósági ítélet még nem született az ügyben, az ügyészség álláspontja egyértelmű. A bírósági keresetet benyújtó dr. Ró­zsa Beá­ta ügyész, egy az Úri Szóhoz eljuttatott levelében megállapítja, hogy „a rendelkezésre álló adatok szerint a szerződés feltűnően értékaránytalan, mert az önkormányzat bérleti díjként a gázkazán bekerülési értékének a többszörösét fizeti meg a bérbeadónak. A közérdek konkrét sérelme ebben ragadható meg”.
Hogy mi lesz az ügy későbbi folyománya, még nem tudható. A bíróság valószínűleg igazságügyi szakértőt rendel ki, hogy megállapítsa a bérleti díj valós mértékét. Ezután az önkormányzat döntheti el, hogy teljesen megszűnteti-e a bérleti szerződést, és az addig teljesített szolgáltatásokat kifizeti a bérbeadónak, vagy egy reális összegű bérleti díj mellett továbbra is együttműködik a vállalkozóval.
Bár büntetőjogi felelőssége senkinek sem állapítható meg az ügyben, az minden esetre elgondolkodtató, hogy sem a polgármesternek, sem a képviselő-testület tagjainak nem tűnt föl a szerződés értékaránytalansága, pedig az önkormányzatnak is lehetősége lett volna arra, hogy bírósággal érvényteleníttesse rosszul meghozott döntésének következményét.

 

PJ« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció